Mazda Road to Indy

Mazda Road to Indy: Vreugde en drama tijdens Grand Prix van St. Petersburg

USF2000: Kirkwood en Baron winnen openingsraces in St. Petersburg

Race 1:
Regerend Amerikaans F4-kampioen Kyle Kirkwood was de grote man tijdens de eerste USF2000-race in St.Petersburg. De 19-jarige Amerikaan was in de kwalificatie tweede achter Jose Sierra, maar haalde de jonge Mexicaan al op weg naar de eerste bocht in en reed daarna na een herstart overtuigend naar de winst. Het was geen verrassing dat na de start van de 25 rijders in de eerste bocht de nodige wagens met elkaar in contact kwamen. Ook de Engelse F4-ster Jamie Caroline moest nog erg wennen en reed zowel in het begin van de kwalificatie als in de race, opgeklommen van de zevende naar de tweede plaats, de bandenstapels in.

race-2-gpsp-usf2000-web

Uitslag race 1

Race 2:
Na bestraft te zijn in de eerste race nam Alex Barron sportief revanche door de tweede race vanaf poleposition op zijn naam te schrijven. De race eindigde achter de safetycar, nadat Manuel Cabrera zijn wagen in de muur plantte. De in Japan geboren Braziliaan Igor Fraga eindigde als tweede voor zijn landgenoot Lucas Kohl, die bij Pabst Racing begeleid wordt door voormalig F1 en IndyCar coureur Roberto Moreno.

Uitslag race 2

Stand USF 2000 na 2 races:
1. Kyle Kirkwood – R 48
2. Jose Sierra – R 41
3. Igor Fraga - R 38
4. Alex Baron 35
5. Calvin Ming 32

Pro Mazda: Dubbelslag voor imponerende Rinus van Kalmthout

Race 1:
Rinus VeeKay had goed opgelet bij de start van de USF2000, waarbij een aantal rijders door het stof te wijd gingen. Ook bij de start van het 16 wagens tellende ProMazda-veld waren de koplopers te ongeduldig en schoten rechtdoor. Na computerproblemen in de kwalificatie startte Rinus vanaf de achtste plaats. Hij profiteerde optimaal van het gestuntel voor hem en schoot door naar een derde plaats. Na de herstart reageerde VeeKay scherp door gelijk Robert Megennis voor plaats twee te passeren. Bij de tweede herstart deed Rinus het nog eens dunnetjes over en passeerde Parker Thompson voor de eerste plek. Thompson drong in de slotfase nog aan, maar VeeKay reed bekeken naar zijn eerste winst. Zijn rivaal uit de USF 2000 Oliver Askew bleef steken op de vijfde plaats. Ook de Euroformula Open kampioen Harrison Scott maakte deel uit van de malaise bij de start en eindigde op een negende plaats.

Uitslag Race 1

juncos-pm-stp-2018.tmb-banner

Race2:
Rinus VeeKay pakte vanaf poleposition na de start gelijk de koppositie. Resten op de baan zorgden voor een neutralisatie. De herstart zorgde voor de nodige positiewisselingen. De groene vlag bij de rollende start kwam veel te vroeg en VeeKay zakte terug tot een 12de plaats. De organisatie had snel door dat deze herstart niet volgens de regels werd uitgevoerd en haalde alle wagens via een rode vlag naar binnen. Nadat alles weer in de oorspronkelijke posities was teruggeplaatst pakte VeeKay na de nu wel juiste herstart de kop voor een aandringende David Malukas. Oliver Askew schampte langs de muur en verloor enkele plaatsen. Ook Harrison Scott viel ver terug door een verbogen achtervleugel. In de slotfase zorgde een safetycar dat het veld weer bij elkaar kwam. Ondanks de flinke druk van David Malukas hield de jonge Hoofddorper zijn hoofd koel en won ook de tweede wedstrijd.

Lees hier meer over de ProMazda-races van Rinus van Kalmthout

Uitslag Race 2

Stand na twee races:
1. Rinus VeeKay – R 62
2. Parker Thompson - R 43
3. Carlos Cunha - 42
4. David Malukas – R 39
5. Sting Ray Robb - 35

Indy Lights: Pato O'Ward en 'Santi' Urrutia winnen races St. Petersburg

Het uiteindelijke doel van alle coureurs in de Mazda Road to Indy klassen is het behalen van een zitje in de IndyCar Series. 24 Fraaie bolides met toprijders knokken voor de prijzen op vaste circuits, stratenraces en ovals. Met als belangrijkste race de 500 mile van Indianapolis in mei. Het voorportaal van deze klasse de Indy Lights staat daarbij in schril contrast. Terwijl de winnaar een beurs kan behalen van 1 miljoen dollar en mag uitkomen in drie IndyCarraces, waaronder Indianapolis, kwamen er maar negen wagens aan de start. Eigenlijk maar acht, doordat poleman Aaron Telitz zijn wagen flink beschadigde in de kwalificatie voor de tweede race.

Race 1:
Pato O'Ward mocht door de absentie van Telitz vanaf pole starten en werd eigenlijk daarna niet meer serieus bedreigd voor de zege. Uruguay's Santiago 'Santi' Urrutia finishte als tweede voor de ervaren Colton Herta.

Uitslag Race 1

andretti-race-2-stp-2018

Race2:
Drama na de start van de tweede wedstrijd. Tot diep in de nacht werkten de monteurs van Aaron Telitz aan een geleende wagen van Carlin om Telitz toch aan de start te krijgen. Dat lukte, al was het niet voor lang. De onfortuinlijke rijder kwam in de tweede bocht na de start in botsing met Victor Franzoni en schreef voor de tweede keer in twee dagen zijn bolide af. Santiago 'Santi' Urrutia profiteerde optimaal van de pech van andere deelnemers en won de wedstrijd.
Allereerst streden Colton Herta en Patricio 'Pato' O'Ward zij aan zij voor de koppositie, waarbij laatstgenoemde aan het langste eind trok en voorsprong pakte. In de achtervolging ging de ervaren Herta er hard vanaf en zorgde voor een safetycarperiode. Na de herstart had O'Ward een voorsprong opgebouwd van zeven seconden op Urrutia, maar spinde van de baan en liet daarbij zijn motor afslaan. Twee vochten om een been en Urrutia liep ermee heen. De winst was er voor de man uit Uruguay, gevolgd door Shelby Blackstone en Ryan Norman.

Uitslag Race 2

Stand na twee races:
1. Santiago Urrutia 55
2. Pato O'Ward - R 47
3. Shelby Blackstock 42
4. Victor Franzoni - R 38
5. Ryan Norman 37

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet