TCR Series

ADAC TCR: Tweemaal podium voor Niels Langeveld in TCR Germany Oschersleben. Opel en Honda zeges

De twee TCR-wedstrijden, die in het kader van het ADAC GT Masters weekend op Oschersleben werden verreden leverden voor Niels Langeveld met de Racing One ingeschreven Audi RS3 tweemaal een podiumplaats op. De Oostenrijker Harald Prozyck en Mike Halder bezorgden Opel en Honda de eerste overwinningen in het kersvers gestarte seizoen.

2018 Halder  Thoma
Mike Halder zet bij de start van de eerste wedstrijd Florian Thoma er bewust af.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Tweemaal podium voor Niels Langeveld in TCR Germany Oschersleben. Opel en Honda zeges
Voor Niels Langeveld is het TCR Germany seizoen met een tweede en een derde podiumplek tijdens het openingsweekend uitstekend begonnen. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor de Oostenrijker Harald Prozyck met een Opel Astra. Na een enigszins teleurstellende kwalificatie had Langeveld eigenlijk geen rekening meer gehouden met een tweede plek. Zowel de eerste als de TCR-wedstrijd telden de nodige incidenten waarbij R2 zelfs na een massa carambolage zelfs met rood moest worden onderbroken.

Bij de start van de eerste wedstrijd nam Team Engstler Europe-coureur Fabian Thoma (CH) de leiding maar werd er in de allereerste bocht op erg unfaire en onsportieve wijze door polesitter Mike Halder met de gloednieuwe Honda Civic TCR afgezet. Halder en Prozyck leverden daarna een mooi gevecht om de kop, maar een incident tussen de Fin Antti Buri (LMS Racing Audi RS3) en Dominik Fugel (Honda Civic TCR) zorgde voor een tweede safetycarfase. Na de herstart nam Halder opnieuw de leiding en kreeg terecht een "drive-through" straf opgelegd. Die beslissing liet echter wel even op zich wachten. Halder viel naar de 24ste plek terug.

2018 Proczyk
Oude rot Harald Prozyck won de openingswedstrijd op Oschersleben.

Prozyck bleef met zijn Opel Astra TCR aan de leiding terwijl Langeveld niet over voldoende snelheid beschikte om het Prozyck echt moeilijk te maken. Luca Engstler eindigde in de Liqui Moly Team Engstler VW Golf GTI TCR als derde.

2018 Langeveld 1
Sterk rijden van Langeveld werd in beide wedstrijden beloond.

Niels Langeveld: " Toch wel een super gevoel. Ik ben als zevende gestart en wist enkele posities goed te maken. Maar het werd me wel snel duidelijk dat ik een podium kon behalen. Na een teleurstellende kwalificatie had ik hier absoluut geen rekening meer mee gehouden." Winnaar Prozyck was eigenlijk meer tevreden over het debuut van zijn 16-jarige protegee Lukas Wankmüller als over zichzelf. "Een mooi debuut waar ik erg verheugd over ben. Maar nog meer over Luke. Wat die met zijn 16-jaar in dit veld doet is gewoon sterk. Zijn vijfde startplek was al een sensatie en om dit in resultaat te behalen is wel heel bijzonder."

Luca Engstler: " Gewoon waanzin. Ik heb geprobeerd om overal buiten te blijven en mij rustig en verstandig te gedragen. Dit heeft gewerkt en ben als derde over de streep gekomen. Nu rij ik met de grote jongens mee. Vorig jaar heb ik fouten gemaakt die ik dit jaar beslist niet wilde maken.

Rookie Luke Wankmüller (HP International):"Ik ben erg tevreden. Dit had ik niet gedacht. Ik kon goed meedoen. Super."

Tweede race
De tweede TCR-wedstrijd werd direct bij het begin gekenmerkt door een massacarambolage waarbij diverse auto's betrokken waren. Een spin van de Oostenrijker Simon Reicher (YACCO Racing Audi RS3) veroorzaakte de nodige chaos en schades. Na een lange onderbreking werd de wedstrijd opnieuw hervat.

2018 Start R2
Buri verspeelde de tweede wedstrijd.

Oorspronkelijk had de Fin Antti Buri (LMS Racing Audi RS3) de leiding genomen maar kreeg vanwege te vroeg starten een "drive-through" opgelegd. Nadat Buri uit de kopgroep verbannen was leverden gaststarter Petr Fulin (Fullin Race Academy Seat TCR), Langeveld, Halder, Engstler en Thoma een fraai gevecht om de kop. Kort voor het einde ging Halder aan Langeveld voorbij en in de allerlaatste ronde moest ook de Fulin eraan geloven. Niet iedereen was erg gelukkig met de rijstijl van Halder. In Parc Fermé becommentarieerde Langeveld zijn acties met de historische woorden "The Race is on." Een duidelijke boodschap.

2018 Crash 1 En toen ging het mis. Sandberg ontsnapt.

Peter Fulin: "TCR Germany is een topkampioenschap met een zeer sterk startveld. Het is natuurlijk erg moeilijk om hier vooraan mee te rijden. Dat het ons is Oschersleben gelukt is zijn wij enorm trots op. Ik verheug me nu al op de thuisrace in Most waar ik slechts 80 km vandaan woon."

2018 Jordan 2
Kai Jordan had een auto van een ander team geleend.

Mike Halder: "Een droom is werkelijkheid geworden. Na de wedstrijd op zaterdag was ik bijzonder teleurgesteld. Maar nu functioneerde alles perfect. Ik ben bijzonder tevreden" Ook Niels Langeveld was dat eigenlijk wel. "Tweemaal een podium daar moeten we mee doorgaan."

De Peugeot 308 TCR van Lukas Niedertschneider arriveerde afgelopen weekend werkelijk op het allerlaatste moment en in R2 was een tiende plek een bemoedigend resultaat voor het kleine Oostenrijkse team. Teleurstellend was het optreden van de nieuwe Meganes. Steve Kirsch kwam tijdens de trainingen kortstondig in actie en bij de Brit Morgan brak in de trainingen spontaan een wiel af. In de wedstrijd reed de Wolf Power Racing Renault Megane aan het staart van het veld en een 19e en een 23e plek waren het teleurstellende resultaat in de openingsraces.


2018 Halder 1
Halder op weg naar de eerste overwinning van dit seizoen.

Uitslag Race 1
1. 22 Harald Proczyk HP Racing International  32:51.379
2. 14 Niels Langeveld Racing One + 1.238
3. 8 Luca Engstler Liqui Moly Team Engstler + 2.502
4. 54 Simon Reicher YACO Racing  + 4.041
5. 44 Sandro Kaibach Prosport Performance + 4.372
6. 11 Luke Wankmüller HP Racing International + 4.698
7. 2 Petr Fulin Fullin Race Academy + 4.982
8. 47 Niko Kankkunen Team Engstler Europe + 5.079
9. 10 Benjamin Leuchter Max Kruse Racing + 5.938
10. 3 Kai Jordan Team Engstler Germany +6.045

Uitslag Race 2
1. 7 Mike Halder Team Honda ADAC Sachsen 37:56.248
2. 2 Petr Fulin Fullin Race Academy + 0.476
3. 14 Niels Langeveld Racing One + 0.839
4. 8 Luca Engstler Liqui Moly Team Engstler + 1.143
5. 39 Florian Thoma Team Engstler Europe + 2.362
6. 22 Harald Proczyk HP Racing International + 5.573
7. 10 Benjamin Leuchter Max Kruse Racing + 6.309
8. 27 Theo Coicaud Liqui Moly Team Engstler + 13.662
9. 11 Luke Wankmüller HP Racing International + 14.778
10. 42 Lukas Niedertscheider Niederschneider Motorsport +18.518

2018 Halder Langeveld
Mike Halder en Niels Langeveld. Zou weleens een mooie strijd kunnen worden dit seizoen.

STAND na twee races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet