Sportscars

Sportscars: Porsche levert safety cars voor FIA WEC en 24 Uur Le Mans

180406 WEC Safetycar opening
De Porsche 911 Turbo doet tot en met 2020 dienst als safety car in het FIA WEC en in Le Mans

Naast de diverse Porsche 911 RSR's in de GTE-Pro- en de GTE-Am-klasse zal er op gezette tijden ook een Porsche te zen zijn aan de kop van het veld in het FIA World Endurance Championship (WEC). Tijdens de 'Prologue', de tweedaagse test voorafgaand aan het seizoen, die vandaag en morgen op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet gehouden wordt, werd Porsche bevestigd als de leverancier van alle officiële voertuigen voor de organisatie en de wedstrijdleiding tot 2020. Dat betekent dat Porsche ondermeer zorgt voor de safety car, een 911 Turbo met 3,8 liter zescilindermotor, en de medical cars.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, Porsche

"In totaal hebben we zeven auto's bij de wedstrijden van het FIA WEC: twee 911 Turbo's en de rest vierzitters, wat we beschikbaar hebben: Panamera's, Macans, Cayennes. Bij de 24 Uur van Le Mans hebben we vier 911 Turbo's, zes Panamera Sport Turismo's en nog eens zes auto's vanuit de Franse importeur als 'extrication vehicles', verklaart Alexander Stehlig, bij Porsche Motorsport in Weissach verantwoordelijk voor de officiële auto's voor de wedstrijdleiding in zijn functie als manager van het GT-project.

180406 WEC Safetycar Stehlig
Alexander Stehlig (2e van rechts, hier geïnterviewd door het Duitse Sport1) is verantwoordelijk voor de safety cars

Met de levering van de safety cars en de ondersteunende auto's neemt Porsche de rol over van Audi, dat jarenlang deze auto's ter beschikking stelde. Zelfs na het beëindigen van het Audi-LMP1-project eind 2016 ging deze samenwerking vorig jaar nog door voor de WEC-wedstrijden, terwijl in Le Mans BMW Frankrijk voor de officiële auto's zorgde. "In het najaar werd tijdens gesprekken tussen onze sportdirecteur Dr. Frank-Steffen Wallisser en de heren Fillon en Neveu van de WEC-organisatie ook gesproken over de mogelijkheid van het leveren van de officiële auto's en zo kwam deze samenwerking tot stand", aldus Stehlig.

180406 WEC Porsche Safety car aufba
Opbouw van de safety cars bij Porsche Motorsport in Weissach

De safety car is een normale 911 Turbo uit de serieproductie, uitgevoerd in matzwart met opvallende bestickering en zwaailichten op het dak. "Verder zijn alleen de remblokken anders en het onderstel is aangepast voor op het circuit. Voor de rest zou ik er een kenteken op kunnen monteren en dan gewoon naar Stuttgart rijden", zegt projectleider Alexander Stehlig. "Natuurlijk hebben we van de organisatie een wensenlijstje gekregen, mede gebaseerd op de ervaringen uit de afgelopen jaren. Binnenin is de safety car voorzien van allerlei elektronica, zoals het 'marshallingsysteem' van de wedstrijdleiding inclusief GPS-trackingfunctie. Ook is er een radiosysteem aan boord voor de communicatie tussen de bestuurder van de safety car en de bijrijder, en een systeem voor het contact met de wedstrijdleiding. Daarnaast is er een transponder aangebracht, natuurlijk niet voor het meten van de rondetijden, maar wel om voor de tijdwaarneming te registeren waar de auto zich bevindt."

180406 WEC Porsche Safetycar zwaailichten
Porsche 911 Safety Car met lichtinstallatie op het dak

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet