Sportscars

Sportscars: FIA WEC-race Sebring volgend jaar op vrijdag

180404 Sebring circuit
De FIA WEC-pitstraat wordt langs de Ulman Straight (bovenaan in beeld) aangelegd.

Wat tijdens het raceweekeinde van drie weken geleden in Sebring al doorsijpelde is nu officieel bevestigd in de vorm van een persbericht van IMSA: de geplande FIA WEC-race op het circuit in Florida zal volgend jaar op vrijdag 15 maart gehouden worden als een wedstrijd over acht uur of 1000 mijl, op zaterdag 16 maart gevolgd door de traditionele 12-uursrace meetellend voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Hiermee herleeft een recente traditie van gecombineerde evenementen van FIA WEC en IMSA, wat we een aantal jaren op het Circuit Of The Americas in Austin ook al zagen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Bij de eerste meldingen over een race in Sebring in het kader van het 'Super Season' 2018-2019 in het FIA WEC was er nog sprake van dat de WEC-race op zaterdag om middernacht, dus zo'n anderhalf uur na de finish van de IMSA-race, zou beginnen, en dan ergens in de loop van zondagochtend zou eindigen. Iedereen die de logistiek en de fans op Sebring kent, wist van tevoren al dat dit een volledig onhaalbare situatie zou zijn. Zo moet voor de beide kampioenschappen de pitstraat worden omgebouwd, en de ervaring van eerdere gecombineerde evenementen in de VS leert dat het overgrote deel van de Amerikaanse fans geen enkele belangstelling heeft voor wat in hun ogen toch een Europese aangelegenheid als het WEC is. Nog geheel afgezien van hoe baanposten, bewakings- en veiligheidspersoneel en journalisten en fotografen twee lange-afstandsraces achter elkaar met een pauze van nog geen anderhalf uur zouden kunnen aanpakken.

De logistieke en organisatirische hobbels zijn echter geslecht, zo blijkt uit de verklaring die nu, daags voor de 'Prologue' als seizoensstart van het FIA WEC, werd gepubliceerd. De WEC-teams zullen gebruik kunnen maken van een aparte en nieuw te bouwen pitstraat langs de Ulman Straight (het rechte stuk aan de achterkant van de paddock, leidend naar de beruchte Turn 17). IMSA en FIA WEC zullen gebruik maken van een gemeenschappelijke paddock op de locatie die nu ook al door IMSA wordt gebruikt. Omdat Sebring voor veel rijders en teams uit het FIA WEC nieuw is (in 2012 telde de 12-uursrace eenmalig mee voor het WEC) wordt er voorafgaand aan het raceweekeinde een WEC-testdag in Sebring georganiseerd.

180404 Sebring WEC 2012 Todt
In 2012 telde de 12 Uur van Sebring mee voor het FIA WEC, toen kwam zelfs Jean Todt op bezoek

"We hebben er altijd in geloofd dat we de antwoorden op de vele vragen en uitdagingen zouden kunnen vinden om twee evenementen van wereldklasse in één weekeinde te kunnen onderbrengen, en dat is precies wat nu is gebeurd", zegt Scott Atherthon, president van IMSA. Gérard Neveu als CEO van het FIA WEC zei: "Iedereen ging de vergadering in met de wil om een oplossing te vinden die voor ons allemaal werkt in de wetenschap dat aan beide zijden een zekere flexibiliteit nodig zou zijn. Over belangrijke punten als het tijdschema en de pitstraat en paddock waren we het vlot eens."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet