Formula 4

Charles Weerts, kampioen in Formula 4 United Arab Emirates

Charles Weerts-podium

Twee dagen na zijn 17de verjaardag gaf Charles Weerts zichzelf een schitterend geschenk door op zaterdag de titel in de Formula 4 United Arab Emirates te veroveren. Na de maat te hebben genomen van David Schumacher is Weerts nu hypergemotiveerd om een tweede seizoen in het Duitse ADAC Formel 4 aan te vangen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Door pas op zijn 13de een eerste volledige seizoen in het karten af te werken stapte Charles Weerts pas relatief laat in de autosport. Sindsdien haalt de jonge Belg echter alles uit de kast om de verloren tijd in te halen. Tijdens zijn drie jaar in het karten nam hij het op tegen alle internationale referenties, door eerst het Duitse en nadien het Europese en wereldkampioenschap af te werken. In 2017, op zijn 16de, stapte hij over naar de eenzitters. Het resultaat: een tweede plaats bij de Rookies van de ADAC Formel 4, de hoogstaande Duitse competitie voor beginnende formulewagencoureurs. Een veelbelovend, doch discreet debuut, dat de jonge rijder snel wilde bevestigen.

"Om mijn tweede seizoen in de ADAC Formel 4 voor te bereiden heb ik me ingeschreven voor het Formula 4 United Arab Emirates-kampioenschap", aldus de jongeman uit Aubel. "Met zes meetings en vier wedstrijden per weekend, naast de vele testritten, is dit een ideale formule voor wie veel wil rijden."

Het hele winterseizoen lang, dat werd afgewerkt op het F1-circuit Yas Marina in Abu Dhabi en de Dubai Autodrome, reed de jonge Belg mee in de voorhoede. "Ik wist de allereerste wedstrijd meteen te winnen, wat me onmiddellijk veel vertrouwen gaf", gaat Weerts verder. "Maar samen met mijn team Dragon Motopark zijn we steeds hard blijven werken, om zo voortdurend progressie te maken. Race na race kon ik me meer focussen, mijn banden beter benutten en betere starts neerzetten."

Schumacher

Het resultaat was er dan ook naar. Voor de start van de laatste meeting, afgelopen weekend in Dubai, had Charles 13 punten voorsprong op een zekere... David Schumacher, zoon van ex-F1-rijder Ralf en dus de neef van zevenvoudig wereldkampioen Michael. "Er waren nog 100 punten te verdelen, dus we wisten allebei dat alles nog mogelijk was", stelde de voormalige rijder van de WRT Karting Academy. "Tuurlijk was er druk, maar ik voelde dat ik die aankon. Ik veroverde meteen de twee polepositions, waarna ik alle vier de wedstrijden op mijn naam schreef. Dus ook de twee races die ik vanaf de derde startrij moest beginnen, want daar werd de top-6 van de startgrid bepaald door de omgekeerde uitslag van de vorige race."

Door de druk perfect te weerstaan stak Charles Weerts tijdens deze laatste meeting met kop en schouders boven iedereen uit. Met een totaal van acht overwinningen en 16 podia op 23 gereden wedstrijden heeft hij zijn titel zeker niet gestolen! En is hij ook helemaal klaar voor een tweede seizoen in de ADAC Formel 4.

"Ik ben heel blij met deze eerste titel en dat zorgt voor een enorme motivatie. Ik besef uiteraard dat de concurrentie in het Duitse kampioenschap sterker zal zijn. Ik maak er opnieuw deel uit van het team Van Amersfoort Racing, een renstal waar onder andere ook Laurens Vanthoor carrière maakte. Mijn doel is duidelijk: ik wil podiumplaatsen en overwinningen. Maar eerst gaan we dit eerste hoogtepunt uit mijn carrière toch een beetje vieren!"

Charles Weerts kampioen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet