Historic Monoposto Racing

Historische Monoposto's: Succesvolle race tijdens clubraces op Zandvoort

Tijdens de eerste, op het Circuit Park Zandvoort verreden race van de Historische Monoposto's van dit raceseizoen, kon organisatrice Helana van der Wouden terugkijken op een grandioos evenement.

Tekst: Rob Blom
Foto's: Gerrie Hoekstra

Good Old Jaap Luyendijk en organisatrice Helana van der Wouden kunnen terug kijken op een grandioos evenement

De klasse, die opgezet is in samenwerking met good old Jaap Luyendijk, kenmerkt zich door het respect dat de rijders voor elkaar hebben en de gezelligheid onderling in het rijderskamp. De Historische Monoposto's zijn onderverdeeld in drie klassen: tot 1300 cc, tot 1600 cc en tot twee liter. In de klasse tot 1600 cc reed zelfs een Cooper Formule 1 Monoposto uit 1964 mee!
Aangezien het startveld 25 deelnemers telt, kan er hier toch wel gesproken worden over een populaire, groeiende tak van autosport. Dit geldt zeker niet alleen voor Nederland. Vanuit heel Europa ontvangt de organisatie uitnodigingen voor deelname aan diverse races en demonstratieraces.

Duizend toeschouwers
De race werd verreden op een duizend toeschouwers tellend Circuit Park Zandvoort. Piet Provily, een bekende naam in autosportminnend Nederland, had met zijn Mallock 18 een vierde trainingstijd achter Bernd Gronhagen, Olaf Bartels en trainingssnelste Richard Ursem weten neer te zetten. Echter tijdens de start ging er iets mis en Provily moest met een voorlopige twaalfde plaats genoegen nemen.

Olaf Bartels kon zijn tweede trainingstijd direct na de start omzetten in de koppositie in de wedstrijd. Gevolgd door Gronhagen wist Bartels zijn koppositie vast te houden tot en met de negende ronde. Helaas sloeg op dat moment het noodlot toe; er kwam rook bij het rechtervoorwiel vandaan en dat duidde op een flink probleem met het remsysteem.

Drie klassen
Zoals vermeld was de groep verdeeld in drie klassen. In de A klasse streden de Duitsers Marcus Storb, rijdend met een Olympic Formule Vee, Wolfgang Eisele met een RPB Formule Vee en Hugo Sewing in een Kaimann Formule Vee om de hoogste trede van het ereschavot. Storb, die in zijn klasse de snelste in de training was, wist zijn positie te behouden en ging met de grootste beker naar huis. In klasse B was het deelnemersaantal iets groter. Tien rijders hadden zich ingeschreven. Bernd Gronhagen kon met zijn 1500cc metende Cooper T71/73 ex-Formule 1 auto de concurrentie het nakijken geven. Hij eindigde op de eerste plaats in zijn klasse, gevolgd door Piet Provily met zijn Mallock 18 en Jan Steenhart rijdend in een PRS Formule Ford. Klasse C werd gewonnen door Richard Ursem met een Royale Rp 30 FF

Uitslag 25A:
1. Marcus Storb D Olympic Formule Vee
2. Wolfgang Eisele D RPB Formule Vee
3. Hugo Sewing D Kaimann Formule Vee
4. Frans Parfant D Apal Formule Vee
5. Wilko Morsink D Kaimann Formule Vee
6. Rob den Ottelander D Fuchs F22 Formele Vee

Uitslag 26B:
1. Bernd Gronhagen D Cooper T 71/73 Form.
2. Piet Provily NL Mallock 18
3. Jan Steenhart NL PRS Formule Ford
4. Willem Hoos NL Royale Formule Ford
5. Theo Cornelissen NL Maco Super Vee
6. Rob Haze NL Van Diemen FF 1600
7. Ad den Teuling NL Russel Alexis
8. Paul Rensel NL Merlyn Formule Ford
9. Thomas Prause D Ensign 1600cc
10. Frank Kinkel NL Lotus 61 FF

Uitslag 27C
1. Richard Ursem NL Royale Rp 30 FF
2. Olaf Bartels NL Mallock Mk 21
3. Hans Peter Breunen D Royale RP 24
4. Johnny Blokzijl NL Crossle 33 Formule F
5. Kees v.d. Wouden NL Crossle Formule Ford
6. Hans Knol NL Dulon MP 20
7. Karel Sauerbier NL Crossle Formule Ford

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet