Diversen

Retro: In memoriam Alfa legende Teodoro Zeccoli

Uit Italië ontvingen wij vanavond het bericht dat oud coureur Teodoro Zeccoli op 88 jarige leeftijd is overleden. Zeccoli was de man die destijds in 1967 in het Belgische Fleron tijdens een heuvelklim Alfa Tipo 33 de allereerste overwinning bezorgde. Voor Alfa Romeo was Zeccoli zowel in de toerwagens als de sportscars een legende.

Tekst en Foto Willem J. Staat

Teodore Zecolli
Een groot Alfa man is vandaag van ons heengegaan.

In memoriam Teodoro Zeccoli
Een absolute toerwagen en sportwagenlegende, zo zou je Teodoro Zeccoli het beste kunnen omschrijven. Zeccoli begon eind vijftiger jaren in heuvelklims en werd ontwikkelingsrijder bij Abarth. Daarna stapte hij over naar Alfa Romeo. Tussen 1963 en 1981 vervulde hij bij het merk uit Ballocco dezelfde functie en reed met zowel straat- als racewagens ruim 500 km per dag. Ook droeg Zeccoli bij aan de ontwikkeling van de fameuze Alfa Romeo TZ en TZ2.

Tijdens de eerste testdag van de Tipo 33 op Ballocco in januari 1967 verongelukte Zeccoli zwaar. Daarbij brak hij zijn zesde halswervel. Het weerhield hem niet om de legendarische Alfa Tipo 33 tijdens de heuvelklim van Fleron in België de allereerste overwinning te bezorgen. Bij Alfa Romeo kreeg hij in de jaren 70 de opdracht om de Alfa Montreal te veranderen in een echte race-auto voor het Amerikaanse Bob Cor Team. Zeccoli behaalde talloze successen op de Nürburgring, Monza, Mugello en Imola. In 2005 ging Zeccolli met pensioen en werd in Imola een succesvol BMW-dealer. Teodoro Zeccoli werd 88 jaar.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 maart 2018 11:16

  Heb Teodoro in de vroege 70's nog aan het werk gezien op Zandvoort. Het is trouwens niet Zeccolli maar Zeccoli. R.I.P. !

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 07 maart 2018 11:45

  Ik heb Teodoro Zeccoli mogen ontmoeten tijdens viering van 50 jaar Autodelta op het circuit van Monza. Hij ging daar bij zijn oude race auto's kijken of de auto's die hij heeft ontwikkeld als testrijder. tot het laatst en vooral de laatste paar jaren was hij aanwezig tijdens evenementen. Denk als laatste grote evenement de Minardi Days op circuit Imola van afgelopen jaar toen hij in de Tipo 33 Fleron van Scuderia del Portello mocht plaatsnemen.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 maart 2018 08:57

  Zeccoli crashte tijdens de eerste officiele test met de 33 (op 7 januari 1967 om precies te zijn) niet op Balocco, maar op Monza!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet