Sportscars

Sportscars: Leerzame FIA WEC-testdag voor Racing Team Nederland

Racing Team Nederland RdB-1
Naast veel rijden behoorden ook pitstops tot het programma

Met Racing Team Nederland is er vanaf het komende seizoen voor het eerst een Nederlands team actief in het FIA World Endurance Championship. Het team rijdt zoals bekend een volledige campagne, aanvankelijk met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers en na Le Mans met Nyck de Vries als vervanger van Lammers. De Vries rijdt dit weekeinde bij de FIA Formule 2-seizoensstart op het circuit van Bahrein, maar Lammers, Van Eerd en Van der Garde rijden tijdens de tweedaagse 'Prologue'-test op het Circuit Paul Ricard.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Peter May/Racing Team Nederland

Racing Team Nederland RdB-2

Voor Racing Team Nederland staat de tweedaagse test op Paul Ricard vooral in het teken van het opdoen van ervaring met de Michelinbanden, nadat het team de overstap maakte van de vorig jaar gebruikte Dunlops. "De ondersteuning vanuit Michelin is geweldig, ze zijn echt op en top gemotiveerd om een goed product te leveren", zegt teammanager Mark Koense. De toegenomen betrokkenheid van het Franse merk in de LMP2-klasse, tot dusver bijna exclusief het domein van Dunlop, heeft natuurlijk ook te maken met de rol die Michelin volgend jaar gaat vervullen als bandenleverancier voor de prototype-klasse in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap ter vervanging van Continental.

Racing Team Nederland RdB-3

Ten aanzien van de verwachtingen voor het komende seizoen zegt Koense: "We moeten het vooral van de wedstrijden hebben, waarin we zo goed en constant mogelijk moeten presteren, want we weten dat we met de Dallara qua pure snelheid niet in de voorste gelederen meerijden. Als we in de top vijf van de LMP2-klasse kunnen rijden, dan is dat al heel mooi."

Racing Team Nederland RdB-4

Bijzonder tevreden was Koense over de teampresentatie, die onlangs plaatsvond bij het hoofdkantoor van Jumbo in het Brabantse Veghel. "We hadden een grote opkomst van journalisten, alle dagbladen, televisie, dus dat was echt geweldig", zegt hij. "Het geeft ook wel aan hoezeer Le Mans in Nederland leeft, en die aandacht proberen we natuurlijk ook door te trekken naar de overige races van het FIA WEC. Het 'Superseason' zoals het WEC nu krijgt, is een heel goed concept: we hebben twee keer Le Mans binnen één seizoen, en natuurlijk de race op Sebring, Verder is het aantal races niet zo groot, wat het voor Frits (van Eerd, red.) haalbaar maakt om dit kampioenschap te rijden."

Racing Team Nederland RdB-5

Volgende maand wordt het druk voor het team, want dan staat eerst de openingswedstrijd van het FIA WEC op het circuit van Spa-Francorchamps op het programma, en natuurlijk geeft het Racing Team Nederland ook acte de présence tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen van 19 tot en met 21 mei op Circuit Zandvoort. Ook het weekeinde daartussen is er een mooi evenement, althans voor Frits van Eerd, want dan rijdt hij met de ex-Keke Rosberg-Fittipaldi F7 tijdens de Grand Prix Historique in Monaco. En na de Jumbo Racedagen op Zandvoort is het natuurlijk zomaar juni, de maand van Le Mans.

Racing Team Nederland RdB-6

Racing Team Nederland RdB-7

Reacties

  • 0
  • 0
   
  ace1 07 april 2018 12:55

  @ René de Boer hoeveel teams uit de LMP2 klasse die in het FIA WEC actief zijn stappen over naar Michelin?

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 07 april 2018 13:31

  Racing Team Nederland, Larbre en DragonSpeed op Michelin.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 april 2018 20:29

  Met zeven teams lmp 2 kun je weinig verkeerd doen. Het grootste probleem is het enorme verschil in snelheid met bronzen coureur Frits en platinum driver Giedo.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet