Racing Shows

Racing shows: Nieuwe Formule E en spannende GT's: het sportnieuws in Genève

180306 FE Unveil 1
Al om 7.45 uur vanmorgen onthulden FIA-president Todt en Formule E-promotor Agag de nieuwe auto

Aanstaande donderdag opent in het Palexpo in Genève de jaarlijkse Autosalon zijn deuren voor het publiek. Voordat de verwachte 700.000 bezoekers de hallen bestormen, is er vandaag en morgen de tijd voor pers- en vakbezoekers om in alle rust kennis te nemen van de vele primeurs, die er ook dit jaar weer zijn, want een paar uitzonderingen daargelaten is Genève toch nog steeds een beurs die voor alle fabrikanten op de prioriteitenlijst staat. Uw redacteur is helaas door griep geveld en is dus, ondanks geboekte vliegtickets en al, thuis in plaats van in Zwitserland, zodat hij voor pas de tweede keer sinds 1997 (de vorige maal was in 2015, vanwege LMP1-tests op Sebring) de show moet missen. Maar daar heeft u als bezoeker van deze site natuurlijk verder - en terecht - in het geheel geen boodschap aan, dus we presenteren u niettemin het belangrijkste sportnieuws vanaf de salon.

Tekst: René de Boer (helaas niet vanuit Genève, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


180306 FE Unveil 2


Het belangrijkste autosportnieuws is ongetwijfeld de onthulling van de 'Gen2'-Formule E-auto, die vanaf de start van het seizoen 2018/2019, komend najaar, door de diverse teams zal worden ingezet. Eerder al werden eerste beelden van de nieuwe elektrisch aangedreven formulewagen vrijgegeven, maar vanmorgen om 7.45 uur, tijdens de eerste persconferentie van de volgeplande eerste persdag, onthulden FIA-president Jean Todt en Formule E-promotor Alejandro Agag op de stand van de FIA de nieuwe formuleauto.

180306 Geneve Nissan

Dat Nissan vanaf het komende seizoen de plaats van moedermerk Renaukt inneemt als partner van het e.dams-team van Alain Prost en Jean-Paul Driot, was al eerder bekend. In Genève toont Nissan voor het eerst ook hoe de Formule E-auto er in de bedrijfskleuren van het Japanse merk uit gaat zien.

180306 Geneve Audi

Ook andere merken gaven eerste beelden van de nieuwe Formule E-auto's in de eigen kleuren vrij, zoals hier Audi, slechts enkele dagen nadat Daniel Abt in Mexico de eerste overwinning voor Audi als fabrieksteam in de Formule E behaalde.

180306 Geneve FE DS

DS is één van de merken die in Genève ontbreken, maar stuurde wel een afbeelding van de Formule E-auto. Na het aanstaande vertrek van Renault bij e.dams is DS vanaf het komende seizoen de enige Franse constructeur in de Formule E.

180306 Geneve Alpine GT4

Renault presenteerd in Genève de GT4-versie op basis van de nieuwe Alpine, die volgens de fabrikant in de tweede helft van het komende seizoen een aantal races zal rijden en vanaf volgend jaar zal kunnen worden ingezet door klantenteams. De GT4-versie is een doorontwikkeling van de Cup-uitvoering van de Alpine. Evenals de Cup-uitvoering, die desgewenst met behulp van een kit kan worden opgewaardeerd naar GT4, is de raceversie ontwikkeld door Signatech van Philippe Sinault, al jarenlang autosportpartner van Alpine.

180306 Geneve Toyota

Bij Toyota keert de naam Supra terug als aanduiding voor een potente sportwagen, die gelijk in de kleuren van Toyota Gazoo Racing werd getoond. Verdere mededelingen over raceplannen (mogelijk in de GTE-klasse of de Japanse Super GT's) werden er nog niet gedaan.

180306 Geneve McLaren

Datzelfde geldt voor McLaren, waar een nog extremere uitvoering van de Senna gepresenteerd werd. Aanvankelijk verwachtten insiders een aankondiging van een fabrieksprogramma in de GTE-klasse, mogelijk in 2020 wanneer het 25 jaar geleden is dat McLaren met de F1 de 24 Uur van Le Mans won, maar concrete plannen bleven vooralsnog uit.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet