Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
FIA F3000

F3000: Div: Carlo van Dam test Formule 3000-bolide

In de queeste naar een nieuwe stap in zijn autosportcarrière stapte Carlo van Dam deze week in een Formule 3000-bolide. Van Dam mocht in het Spaanse Albacete een dag testen voor het Italiaanse Pro Motosport, dat dit jaar aan de nieuwe internationale raceklasse ‘International Formule Masters’ gaat deelnemen.

Tekst: Daan Jeuken 

De test vond plaats met het oude Formule 3000-chassis, daar chassisbouwer Tatuus de nieuwe bolides pas in maart kan leveren. Onder winterse omstandigheden – met het kwik niet hoger dan vier graden moest het team ’s ochtends wachten tot het ijs gesmolten was – volgde Van Dam de Italianen Marcello Puglisi en Davide di Benedetto op, die de twee dagen daarvoor voor het team van WTCC Alfa Romeo-coureur Savatore Tavano hadden getest. Na iets meer dan dertig rondjes was de man uit Vlaardingen al sneller dan de heren die reeds een racejaar met deze auto op hun CV hebben staan. Na deze snelle tijd had het team genoeg gezien en mocht hij zich omkleden.“'Dit was een kort, maar krachtige test”, reageerde Van Dam.

“Deze Formule 3000-versie gaat natuurlijk al een tijdje mee en dat is te merken ook. Zo heeft hij maar vijf versnellingen, een lage aërodynamische grip en kent hij maar heel weinig elektronische hulpmiddelen. Zo heb ik sinds tijden weer de koppeling moeten gebruiken met het terugschakelen. Wat alles echter compenseert is de enorme krachtige motor [de Zytec-motor levert 460 pk] waardoor je constant bezig bent om dit 'ongeleide projectiel' op de baan te houden. Ik heb echt van het rijden met deze auto genoten. Mijn rondetijden waren heel erg goed, helemaal gezien het aantal kilometers dat ik had afgelegd. Het team heeft een erg professionele aanpak, vooral met het oog op de nieuwe International Formula Masters-klasse. Ik wil graag Salvatore Tavano en zijn hele team bedanken voor deze uitnodiging en het in mij gestelde vertrouwen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet