Sportscars

Sportscars: Twee jonge Nederlanders en een Nederlandse 'gentleman driver' uit de Filippijnen in ELMS

180412 ELMS preview Uitert
Job van Uitert is een van de drie Nederlandse rijders in de ELMS 2018

Het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet is dit weekeinde de plaats van handeling voor de seizoensstart van de European Le Mans Series, een wedstrijd over vier uur. Voor wat betreft media-aandacht wordt de ELMS in onze contreien vaak wat ondergesneeuwd door het FIA WEC, maar het ELMS-veld van dit jaar laat zowel kwalitatief als kwantitatief weinig te wensen over. Niet minder dan 19 LMP2's en 18 LMP3's worden er in Paul Ricard aan de start verwacht, aangevuld met acht GTE's. Met Job van Uitert en Kay van Berlo staan er twee jonge Nederlanders in het LMP3-veld, terwijl Ate de Jong – hoewel ingeschreven als Filippijn – in de LMP2-klasse uitkomt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ELMS

Het aantal full-time inschrvingen van LMP2-auto's voor het zelfverklaarde 'Super Season' in het FIA WEC is teruggelopen naar zeven. Enkele teams, aangevoerd door Rebellion en Manor, maakten de overstap naar de LMP1-klasse, maar vooral kozen diverse teams voor de ELMS als een betaalbaarder alternatief. Bovendien rijden LMP2-auto's in de ELMS om de algemene overwinning, in plaats van een klassezege, en dat is uit commercieel oogpunt in veel gevallen beter te verkopen.

Met Dragonspeed, dat met LMP1 en LMP2 in het WEC en LMP2 in de ELMS dit jaar een omvangrijk programma heeft, United Autosports, APR Rebellion Racing, G-Drive Racing, TDS Racing en Signatech Alpine zijn er enkele zeer sterke teams in de hoogste klasse van de ELMS vertegenwoordigd. Ook qua rijders zijn er tal van bekende namen, inclusief oud-Toyota-fabrieksrijder Nicolas Lapierre (Dragonspeed), oud-F1-coureur Will Stevens (Panis Barthez Compétition), Gustavo Menezes (APR Rebellion Racing) en Loïc Duval (TDS Racing).

180412 ELMS DeJong
De Algarve Pro-Ligier met Ate de Jong bij de test eerder deze week op Paul Ricard

Onze landgenoot Ate de Jong, die enkele actief was in de Aziatische racerij en vorig jaar uitkwam in de Road to Le Mans-serie, start in een Ligier JS P2-17-Gibson van het Portugese Algarve Pro Racing, die hij deelt met zijn vaste racepartner, de Koreaan Tacksung Kim, en de Amerikaan Mark Patterson. In deze combinatie komt het trio dit jaar ook uit tijdens de 24 Uur van Le Mans, waarmee De Jong zijn grote wensdroom in vervulling ziet gaan, zoals hij vorig jaar al in een interview met AUTOSPORT.NL te kennen gaf. Tijdens de 'Prologue'-test, die deze week op Paul Ricard plaatsvond, kreeg het trio ondersteuning van de jonge Matt McMurry, die vorig jaar ook al LMP2 voor Algarve Pro reed.

180412 ELMS Berlo
Kay van Berlo rijdt voor het Eurointernational-team

In de LMP3-klasse zijn 14 Ligier JS P3's en vier Norma M30's ingeschreven. United Autsports, Eurointernational, Inter Europol Competition en M Racing-YMR hebben elk twee auto's, waarbij het laatstgenoemde team van Yvan Muller het risico spreidt met de keuze voor een Ligier en een Norma. De jonge Kay van Berlo, die in januari in Dubai zijn autosportddebuut maakte met een LMP3 tijdens de Hankook 3x3H DUBAI, komt in acte voor het Eurointernational-team. Hij deelt de Ligier JS P3 met het startnummer 11 met de Zwitserse routinier Giorgio Mondini, die in 2009 een team vormde met Christijan Albers en de betreurde Christian Bakkerud in de Kolles-Audi in Le Mans, waarmee ze toen heel keurig als negende eindigden. De andere Nederlander in de LMP3-klasse is Job van Uitert, die de overstap heeft gemaakt vanuit de formulewagens. Hij rijdt een Ligier-Nissan van het Britse RLR MSport met de Canadees John Farano en de Brit Robert Garofall als teamgenoten.

In het GTE-veld bestaat de deelname uit vier Ferrari's en vier Porsches. De Ferrari's worden ingezet door Spirit of Race met twee auto's en JMW Motorsport en Krohn Racing, elk met één auto. De Porsche-teams zijn Proton Competiton, dat twee 911 RSR's aan de start brengt, alsmede Ebimtors en Gulf Racing, elk met een auto. Overigens raakte bij Proton één van de Porsches bij de test van deze week op Paul Ricard zwaar beschadigd na een crash van Joel Camathias. Ter vervanging gebruikt Proton dit weekeinde een van de beide 911's uit het WEC.

De inschrijflijst voor de race van komend weekeinde op Paul Ricard is hier te vinden.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet