Sportscars

Sportscars: Job van Uitert wint, na een indrukwekkend debuut, de LMP3 klasse tijdens de ELMS op Paul Ricard

15

Job van Uitert heeft afgelopen weekend op Paul Ricard bij zijn sportscar debuut in de RLR MSport Ligier LMP3 een onuitwisbare indruk achtergelaten. De 19-jarige Nederlander werd samen met John Farano zesde in de twee uur durende Michelin Le Mans Cup wedstrijd op zaterdag voordat hij op zondag samen met Farano en Rob Garofall de vier-uurs race in de European Le Mans Series op zijn naam schreef.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Michelin Le Mans Cup
In de kortere van de twee wedstrijden was het de Canadees Farano, de bronzen coureur van het team, die de wit-en-oranje Ligier startte en zette een solide stint neer op weg naar de twaalfde plek voordat hij werd afgelost door Van Uitert. In zijn eerste lange-afstandsrace liet de jongeling op weg naar de top tien meteen zijn snelheid en volwassenheid zien. Regelmatig was hij de snelste coureur in het veld en na bijna twee uur racen leek het erop alsof hij genoegen moest nemen met een achtste plaats. Toch zat er meer in het vat want in de allerlaatste rondes op het Franse circuit sleepte Job er alsnog een zesde plaats uit.
"Dit was een mooie race. Het begon natuurlijk met het gevecht om de top tien en als we daarna ook nog beloond worden met een zesde plek kunnen we alleen maar spreken van een succesvolle start van het seizoen", aldus Job na de race.

job-helm

Kwalificatie ELMS
Job kreeg ook de kans om in de 15 minuten durende ELMS kwalificatie sessie te laten zien wat hij kon en vanaf de start van de sessie nestelde hij zich vooraan. Continue was de Dongenaar in gevecht met een aantal teams gewapend met het Norma chassis dat op het circuit van Paul Ricard een topsnelheid voordeel genoot. Even leek het erop alsof de pole-position in het verschiet lag maar uiteindelijk finishte hij als vierde op amper een tiende van de snelste tijd.

actie-job

European Le Mans Series. De race
Als kwalificerende coureur was het ook aan Job om de wedstrijd te starten en meteen zette hij de toon voor de rest van de race. Een goede start betekende dat de #15 Ligier doorschoof naar de tweede plaats en twee ronden later pakte Job de leiding na een prachtige actie op de Ultimate Norma in de eerste bocht. Na die inhaal actie was Job continue de snelste man op de baan en begon hij te werken aan een enorme voorsprong op de andere pro-coureurs in het veld. Na een marathon-stint van twee uur bracht hij de voorsprong op bijna een minuut. Dat voordeel leek te verdampen nadat de safetycar de baan op kwam na een incident in de LMP2 klasse maar een razendsnelle tactische beslissing door het team zorgde ervoor dat John Farano na de rijderswissel nog altijd een grote voorsprong had. De Canadees vond snel zijn ritme en consolideerde de leiding voordat de ervaren Rob Garofall het laatste uur voor zijn rekening nam en de auto als eerste over de streep reed, tot grote vreugde van het Britse team.

podium

Na de wedstrijd somde Job het op weg naar het podium perfect op: "Dit was simpelweg ongelofelijk. Mijn start was goed en het was mijn opdracht om de voorsprong zo groot mogelijk te maken. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik met bijna een minuut voorsprong binnen zou komen na twee uur racen. De auto was continue perfect en John deed het geweldig door de voorsprong intact te houden. Toen Rob, de meest ervaren man in het team, de auto overnam wisten we dat het goed zat. Het team presteerde vandaag geweldig, maar winnen in dit veld. Dat had ik niet verwacht."

job-paul-ricard

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet