Sportscars

Sportscars: Racing Team Nederland verrast met Nyck de Vries

Vandaag vond in het Brabantse Veghel de teampresentatie van Racing Team Nederland plaats. Na het debuutjaar in de European Le Mans Series legt Racing Team Nederland de lat voor 2018 nog hoger. Voor het gecombineerde seizoen 2018/2019 kiest men voor het FIA WEC kampioenschap. Na de 24U van Le Mans wordt Jan Lammers vervangen door Nyck de Vries.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2018 Groepsfoto
Racing Team Nederland bestaat in 2018/2018 uit Giedo van der Garde, Frits van Eerd, Nyck de Vries en Jan Lammers.

Racing Team Nederland verrast met Nyck de Vries
Racing Team Nederland stapt met de door Davytec gerunde Dallara Gibson een trede hoog op de sportscarladder. Na een enthousiast verlopen eerste seizoen in de ELMS nam teameigenaar Frits van Eerd eind vorig jaar deze beslissing. In de wintermaanden werd ook de beslissing genomen dat er een snelle Nederlandse man van het team deel zou uit maken. "Het moest een snelle man zijn, die Formule 1 gereden had, en dan heb je niet veel keuze" aldus Van Eerd. Het werd zoals bekend Giedo van der Garde, die in 2016 voor de teams van G-Drive Racing en Extreme Motorsports met een Gibson 015S en een Ligier JS P2 uitkwam.

2018 Podium 1
Deze line-up was al bekend. Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers.

Giedo van der Garde: "Ik ben blij dat Racing Team Nederland en Frits mij deze kans heeft gegeven. De ambities van het team spreken mij enorm aan en ik wil er graag deel van uitmaken. Het wereldkampioenschap is supercompetitief en Le Mans is één van de mooiste races ter wereld. Ik vind het heel bijzonder om daar weer aan de start te staan. Het doel is dat wij als team elkaar steeds beter weten te maken zodat je uiteindelijk podium kunt rijden." Ook het afgelopen jaar stond Giedo regelmatig met het team in contact. Uiteindelijk kwam het tot een overeenkomst.

2018 Dallara 1 Bij Van Eerd referreert alles aan het Minardi geel....

Waardevol maar niet tevreden
Ondanks het feit dat teameigenaar Frits van Eerd op een waardevol ELMS jaar kon terugkijken was de inmiddels 50 jarige Brabantse ondernemer niet tevreden. "Wij hebben veel geleerd, zeven races gereden en gedaan die we alle zeven uitgereden hebben, incl. de 24U van Le Mans. Wij hebben altijd met een schuin oog naar het WEC gekeken maar toen in de loop van de herfst duidelijk werd dat de WK Kalender wellicht in mijn agenda paste, hebben we snel geschakeld. Een weloverwogen stap die we met plezier maken." Qua rondetijden kwam Van Eerd op zijn snellere teamgenoten natuurlijk iets te kort, maar is er ontzettend trots op dat hij gedurende 2017 ruim vier seconden bij zichzelf wist te vinden. Dat is behoorlijk. "Denk niet dat we in 2018 er nog eens vier seconden bij vinden."

2018 Onthulling
De traditionele onthulling door Lammers, Van Eerd, De Vries en Van der Garde.

Record en afscheid
Sportscarlegende Jan Lammers rijdt voor Racing Team Nederland alleen de Spa 5 Hrs. en de 24U van Le Mans. Daarna wordt zijn plaats ingenomen door F2-rijder Nyck de Vries. Wel gaat Lammers dit jaar een nieuw persoonlijk record vestigen. Het is zijn 24e deelname aan deze fameuze autosportmarathon. En in de 90-jarige historie van "Les 24 Heures" zijn er slechts vijf coureurs die meer starts op hun CV hebben. Anderzijds nam er nooit eerder een coureur die al ruim 45 jaar actief is in de autosport. Ook dat is een record.

2018 Dallara 2
De Dallara Gibson heeft vooraal aan de voorzijde een fraaie update gekregen.

Jan Lammers: "Frits en Racing Team Nederland geven mij de kans om voor de 24e keer mee te doen. Dat is fantastisch. Om optimaal voorbereid te zijn rijd ik samen met Frits en Giedo op Spa. "Frits is het aan zijn ambities verplicht om vervolgens de snelst mogelijke rijders naast zich te verzamelen. Voor mijn leeftijd mag ik dan nog wel snel zijn, maar na Le Mans maak ik in het belang van het team m.b.t. resultaat plaats voor een jongere rijder." Op de achtergrond blijft Jan betrokken bij Racing Team Nederland en hoopt mogelijk in de toekomst nog elders een zitje te vinden. "Ik kan niet onder woorden brengen hoezeer ik deze gelegenheid waardeer."

2018 Van Kalmthout Jr Sr
Kersvers terug uit de VS Van Kalmthout(Veekay) Jr. en Sr.

De Vries na Le Mans in actie
De grootste verrassing vandaag was de aankondiging van Nyck de Vries als vervanger van Jan Lammers na Le Mans. "Omdat er geen kalender clash is kan ik gewoon het maximale eruit halen. Ik heb nog nooit met een LMP2 gereden maar als ik naar de specificaties kijk ligt het toch wel dichtbij de F2. Het is natuurlijk bijzonder gaaf om de opvolger van Jan Lammers te zijn. Hij heeft F1 gereden en Le Mans gewonnen en het is een hele eer omdat stokje over te mogen nemen.

2018 De Vries
De Vries heeft het in de Dallara cockpit nu al naar zijn zin.

Frits heb ik leren kennen als een erg vriendelijke man met een enorme passie voor de autosport. Mooi om te zien dat hij daarvan geniet.
Van Giedo had ik vroeger zelfs nog een poster aan de muur hangen en wij zijn elkaar op de circuits erg vaak tegengekomen.

2018 Helmen
De helmen van vier Nederlandse WEC rijders.

Samen met Frits denk ik dat we een heel leuk team vormen" Met twee snelle rijders en initiatiefnemer Van Eerd wordt het WEC een enorme uitdaging. Van Eerd: "Ik zal Alonso vast wel op de baan tegenkomen, hopelijk kan ik er ook nog van leren........."

2018 Entree 1
"The world" is waiting.


Reacties

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 maart 2018 20:55

  Prima dat Nyck de Vries de gelederen komt versterken, een echte aanwinst. Ben zeer benieuwd in hoeverre Frits zijn teamgenoten qua rondetijden kan benaderen. Dat Frits vorig jaar 'iets tekort' kwam op zijn teamgenoten lijkt me een understatement. Hij zal dit jaar een tandje bij moeten schakelen. We gaan het zien!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 08:18

  Dit jaar zal RTN ongetwijfeld progressie tonen. Hun beste prestatie van vorig jaar (7e) zal sowieso geëvenaard worden. Er hebben zich n.l. 7 LMP2 équipes voor het WEC aangemeld.

  • 2
  • 10
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 12:47

  Hele vreemde actie. Jan Lammers wordt na de 2 de race ( Le Mans ) dus op eens vervangen door een ventje dat nog steeds denkt in formule 1 terecht te komen. Als de Vries 1 procent van het talent, doorzettingsvermogen, of uitstraling van Jan Lammers heeft is het veel. En Frits is en blijft ook dit jaar gewoon te traag voor het WEC maar dat zal op SPA al snel duidelijk worden.

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 13:11

  Dat ventje zit anders al wel vanaf zijn 5e jaar in de kart/autosport . het is toch logisch dat jan de race voor Le mans als voorbereiding ziet en daarna jonge talenten een kans geeft . vindt jij dat Jan tot zijn 80e moet blijven racen dan .ik ben met je eens dat Jan 1 van de beste autosporters is die wij ooit gehad hebben , maar op dit niveau waar heel veel geld in om gaat gaat het niet meer alleen om de funfactor . Nyck is echt een hele goede keuze , wacht maar af .

  • 2
  • 6
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 14:53

  Welke meerwaarde heeft de foto van Rinus Veekay. bij dit verhaal???? Ps wat is dan een onzin naam,

  • 2
  • 0
   
  Dirk 16 maart 2018 15:06

  VeeKay wordt ook gesponsord door Jumbo en is natuurlijk ook een groot talent en goed bezig in de VS! Ik ben heel erg benieuwd welke progressie Dallara over het algemeen heeft gemaakt ten opzichte van Ligier. Dallara móét wel presteren na vorig jaar.

  • 0
  • 7
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 15:07

  Die meerwaarde is nul. Behalve dat meneer ook een Jumbo shirt draagt.

  • 7
  • 0
   
  Dirk 16 maart 2018 16:26

  Nee, dat heet het koesteren van talent en Jumbo bedanken voor het vertrouwen wat zij hebben in deze jonge gasten.

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 23:01

  Al met al een heel gezellig kabbelend PR-verhaal. Op Spa moeten ze met de billen bloot, dan gaan we zien waar ze werkelijk staan.

  • 1
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2018 23:19

  Zonder Frits zou dit bijzondere project nooit van de grond zijn gekomen, maar hij is in de auto helaas dé zwakke schakel. Hij had er goed aan gedaan om als rijder terug te treden, zijn jongensdroom om eens op Le Mans te mogen rijden is toch uitgekomen? Afgelopen jaar heb ik de individuele rondetijden van alle ELMS-coureurs vergeleken. Daaruit bleek dat Frits bij alle races tot een van de langzaamste rijders behoorde. Noem het kritiek, maar feiten liegen niet.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 17 maart 2018 11:09

  Dat klopt idd helemaal. Frits is te onzeker en te zwak in zijn rij kunsten. Het zou veel leuker zijn om gewoon de Vries en Giedo te laten rijden. Jan Lammers kan nog prima wat uren opvullen bij de lange races. Zoals le Mans..

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet