Diversen

Div: 'F1 Racefan - Start' en 'Max Attacks Formule 1 2018', lectuur voor de start van het nieuwe seizoen

Verstappen
Uiteraard is er in beide boeken volop aandacht voor Max Verstappen

Het zal niemand ontgaan zijn: dit weekeinde gaat het WK Formule 1 2018 van start op het stratencircuit van Melbourne. Met Max Verstappen, met de vermaledijde halo, zonder gridgirls, zonder Felipe Massa, enfin: de nodige veranderingen voor het komende seizoen. Er zijn tal van mogelijkheden om vooraf en gedurende het seizoen alle benodigde informatie te vinden, en voor wie daarbij het klassieke gedrukte boek prefereert boven de vluchtigheid van het internet of de televisie stellen we hier een tweetal nieuwe uitgaven voor: de uitgave 'RaceFan F1 – Start' uit de traditierijke reeks van Anjès Verhey, en het creatief getitelde 'Max Attacks Formule 1 2018' van Rick Winkelman en Hans van der Klis.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR

180323 Boek Verhey


Ladies first, dus we beginnen met het boek van Anjès Verhey. Al tientallen jaren een vaste waarde voor autosportliefhebbers aan het begin en aan het eind van elk seizoen, en zo verscheen ook dit jaar op tijd voor de start van het seizoen het nieuwe boek 'Start' weer in de winkel. Natuurlijk lacht Max Verstappen vanaf de cover, terwijl ook Sebastian Vettel de lezer recht in het gezicht kijkt, al kan er bij de Duitser geen glimlachje af. Lewis Hamilton daarentegen lacht weer wel, maar hij kijkt ergens schuin in de verte. En onderop de pagina de Red Bull-Renault, pardon: de Aston Martin Red Bull Racing Red Bull RB14-TAG Heuer van Max Verstappen, met de halo prominent in beeld, zodat weer eens duidelijk wordt hoe lelijk dit onderdeel is. Nee, het went niet.

Michael Bleekemolen verzorgde het voorwoord en memoreert hoe hij samen met Anjès Verhey in 1981 naast de drukpers stond toen daar de eerste uitgave van haar Formule 1-jaarboek vanaf kwam. Vervolgens is er een interview met Bernie Ecclestone (in het Engels!), gevolgd door een overzicht van de wijzigingen voor het nieuwe seizoen, inclusief de banden, van superhard tot hypersoft. Een overzicht om zelf de gridposities en raceresultaten bij te houden, statistieken sinds de start van het WK in 1950 en dan uitgebreide hoofdstukken per team, inclusief alle rijders met een quote, en voorzien van een bekende songtitel voor elk hoofdstuk. Actueel beeldmateriaal is er van de diverse presentaties en van de tests in Barcelona en de belangrijkste gegevens over elk team, de auto's en de rijders zijn opgenomen. Onder de titel 'Grid girls van de baan' sluiten twee fotopagina's met, inderdaad, grid girls het Formule 1-gedeelte af.

Daarna volgt, voorafgegaan door een voorwoord van Erik Weijers namens Circuit Zandvoort, een sectie met autosport anders dan Formule 1. Zes pagina's over de activiteiten op Zandvoort, maar ook DTM (met Robin Frijns), de KNAF Talent First-rijders Richard Verschoor en Rinus 'Veekay' van Kalmthout, Racing Team Nederland, het succes van Peugeot in de Dakar-rally, de sportactiviteiten van Citroën, DS, Ford, Mazda en Toyota alsmede aandacht voor Bleekemolens Race Planet en de belevenissen van Tim en Tom Coronel in de Dakar-rally.

RaceFan F1 'Start' 2018 is een uitgave van Cars & Motorsport International, telt 138 pagina's en kost € 14,95. Het boek is verkrijgbaar bij de meeste vestigingen van Ako, Bruna, Primera en The Read Shop, de volledige lijst met verkooppunten is te vinden via www.f1racefan.com.

180323 Boek Winkelman Klis


Van een heel andere orde is 'Max Attacks – Formule 1 2018' van Rick Winkelman en Hans van der Klis. Uiteraard hier ook een foto van Max Verstappen op de cover – zonder Max op de cover en in de titel verkoopt een publicatie over Formule 1 in Nederland nauwelijks, zo leert de ervaring – maar hier betreft het een racefoto van vorig jaar, dus nog zonder halo op de auto. Het boek heeft het formaat van een normaal leesboek en waar in het boek van Anjès Verhey vooral de kleurenfoto's op groot formaat de eerste indruk bepalen, is het bij dit boek juist de tekst die bij het eerste doorbladeren domineert, her en der doorspekt met een zwart-witfoto en in het midden één kleurenkatern met 16 pagina's. Heel klassiek, zoals de jaarboeken van Heinz Prüller ook al vier decennia lang zijn.

Vorig jaar al liet het auteursduo Rick Winkelman en Hans van der Klis bij uitgeverij Edicola in Deventer een leesboek over de Formule 1 het licht zien en dit jaar is er dus sprake van de tweede coproductie van de beide heren, die in het verleden ook wel bijdragen aan deze site leverden. Winkelman en Van der Klis werkten eerder al samen bij het nog steeds node gemiste tijdschrift RaceReport. Eerstgenoemde ging daarna meer de TV-kant op en werd F1-pitreporter en verslaggever bij RTL en commentator en senior-redacteur bij Ziggo Sport. Hans van der Klis schreef het boek 'Dwars door de Tarzanbocht', waarvan er in 2003 en 2007 edities verschenen over alle Nederlanders die tot op dat moment in de Formule 1 hadden gereden.

Volop kennis van zaken is aanwezig en dat blijkt uit de inhoud van het prettig leesbare werk. Natuurlijk gaat het eerste hoofdstuk over Max Verstappen, maar er is volop aandacht voor vele andere aspecten uit de Formule 1. Een greep uit de hoofdstuktitels: De legende van Lewis, Terug naar de roots van de Formule 1, De dag dat Toro Rosso het onmogelijke deed, Politiek in de paddock, De erfenis van Ecclestone, Leren van het verleden en De elektrische revolutie van de Formule E. Interessante achtergronden, ook over een mogelijke Formule 1-race in Nederland, alsmede de ervaringen en inzichten van Gijs van Lennep, Michael Bleekemolen en Jan Lammers zijn in het boek opgenomen. Een overzicht van de teams en rijders in 2018 en de verschillende Grands Prix op de kalender ontbreekt uiteraard niet.

'Max Attacks – Formule 1 2018' is een uitgave van Edicola, telt 142 pagina's en kost € 14,95. Via het ISBN-nummer 978-94-92500-61-8 is het in iedere boekhandel te bestellen.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet