Formule 3

F3: Sensationele comeback Billy Monger. Fantastische podiumklassering Jamie Chadwick. Manuel Maldonado wint R2

Afgelopen weekend vonden op Oulton Park de eerste drie openingswedstrijden van het Britse F3 kampioenschap plaats. Met een derde plek in R1 kan de 18-jarige Billy Monger als de held van het weekend omschreven worden. Vorig jaar verloor Monger zijn beide benen tijdens een verschrikkelijke crash op Donington Park. Het weerhield de kleine man niet van een comeback in de eenzitters. Maar ook de zege van Manuel Maldonado en de podiumklassering van Jamie Chadwick baarden opzien. Het is alweer een tijdje geleden dat er een jonge dame op het Britse F3 podium stond.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Brits F3

start 01
Het BRC F3 seizoen begon met veel verrassingen en dat zien we graag.


Sensationele comeback Billy Monger. Fantastische podiumklassering Jamie Chadwick. Manuel Maldonado wint R2

Niemand had verwacht dat Billy Monger na zijn F4 crash op Donington Park ooit nog in een eenzitter zou plaatsnemen. Na een comeback in een VW Funcup leken toerwagens het hoogst bereikbare. Met het team van Trevor Carlin maakte de 18-jarige Monger tijdens het Paasweekend zijn comeback en behaalde direct een podiumklassering. In de eerste wedstrijd eindigde Monger als derde achter Linus Lundqvist(Double R) en Nicolai Kjaergaard(Carlin). Monger startte als vijfde en een touché tussen Mahadik en Novalak opende de weg voor een eerste podiumklassering dit seizoen.


2018 Monger Race Billy Monger sensationeel op weg naar een derde plek bij zijn comeback tijdens het Paasweekend.

Of Monger nog meer races voor Carlin gaat rijden hangt van het budget af. In de twee resterende races eindigde Monger eenmaal als achtste en negende. Bij zijn comeback behaalde Monger driemaal een Top 10 klassering!

De tweede F3 wedstrijd leverde een overwinning op voor een bekende naam in de autosport. Manuel Maldonado, het neefje van oud F1-coureur Pastor Maldonado, behaalde op Tweede Paasdag zijn allereerste F3 zege voor het team van Fortec Motorsports.

Race 2 vond onder erbarmelijke weersomstandigheden plaats en moest al na zeven ronden voortijdig worden afgebroken. Het deed echter niets af aan de prestatie van Manuel Maldonado die vanaf een de derde startrij een raketstart produceerde en direct de leiding nam. Aan kop bevonden zich Manuel Maldonado, Tristan Carpentier en Jamie Chadwick. Juist toen de koplopers zich in een duel begonnen te formeren kwam in de zesde ronde de safetycar naar buiten.

Omdat Maldonado in de eerste ronde het meeste aantal auto's had ingehaald kreeg hij ook nog eens vijf extra punten toebedeeld. Wie de meeste auto's inhaalt krijgt in het Britse F3 in 2018 extra punten.

monger 06
Historisch moment voor Monger....

De derde wedstrijd leverde een overwinning op voor de Deen Nicolai Kjaergaard die vrijwel de gehele wedstrijd onder druk stond van Fortec-coureur Tom Gamble. Ook de weersomstandigheden waren nauwelijks veranderd. Het bleef nat en Linus Lindqvist ging al snel in de fout en viel naar de vijfde plek terug. Kush Maini en Clement Novalak vochten een schitterend duel om de derde plek uit. Het werd in het voordeel van Maini beslist.

Tijdens het Paasweekend waren het sterke rijden van Billy Monger en Jamie Chadwick de meest opvallende zaken. Jamie Chadwick reed in in R2 van een negende startplek naar een podiumklassering. Een jongedame die we zeker in de gaten moeten houden. Na het eerste raceweekend leidt de Deen Kjaergaard het kampioenschap.

Race 1
1. Linus Lundqvist, Double R Racing, 11 ronden
2. Nicolai Kjaergaard, Carlin, +0.826s
3. Billy Monger, Carlin, +4.093s
4. Tom Gamble, Fortec Motorsports, +4.898s
5. Krish Mahadik, Double R Racing, +9.055s
6. Sun Yue Yang, Carlin, +10.004s
7. Jordan Cane, Douglas Motorsport, +10.810s
8. Jamie Chadwick, Douglas Motorsport, +12.486s
9. Kush Maini, Lanan Racing, +13.570s
10. Sasakorn Chaimongkol, Hillspeed, +16.591s

chadwick 01
Jamie Chadwick. Een naam om te onthouden.

Race 2
1. Manuel Maldonado, Fortec Motorsports, 7 ronden
2. Tristan Charpentier, Fortec Motorsports, +0.393s
3. Jamie Chadwick, Douglas Motorsport, +0.750s
4. Nicolai Kjaergaard, Carlin, +2.469s
5. Kush Maini, Lanan Racing, +2.849s
6. Tom Gamble, Fortec Motorsports, +3.283s
7. Clement Novalak, Carlin, +3.557s
8. Linus Lundqvist, Double R Racing, +4.016s
9. Billy Monger, Carlin, +5.115s
10. Arvin Esmaeili, Douglas Motorsport, +11.779s

Race 3
1. Nicolai Kjaergaard, Carlin, 12 ronden
2. Tom Gamble, Fortec Motorsports, +0.814s
3. Kush Maini, Lanan Racing, +17.187s
4. Clement Novalak, Carlin, +18.312s
5. Linus Lundqvist, Double R Racing, +24.252s
6. Tristan Charpentier, Fortec Motorsports, +42.258s
7. Jamie Chadwick, Douglas Motorsport, +47.866s
8. Billy Monger, Carlin, +49.151s
9. Krish Mahadik, Double R Racing, +53.417s
10. Manuel Maldonado, Fortec Motorsports, +1m15.383s

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet