FIA F3000

Euro Formule 3000 Zolder. Eerste zege voor Tavaro

3fc3000

Klapstuk van het Pioneer E-Motion Race Festival in het Belgische Zolder was zonder meer het optreden van het Europees Formule 3000-kampioenschap. De drieliter Zytek KV-motoren zorgden voor het echte racegeluid en de Lola T96/50-bolides boden een indrukwekkende aanblik. Bovendien leverde de race een verrassende winnaar op: niet de gedoodverfde favoriet Felipe Massa, maar de Italiaan Salvatore Tavaro, die op Zolder zijn eerste overwinning in de serie vierde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra / Marco Miltenburg

Massa, een veelgeprezen talent die na het winnen van de Eurocup Formule Renault vorig jaar in dit seizoen de eerste drie Euro F3000-races op zijn naam schreef, was in de trainingen wel een klasse apart. De rijder van het Italiaanse Draco Racing was al in de vrije training vier tienden van een seconde sneller dan de concurrentie en was ook in de kwalificatie de enige die onder de grens van 1.24 minuten wist te blijven. Met zijn tijd van 1.23,496 was hij ruim een halve tel sneller dan de Fransman Romain Dumas, die zich enigszins verrassend als tweede kwalificeerde. Achter Massa reden overigens elf rijders binnen een seconde, hetgeen de dichtheid van de competitie in deze klasse illustreert. Op de derde plaats Vitor Meira, ooit nog teamgenoot van Jacky van der Ende in het Brits Formule Ford-kampioenschap, en Thomas Biagi, vorige week winnaar van de wedstrijd in het Engelse Donington.

2fc3000
Felipe Massa, een veelgeprezen talent die na het winnen van de Eurocup Formule Renault vorig jaar in dit seizoen de eerste drie Euro F3000-races op zijn naam schreef.

Problemen Van der Linde
Problemen waren er in de startopstelling voor Etienne van der Linde. De Zuid-Afrikaan, die eerder voor de Nederlandse teams AR Motorsport en Van Amersfoort Racing in actie kwam, kreeg de motor van zijn Martello-bolide niet aan de praat en signaleerde wild gebarend dat hij een probleem had. Wedstrijdleider Giorgio Campana brak daarop de startprocedure af en de totale race-afstand werd ingekort van 36 naar 35 ronden. Bij de tweede startpoging ging het opnieuw mis, nu voor de Fransman Jean de Pourtales in de tweede auto van Team Martello. Hij bleef staan en werd onverrichter zake de pitstraat ingeduwd.

Felipe Massa leidde het veld naar de eerste bocht, maar het was Tavano die als eerste uit de openingsronde terugkeerde. De Italiaan had werkelijk een wereldstart en reed vanaf de vijfde plaats op de grid naar de kop van het veld! Massa was tweede voor Dumas, Meira, Piccolo en de Duitse rijder Alex Müller, die in de training problemen had met de tractie van zijn auto. In de vierde ronde sloeg het noodlot toe voor Massa: hij spinde van de baan en groef zijn bolide diep in de gridbak. Dat betekende einde race voor de Braziliaan, die een week eerder in Donington ook al een nul-resultaat moest laten aantekenen na een botsing met Piccolo.

4fc3000

Tavano rijdt onbedreigd weg
Zo kon Tavano redelijk onbedreigd wegrijden, terwijl Dumas en Meira achter hem elkaar het vuur na aan de schenen legden. De onderlinge verschillen waren minimaal, maar Alex Müller, die inmiddels de vierde plaats had overgenomen van Piccolo, vond toch geen weg langs de beide kemphanen en moest gelaten afwachten tot een van de rijders voor hem een foutje zou maken. Dat was niet het geval, maar Müller kon toch een plaats doorschuiven toen Dumas in de 29e ronde met een technisch defect de pits moest opzoeken. Tavano stelde zijn eerste F3000-overwinning veilig, voor Meira en Müller, die in de slotfase weliswaar nog door Biagi onder druk werd gezet, maar geen fouten meer maakte en zo derde werd.

Tavano, uitkomend voor het team van Sighinolfi Autoracing, dat is gelieerd aan de Formule 1-renstal van Minardi, was dolgelukkig met zijn overwinning. "Het was echt verbazend hoe gemakkelijk ik in de eerste ronde naar voren kon rijden. Toen Massa eenmaal weg was en Dumas en Meira het met elkaar aan de stok kregen, heb ik geprobeerd een zo groot mogelijke voorsprong op te bouwen en dat is aardig gelukt." Volgende week staat voor de deelnemers alweer de volgende race op het programma, ditmaal in Imola.

1fc3000

Uitslag:
1. Salvatore Tavano (Ita)35 r. in 50.53,479 (gem. 164,109 km/h)
2. Vitor Meira (Bra) op 01,389
3. Alex Müller (Dui) op1,982
4. Thomas Biagi (Ita) op 2,572
5. Alessandro Piccolo (Ita) op 13,499
6. Massimiliano Busnelli (Ita) op 13,80

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet