Sportscars

Sportscars: Pole voor Alex Gurney op Daytona, Huisman op GT Pole!

Bijna exact 45 jaar nadat zijn vader Dan de eerste sportscar race op Daytona won, veroverde Alex Gurney met een ronde van gemiddeld 197 km/u de pole met zijn Bob Stallings Riley, die hij samen met Jon Fogarty, Jimmy Vasser en teameigenaar Stallings deelt. Gurney was ruime een halve seconde sneller dan het vorige Daytona Prototype record.

gurney.jpg
Exact 45 jaar nadat zijn vader de eerste wedstrijd op Daytona won, verovert Alex Gurney met een Pontiac Riley de pole voor deze Endurance klassieker. Foto: GM Racing

Tekst: Willem J. Staat


“Voor mij persoonlijk en het team is dit opwindend, er zijn zoveel grote namen in de race. Dit doet me echt iets. Ik heb het gevoel dat ik er lang heb over moeten doen om dit te bereiken. Ik ben erg blij voor het team, en het zou fantastisch te zijn om het weekend met een overwinning af te sluiten, want de Rolex Daytona 24 Uur is natuurlijk de kroonjuweel van het kampioenschap. Uiteindelijk betekent de kwalificatie toch niet zoveel. Ook de tweede plaats wordt bezet door een Pontiac Riley, namelijk die van het Suntrust Racing Team, welke bemand wordt door Max Angellelli, Wayne Taylor, Jan Magnussen en NASCAR vedette Jeff Gordon. Belcar-coureur Marc Goossens liet met de Riley Pontiac van Jim Matthews de derde tijd noteren, Goossens vormt samen met NASCAR-kampioen Jimmy Johnson, ex-Champcar-coureur Ryan Hunter Reay en teameigenaar Jim Matthews een team. David Donohue, wiens vader Mark in 1969 de wedstrijd met een Lola T70 won, veroverde met de Brumos Racing Porsche Riley de derde tijd. Donohue vormt samen met voormalig Indy-winnaar Buddy Rice, IRL-coureur Scott Sharp en Darren Law een team. Patrick Huisman kwalificeerde de Synergy Racing Porsche GT3 RSR als 24e en veroverde daarmee de pole in de GrandAm GT-klasse.   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet