Formula E

Formule E: Porsche en Mercedes-Benz officieel bevestigd als als fabrikanten vanaf 2019/2020

De FIA heeft de aanvragen van Porsche en Mercedes-Benz als fabrikanten voor het ABB FIA Formule E-kampioenschap gehonoreerd. Dit betekent dat de beide Duitse merken de elektrische powertrain (aandrijving) nu voor verdere homologatie kunnen ontwikkelen. Volgens planning zullen Porsche en Mercedes-Benz vanaf het seizoen 2019/2020, dat aan het eind van 2019 van start gaat, in de Formule E instappen.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer
Foto's: PR

2018 FE
Eind volgend jaar is Porsche ook in de FE van de partij.


Porsche officieel als fabrikant bevestigd
Fritz Enzinger, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de Porsche-successen met de 919 Hybrid LMP1 in het FIA WEC en de 24 Uur van Le Mans, neemt de leiding van het Formule E-project op zich. Hij zegt: "Met deze ontwikkeling kunnen we op de baan tegen de grootste fabrikanten concurreren." Net als bij de 919 is Andreas Seidl ook in de Formule E projectleider en teammanager bij Porsche Motorsport. "De performance en de mogelijkheden van de Formule E zijn Porsche al een tijdje het onderwerp van gesprek geweest. Hoe meer je erin verdiept des te fascinerender de oplossingen worden. Wij kunnen nauwelijks wachten om ons eerste chassis in ontvangst te nemen en onze eigen aandrijfbronnen te gaan testen", aldus de Duitser.

Zoals bekend mgen in de Formule E de aandrijfsystemen mogen door de fabrikanten zelf ontwikkeld worden. Dit stelt Porsche in staat om sleuteloplossingen te vinden voor de elektrische motor, het remsysteem(brake by wire), transmissie, aandrijfassen, koeling systeem en ECU. De efficiency van de powertrain speelt niet alleen in competitieverband een rol maar trekt gerenommeerde fabrikanten aan die de ontwikkeling van elektrische auto's centraal stellen.Met de deelname van Porsche aan het Formule E kampioenschap wordt ook het productiemodel van de Mission E studie gelanceerd. In zijn klasse wordt dit de meest geavanceerde Porsche. Voor eind 2022 zal men bij Porsche zes miljard Euro in de elektrische mobiliteit investeren.

2018 Enzinger
Fritz Enzinger moet na de WEC successen voor resultaat in het FIA FE kampioenschap gaan zorgen.

Nog weinig informatie over Mercedes-Benz in Formule E
Bij Mercedes-Benz zijn er nog geen details over de aangekondigde deelname aan de Formule E bekend, bijvoorbeeld of het project wordt ondergebracht bij HWA, dat ondermeer de DTM- en de GT-auto's ontwikkelde en bouwde, of dat het door de fabriek zelf zal worden gerund, al dan niet in samenwerking met de gespecialiseerde onderneming Mercedes-Benz High Performance Powertrains in het Britse Brixworth, het vroegere Ilmor Engineering, waar ook de succesvolle Formule 1-motoren gebouwd worden. Wel worden de geruchten steeds luider dat Mercedes er zelfs mogelijk al vanaf het komende seizoen 2018/2019 in de Formule E bij zou kunnen zijn. De meest voor de hand liggende opzet is een samenwerking met het Venturi-team, waar nu al technici vanuit HWA gestationeerd zijn, ondermeer onze landgenoot Wilmar Franssen.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet