NK Historische Toerwagens & GT's

NK Historische Toerwagens & GT's: Jos Koster ondanks foutje winnaar

harc-assen-2

Het startveld van de APEX Historische Toerwagens & GT's telde tijdens de eerste race op het circuit van Assen slechts 23 deelnemers. De slechte weersomstandigheden zorgden er bovendien voor dat het veld al snel uit elkaar lag. Hopelijk zijn de volgende races spannender.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's Gerrie Hoekstra

Jos Koster ging vorig seizoen al zo vreselijk hard met zijn TVR Griffith. Desondanks schafte 'Mr. Millhouse Coffee' zichzelf een nog snellere auto aan; met zijn fraaie, zeer exclusieve Bizzarrini 5300 GT Strada bleef hij de tweede man in de training Eugene de la Croix bijna twee seconden voor.

Pech
Freek Staal, de man achter klassesponsor APEX, zal de eerste race van het seizoen zo snel mogelijk willen vergeten. De fraaie, APEX-gele Ford Mustang lekte koelvloeistof en de accu was defect, zodat Staal de race moest missen.

hist-toerwagens-gt-3

Jos Koster leek de race op z'n gemak te kunnen winnen, maar een foutje op de spekgladde baan kostte hem in de vierde ronde de leiding. De Bizzarrini was echter dusdanig snel, dat Koster twee ronden later het veld alweer aanvoerde.

hist-toerwagens-gt-5

Na tien ronden werd de fraaie Italiaanse exoot als eerste afgevlagd, Koster werd gevolgd door de later gediskwalificeerde rijders Robert-Jan 't Hoen, Bert Smeets en Niek van Gils. De Luxemburger Lambert Parren, die met zijn Porsche 356C als vijfde de zwart-wit geblokte vlag zag, werd daardoor alsnog als tweede algemeen geklasseerd.

  harc-assen-1

Leuke strijd

Achter de toppers vermaakten enkele rijders zich de hele race prima. Ronald Glen (Volvo Amazone) had het bijna de hele wedstrijd aan de stok met de Alfa Romeo's Giulia Sprint van Cees van Haver en Laurence van Baardewijk. Laatstgenoemde, uitkomend met een in Slotemaker-rood/wit gespoten auto, won het duel uiteindelijk nipt. Ook Jan Bas (Fiat Abarth 1000 TC), Cees Vis en Marcel van Mourik (beiden Ford Cortina) hadden veel plezier. De beide Ford-rijders moesten uiteindelijk in Bas hun meerdere erkennen.
  hist-toerwagens-gt-6

A,B en C

In de (kleine) klasse A won Wim Maarleveld met zijn Alfa Romeo Giulietta SV, in de klasse B ging de zege eveneens overtuigend naar Lambert Parren. Michiel Campagne startte zonder trainingstijd achteraan, desondanks kwam de fraaie Marcos GT als eerste van de klasse C over de finish.
  hist-toerwagens-gt-4

Uitslag eerste race APEX Historische Toerwagens & GT's:


Totaal:
1. Jos Koster Bizzarrini 5300 GT
2. Lambert Parren Porsche 356 C
3. Wim Maarleveld Alfa Romeo Giulietta SV

Klasse A:
1. Wim Maarleveld Alfa Romeo Giulietta SV
2. Jasper Izaks Fiat Abarth 1000 TC
3. Boudewijn Bijleveld Ford Anglia 1200
  podium

Klasse B:

1. Lambert Parren Porsche 356 C
2. Piet Provily Falcon Carribean
3. Laurence van Baardewijk Alfa Romeo Giulia Sprint

Klasse C:
1. Michiel Campagne Marcos GT
2. Alex de Boom MGB
3. Cor van Kuijk Lotus Elan

Klasse D:
1. Jos Koster Bizzarrini 5300 GT
  hist-toerwagens-gt

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet