GT

PWC: Twee SprintX-overwinningen voor Vilander/Molina, Bleekemolen kansloos met kromme Porsche

180326 PWC Ferri Ferrari finish
Ferrari-rijders Vilander en Molina wonnen beide races in Austin

Twee weken na de seizoensopening van de Pirelli World Challenge op het stratencircuit van St. Petersburg stond op het Circuit Of The Americas in Austin de eerste SprintX-wedstrijden van het seizoen op het programma, twee races van elk een uur inclusief pitstop en rijderswissel. Met 14 GT3's, aangevuld met vier Cup-auto's, was het deelnemersveld in Texas in ieder geval iets groter dan dat in Florida, al hield het allemaal nog niet over. In beide wedstrijden ging de overwinning naar het Ferrari-duo Miguel Molina en Toni Vilander, uitkomend voor R. Ferri Motorsport. De F1-winst van Sebastian Vettel bij de seizoensouverture in Melbourne was dus niet het enige weekeindsucces voor het merk uit Maranello. Voor het eerst dit jaar was er in de Pirelli World Challenge ook een Nederlandse coureur bij, want Jeroen Bleekemolen rijdt het SprintX-seizoen met het Black Swan-Porsche-team van Tim Pappas. In Austin echter was het materiaal bij lange na niet toereikend om een vuist te kunnen maken. Met een kromme auto eindigden Bleekemolen en Pappas in de eerste race nog als derde in de Pro-Am-klasse, in de tweede wedstrijd restte er niet meer dan de vijfde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Het Spaans-Finse duo Miguel Molina en Toni Vilander schreef de eerste SprintX-wedstrijd in Austin op zijn naam. Met de Ferrari van het Canades team R. Ferri Motorsport, waar teameigenaar Remo Ferri ontbrak vanwege het recentelijk overlijden van zijn broer en zijn vader in Italië, nam Molina na de snelle pitstop de leiding over van de Lone Star Racing-Mercedes-AMG GT3. Vervolgens reed Molina de overwinning naar huis. Achter de Ferrari ging de strijd om de tweede plaats tussen de beide Mercedes-AMG GT3's van Lone Star Racing en CRP Racing, waarbij de jonge Duitser Fabian Schiller bij zijn PWC-debuut met de CRP-Mercedes uiteindelijk de overhand had en samen met zijn Canadese teamgenoot Daniel Morad de tweede plaats behaalde. Scott Heckert en Mike Skeen, die de pole had veroverd, eindigden in de Lone Star-Mercedes als derde.

180326 PWC Bleekemolen
De Black Swan-Porsche, die na een crash vorig jaar krom bleek te zijn

Jeroen Bleekemolen deelde de Black Swan Racing-Porsche met teameigenaar Tim Pappas en werd derde in de Pro-Am-klasse. "We hebben een heel moeilijk weekeinde hier", vertelde Bleekemolen. "Dit is een andere auto dan waarmee we in Bathurst reden. Logistiek gezien hadden we een tweede auto nodig, want de auto waarmee we Bathurst reden is pas vorige week weer teruggekomen. Tim heeft dus een tweede auto gekocht, maar deze heeft vorig jaar een keer een heel grote crash gemaakt en die is nooit goed gerepareerd. Het chassis is helemaal krom, we kunnen er niet eens een nieuw subframe onder schroeven. We hadden 17 of 18 millimeter verschil in de wielbasis tussen de linker en de rechter kant! We hebben dus gewoon een nieuw chassis nodig, maar dat kan hier tijdens het weekeinde niet. De auto heeft totaal geen snelheid, hij gaat alle kanten op. We zijn in ieder geval nog derde geworden, dus wel weer goede punten gescoord voor het kampioenschap, maar het is meer uitzitten en hopen dat de anderen fouten maken dan echt racen..."

180324 PWC Sprint X Austin uitslag race 1

Daags erna waren Vilander en Molina met hun Ferrari 488 GT3 opnieuw succesvol. De beide Ferrari-rijders kenden een probleemloze race. Mike Skeen en Scott Heckert eindigden als tweede met de Lone Star Racing-Mercedes, terwijl Scott Hargrove, twee weken geleden winnaar van beide PWC-races in St. Petersburg, de Pfaff Motorsport-Porsche nog als derde over de eindstreep bracht, nadat teamgenoot Wolf Henzler vanwege een voor hem uitermate zeldzame fout in de formatieronde in de rondte was gegaan. Scuderia Corsa-Ferrari-rijders Martin Fuentes en Cesar Baccarella wonnen in beide races de Am-klasse. Voor Jeroen Bleekemolen en Tim Pappas was er ditmaal geen podiumsucces weggelegd: ze eindigden als vijfde in de Pro-Am-divisie. "Geen snelheid, geen enkele kans. Maar een nieuw chassis is onderweg", aldus Bleekemolen.

180325 PWS Sprint X Austin uitslag race 2

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Caseykvt 26 maart 2018 13:05

  Ergens jammer dat ze een paar jaar geleden die verschillende klasses uit elkaar hebben gehaald. Op zich begrijpelijk gezien de startvelden, maar nu is dit startveld wel mager...

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 26 maart 2018 13:57

  Welke gek gaat zo'n chassis dan ook repareren. Dat kan alleen in Amerika waar ze echt totaal geen verstand van moderne auto's hebben.

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 26 maart 2018 18:41

  Een kromme auto kopen vind ik ook niet slim.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet