GT

GT: Mancinelli behaalt eerste Pirelli World Challenge-seizoenszege in Long Beach

180415 PWC Race Mancinelli
Daniel Mancinelli kwam in Long Beach als winnaar over de eindstreep

In de Formule 1 lukte het dit weekeinde niet, maar de derde Pirelli World Challenge-race van het seizoen leverde opnieuw succes op voor Ferrari. Op het stratencircuit van Long Beach was het ditmaal Daniel Mancinelli die namens het TR3-team de overwinning voor zich opeiste, terwijl Toni Vilander, winnaar van de vorige wedstrijd, voor R. Ferri Motorsport de 1-2 voor Ferrari completeerde. In een race met veel incidenten eindigde Alvaro Parente in de K-Pax-Bentley als derde.

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Na de seizoensstart op het stratencircuit van St. Petersburg en de eerste Sprint-X-wedstrijd op het Circuit Of The Americas in Austin kwam de Pirelli World Challenge dit weekeinde in actie tijdens de Toyota Grand Prix of Long Beach in Californië. Met acht rijders in de GT-klasse en zes deelnemers in de GTA-klasse voor coureurs met brons-status was het GT3-veld iets beter gevuld dan in St. Pete. Zeven GT4's in de GTS7GTSA-klassen completeerden de grid.

In de kwalificatietraining, in alle vroegte op zaterdagochtend, behaalde Toni Vilander in de R. Ferri Motorsport-Ferrari met een tijd van 1:18,496 minuten de pole-position. Daarmee herhaalde hij zijn prestatie van St. Pete. Vilander bleef Daniel Morad in de CRP Racing-Mercedes-AMG GT3 0,206 seconde voor. Daniel Mancinelli zorgde er in de 488 GT3 van TR3 Racing voor dat er twee Ferrari's in de top drie startten, gevolgd door de GMG Racing-Porsche van Alec Udell.

In de 50 minuten durende race nam Vilander vanaf pole de leiding bij de start, maar in de slotfase moest hij na een fel duel zijn meerdere erkennen in Mancinelli, die Vilander met nog zeven minuten te gaan passeerde, de leiding overnam en vervolgens het TR3 Racing-team de eerste overwinning van het seizoen bezorgde. Vilander eindigde als tweede. Mercedes-rijder Daniel Morad zag zijn kansen 20 minuten voor het einde in rook opgaan als gevolg van problemen met de elektronica. Ook de inzet van Michael Christensen in de Alegra-Porsche bleef onbeloond: hij kreeg een drive-through penalty voor het in de rondte tikken van de 911 van merkgenoot Scott Hargrove, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, in de strijd om de derde plaats. Die ging uiteindelijk naar Alvaro Parente in de K-Pax Racing, die profiteerde van tal van straffen en incidenten voor andere rijders en zo kon opklimmen. Hargrove hield de eer van Porsche nog hoog met de vierde plaats. In de Amateurklasse was de winst voor de Japanse Lamborghinirijder Yuki Harata. Paul Holton won in de Compass Racing-McLaren de GTS-klasse. De race kende één 'full-course yellow', het gevolg van een aanrijding tussen Alec Udells Porsche 911 GT3 R en de Cayman GT4 CS van Mike Sullivan. Udell kreeg hiervoor een stopstraf van een minuut.

180415 PWC Long Beach uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet