Diversen

Div: De Oliveira/Serra winnen natte Stockcar-seizoensstart, geen successen Nederlanders op Interlagos

180311 Stockcar Start Grassi
In de stromende regen wordt de race vrijgegeven

Daniel Serra en João-Paolo de Oliveira hebben op het circuit van Interlagos de 'Corrida de Duplas' gewonnen, de openingswedstrijd van het Braziliaanse Stockcar-kampioenschap. Onder erbarmelijk slechte weersomstandigheden had het duo aan het eind van de één-uursrace een voorsprong van 2,2 seconden op Rubens Barrihello en Filipe Albiquerque. Ricardo Maurício en Filipe Nasr eindigden op de derde plaats, nadat César Ramos en Kelvin van der Linde met een tijdstraf van 20 seconden waren teruggezet van de derde naar de twaalfde positie. Dit duo had de verplichte pitstop uitgevoerd tijdens een safety-car-fase, wat niet conform het reglement was. Voor de Nederlanders in de wedstrijd was er weinig succes weggelegd: alleen Jeroen Bleekemolen haalde de eindstreep en werd samen met zijn Braziliaanse teamgenoot Valdeno Brito als 16e geklasseerd. "Vanwege de regen zag je helemaal niks en tot overmaat van ramp was ook de voorruit gebroken", meldde Bleekemolen na afloop. Nicky Catsburg, Robin Frijns en Chris van der Drift vielen allemaal voortijdig uit.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Jeroen Bleekemolen

Voorafgaand aan de wedstrijd kwam de regen op het circuit in São Paulo met bakken naar beneden, wat de wedstrijdleiding noopte tot de beslissing om het veld achter de safety-car te laten vertrekken. Na negen minuten in gematigd tempo werde de wedstrijd uiteindelijk vrijgegeven. De meeste deelnemers namen op de gladde baan niet teveel risico, behalve Lucas di Grassi, die al bij het aanremmen van de eerste bocht de controle over zijn auto verloor en in de rondte ging. Vooraan ontspon zich een mooie strijd tussen César Ramos en de van pole gestarte Daniel Serra. Ook Nicky Catsburg leek prima kansen op een goede klassering te hebben, want zijn teamgenoot Felipe Fraga startte als vierde en streed goed voorin mee. Halverwege de wedstrijd echter kwam Fraga in botsing met een andere auto, waarop de race ten einde was. Volop brokstukken op de baan zorgden voor een interventie van de safety-car, die zo'n tien minuten lang het veld aanvoerde.

180311 Stockcar Frijns
Voortijdig einde van de race voor Robin Frijns

Na de rijderswissels kwam het tot een botsing tussen Robin Frijns en Oliver Jarvis, waarop de auto van Frijns uitrolde en in een uitloopstrook tot stilstand kwam. Dat zorgde opnieuw voor een safety-car. Vooraan reed João-Paolo de Oliveira keurig naar voren en stelde vervolgens de overwinning veilig voor hemzelf en Eurofarma-teamgenoot Daniel Serra. Laurens Vanthoor, die een team vormde met Ricardo Zonta, reed ook goed voorin mee en werd uiteindelijk als vierde geklasseerd.

180311 Stockcar Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen zag naar eigen zeggen weinig

Jeroen Bleekemolen was de enige Nederlander die de eindstreep haalde en zei: "Het was leuk om hier weer te rijden, het is echt een gave klasse qua competitie. Misschien was de race van vandaag niet zo heel spectaculair was, maar ik heb andere races gezien die echt superspectaculair waren, mede omdat ze ook de 'push to pass' hebben. Er gebeurt altijd heel veel: 33 auto's, alleen maar pro's, geen amateurs aan de start en hier dus 66 pro's in een veld. Hartstikke leuk om daar weer bij te zitten. Helaas was het in de race moeilijk. In de kwalificatie hadden we een motorprobleem, dus we stonden maar 23e. De snelheid hadden we best wel, want in de laatste vrije training reed ik de snelste tijd in mijn groep van de gastrijders, maar in de race was meteen de ruitenwisser stuk, waardoor mijn teamgenoot helemaal niks zag. Teruggevallen naar de laatste plek en uiteindelijk nog 16e geworden. In de auto was het wel spannend, want ik zag echt niks. Vooral het laatste stuk, waar je volgas rijdt en dan linksaf gaat, daar moest ik echt door het zijraampje kijken om te zien waar ik reed. Af en toe zat ik net van de lijn af, waar het ook nat was, en dan rijd je wel gewoon 200, 220. Maar goed, ik hoop op revanche volgend jaar, want het is echt heel leuk om te doen, ik heb ervan genoten!"

Uitslag:
1. D.Serra/J.P.Oliveira (Eurofarma RC), 31 ronden in 1.02:03,255 (gem. 129,1 km/u)
2. R.Barrichello/F.Albuquerque (Full Time Sports), op 2,214
3. R.Maurício/F.Nasr (Full Time Sports), op 7,094
4. R.Zonta/L.Vanthoor (Shell V-Power), op 7,757
5. M.Wilson/F.Giaffone (Eurofarma RC), op 10,024
6. M.Gomes/P.Derani (Cimed Racing), op 11,237
7. A.Khodair/A.Hellmeister (Blau Motorsport), op 12,372
8. R.Suzuki/J.K.Vernay (Hot Car Bardahl), op 15,232

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet