Formule 1

Formule 1: McLaren heer en meester in Australië

Mika Hakkinen heeft de eerste Grand Prix van het seizoen 1998 op zijn naam geschreven. De tijdens de huldiging door emoties overmande Fin pakte hiermee de tweede overwinning uit zijn F1-carrière, maar had hier wel een 'gentlemen-agreement' met zijn teammaat David Coulthard voor nodig. Voor de race hadden zij namelijk de afspraak gemaakt, dat als beide rijders in de race zouden overheersen, diegene die na de start als eerste de bocht in zou duiken de race mocht winnen.

Tekst: Rob Blom

Hakkinen, die vanaf de eerste startplek mocht vertrekken, kwam in de 36ste ronde doodleuk de pits binnenrijden, iets waar het anders zo geoliede team van teambaas Ron Dennis totaal niet op had gerekend.
Deze miscommunicatie kostte Hakkinen de leiding in de wedstrijd, maar dankzij de grote voorsprong van het McLaren-duo kon de Fin terugkomen op een tweede plaats achter David Coulthard.
Een ronde voor afloop van de met veel uitvallers geplaagde race, liet de Schot zijn teammaatje met een handgebaar weten dat hij voor de overwinning kon gaan. Coulthard werd tweede op 0,702 seconden, Heinz-Harald Frentzen werd na een tactisch slim verreden race derde op een ronde achterstand van de winnaar.

Toranosuke Takagi schrok van de actie van Jan Magnussen en Ralf Schumacher en verloor de controle over zijn bolide.

Tijdens de eerste race van seizoen '98 kwamen slechts negen auto's over de eindstreep. Direct na de start kreeg Rubens Barrichello problemen met de versnellingsbak van zijn Stewart-Ford en in de tweede ronde zorgde Jan Magnussen met een totaal verkeerd ingeschatte uitremactie bij Ralf Schumacher ervoor dat beide heren in het grind kwamen te staan. Door deze actie schrok de vlak hierachter rijdende Toranosuke Takagi zodanig, dat hij de controle over zijn bolide verloor en op moest geven.

Michael Schumacher moest in de zesde raceronde, liggend op een derde plek, de strijd al staken met een opgeblazen motor. De Duitser had zich zeker een heel andere seizoensstart voorgesteld!

Wereldkampioen Jacques Villeneuve kwam wel in de punten terecht, maar kon niet echt spreken van een overtuigend gereden race. De kleine Canadees kwam met zijn Williams FW20 niet verder dan een vijfde plaats.