Porsche Cups

Porsche Cups: Larry ten Voorde gaat 'maximaal': Titel in Duitse Porsche Carrera Cup als doel

180411 PCCD Preview Spielberg
Vorig jaar voerde Larry ten Voorde al een aantal malen het veld aan

Komend weekeinde start op het circuit van Oschersleben het nieuwe seizoen in de Porsche Carrera Cup Deutschland. De traditie van de merkencup met de 911 gaat al ruim een kwart eeuw terug, want in 1990 werd er voor het eerst in cupverband met de eeuwig jonge 911 geracet. Wel nieuw is dat de Porsche Carrera Cup voor het eerst niet meer deel uitmaakt van het evenementenpakket van het hoogste Duitse toerwagenpredikaat, want na jaren als supportklasse van de DTM (en de STW als intermezzo) te hebben gefungeerd, rijdt de Carrera Cup nu in het programma van de Duitse ADAC GT Masters. Met Larry ten Voorde staat er één Nederlander aan de start. Na het winnen van de rookie-titel in het afgelopen seizoen richt hij zich met het team Project 1 nu op succes in het algemeen klassement.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG, Project 1

"Na mijn rookie-kampioenschap van vorig jaar worden de kaarten nieuw gescud en natuurlijk is het mijn doel om nu maximaal te gaan, dus voor de titel", zegt Ten Voorde zelfverzekerd. "Als dat lukt, vergroot dat zeker mijn kansen om van autoracen mijn beroep te kunnen maken, want dat is nog steeds mijn doel. Daar ga ik ook dit seizoen weer stukje voor stukje aan werken, te beginnen met komend weekeinde op Oschersleben."

Voorafgaand aan het eerste raceweekeinde van het seizoen is er op dezelfde locatie morgen een testdag, waarin de rijders en teams hun laatste voorbereidingen kunen treffen. "Dan gaan we nog een beetje aan de afstelling werken, en daarna moet het gebeuren", zegt Ten Voorde. Gevraagd naar wie zijn voornaamste concurrenten zijn, wil hij zich niet echt vastleggen. "Natuurlijk Ammermüller, die vorig jaar de Supercup gewonnen heeft, maar ook een jongen als Preining, vorig jaar mijn voornaamste concurrent in de strijd om de rookie-titel. Er zijn heel wat rijders die voorin mee kunnen strijden en het zijn vaak de fijnheden die bepalen of je tijdens een weekeinde wel of niet goed scoort, maar dat is nou juist ook het gave van dit spelletje!"

Terug naar Zandvoort
Na een jaar afwezigheid komt de Duitse Porsche Carrera Cup dit jaar ook weer in actie op Circuit Zandvoort, en wel tijdens het ADAC GT Masters-weekeinde van 19 en 20 augustus. "Dat zijn de races waar ik wel heel erg naar uitkijk. Voor mij als Nederlander die voornamelijk in het buitenland rijdt, heeft Zandvoort een bepaalde emotionele waarde. Dat is ook waar het voor mij in een Porsche is begonnen, eind 2014 bij GP Elite, toen ik geen mogelijkheden meer had om in de formulewagens verder te rijden, maar wel de passie had om in de autosport te blijven. Daarvoor waren de Porsche-trainingen bij GP Elite de beste mogelijkheid."

180411 PCCD Voorde
Larry ten Voorde kijkt uit naar het nieuwe seizoen

Naast zijn deelname aan de Duitse Cup plant Ten Voorde met zijn team Project 1 ook drie optredens in de Porsche Mobil 1 Supercup. "Op het programma staan Barcelona, Spielberg en, als ik het allemaal rond krijg, Spa", zo zegt hij. "Dat zijn nog extra mogelijkheden om internationaal ervaring op te doen." De nadruk van de Nederlandse rijder ligt echter voornamelijk op de Duitse Carrera Cup, waarin hij ook vorig jaar tijdens zijn debuutseizoen al liet zien, in de voorste gelederen van het veld te kunnen meestrijden.

Diplomatiek
Ten Voorde zet dit jaar de samenwerking met het Project 1-team van Hans-Bernd Kamps voort. De renstal uit Lohne viert dit jaar het 25-jarig jubileum en heeft voor het eerst naast de Duitse Carrera Cup en de Supercup ook een auto in de GTE-Am-klasse van het FIA WEC ingeschreven. "Wie weet welke mogelijkheden dat voor de toekomst nog biedt", zegt Larry ten Voorde. "Slecht is het in ieder geval niet." Voor wat betreft de transitie van de Porsche Carrera Cup van de DTM-evenementen naar het ADAC-programma houdt Ten Voorde zich diplomatiek op de vlakte: "Porsche zal daar ongetwijfeld gegronde redenen voor gehad hebben. Ik vind het noch positief, noch negatief: ik keek er vorig jaar naar uit in het voorprogramma van de DTM en ik kijk er nu naar uit in het voorprogramma van de ADAC."

In totaal zijn er 28 rijders en tien teams ingeschreven voor het komende Carrera Cup-seizoen. Met Carlos Rivas, Jörn Schmidt-Staade en Glenn van Parijs zijn er dit jaar drie rijders in de Duitse Carrera Cup actief die eerder Porsche-ervaring in de 911 GT3 Cup Challenge Benelux opdeden. Interessant is ook de Zweed Gustav Malja, teamgenoot van Larry ten Voorde bij Project 1, die vorig jaar nog in de Formule 2 reed. Anderen komen uit de gelederen van de ADAC TCR Germany, zoals Tom Lautenschlager, iemand met een achternaam die voor mensen met kennis van autosporthistorie bekend klinkt. Inderdaad is Christian Lautenschlager, die in 1908 in Dieppe en in 1914 in Dijon met Mercedes races won, een voorvader. En dan zijn er natuurlijk nog routiniers als de reeds gememoreerde Michael Ammermüller en Thomas Preining, beide uitkomend voor BWT Lechner Racing, terwijl ook Dylan Perera voor het Oostenrijkse team uitkomt en na zijn goede resultaten in de Supercup ook in de Duitse Cup voorin mee moet kunnen rijden. Datzelfde geldt voor routinier Robert Lukas.

180411 PCCD Porsche
De Porsche-trailers en -vlaggen zijn dit seizoen te zien bij de ADAC GT Masters

Livestream via racecam.de en Porsche.com
Tijdens alle evenementen zijn de races van de Carrera Cup live te volgen via de websites racecam.de en Porsche.com. Op de laatstgenoemde site is er ook een stream met Engelstalig commentaar, evenals op het Youtube-kanaal van de Carrera Cup. Televisie-uitzendingen zijn er op de Duitse zenders n-tv en Sport 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet