Formule 3

F3: Nieuw FIA Formule 3-kampioenschap vanaf 2019 in F1-voorprogramma

180310 F3 Start
Het EK is vanaf volgend jaar verleden tijd

De World Motorsport Council van de FIA besloot gisteren tijdens zijn vergadering in Genève dat de 'Formula 1 group of companies' is gekozen als promotor van het nieuwe FIA Formule 3-kampioenschap, dat volgend jaar van start gaat. De wedstrijden van het kampioenschap, dat uit negen of tien evenementen met elk twee races zal bestaan, worden verreden in het voorprogramma van de Formule 1. Er zal worden gereden met een nieuwe auto, waarbij de leveranciers voor de auto, de motoren en de banden nog zullen worden geselecteerd door de FIA.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

De aankondiging van de FIA betekent enerzijds het nakende einde van de huidige GP3-klasse, maar anderzijds ook het einde van de Formule 3 in zijn huidige vorm, die ruim een halve eeuw lang niet alleen rijders de kans bood om ervaring op te doen, maar ook op technisch vlak verschillende mogelijkheden bood. Weliswaar was de Formule 3 de laatste jaren de facto natuurlijk al uitgegroeid tot een soort van Dallara-eenheidsklasse met alleen nog het verschil tussen Volkswagen- of Mercedes-motoren, maar af en toe had je toch nog eens eigen initiatieven, zoals de Tomei-motor of het Russische ArtTech-chassis, en dat laatste is nog geen drie jaar geleden...

180310 F3 Amersfoort
Teambaas Frits van Amersfoort, hier met Mick Schumacher

"Ondanks dat voor ons als team op zakelijk en sportief gebied zeker kansen zie in de nieuwe Formule 3, vind ik het toch jammer dat de Formule 3 in zijn huidige vorm ten grave gedragen wordt", zegt Frits van Amersfoort, teambaas van het enige Nederlandse Formule 3-team, gevraagd om een reactie. "Voor de rest moeten we eerst eens kijken wat de praktische consequenties van deze aankondiging zijn, wat de prijs van de nieuwe auto gaat worden, en daarmee kunnen we dan aan de slag."

De FIA stelt dat de invoering van het nieuwe kampioenschap positief is voor zowel rijders als fans. De coureurs profiteren van het 'ongeëvenaarde platform van de Formule 1', terwijl het voor de fans 'gemakkelijker dan ooit' wordt om de carrière van opkomende rijders en de 'dramatische reis in de richting van de Formule 1' te volgen. Zo staat het letterlijk in het persbericht. We zijn benieuwd.

Aspecten die bij de FIA voor de nieuwe categorie de boventoon voeren zijn uiteraard kostenbeperking en veiligheid. Als eerste formulewagen wordt de auto voorzien van een beschermende plaat aan de voorzijde die indringing van objecten in de cockpit bij een aanrijding moet voorkomen. Andere veiligheidskenmerken zijn een versterkt chassis, een verhoogde cockpitrand en natuurlijk de halo. De FIA wil tien teams met drie auto's toelaten voor deelname aan het nieuwe kampioenschap.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet