24H Series

24H Series: Europees seizoen Creventic Series start op Silverstone

Atmosphere 2 800pix

Terwijl lage temperaturen en sneeuw een groot deel van Europa nog in hun greep hebben, gaan de eerste internationale lange-afstandsraces van het nieuwe seizoen volgens plan door. Zo'n twee maanden na de seizoensstart van het Championship of the Continents in het Dubai Autodrome gaat volgend weekeinde op Silverstone Circuit het Europees Kampioenschap 2018 in de 24H GT Series, de 24H TCE Series en de 24H Proto Series van start.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

180302 Atmosphere 1 800pix

Voor het eerst komen op Silverstone ook de prototypes van de 24H Proto Series en de grote GT's van de 24H GT Series powered by Hankook in actie tijdens een twaalfuursrace. De Hankook 12H Silverstone wordt opgedeeld in twee delen met vijf uren op vrijdag 9 maart en de resterende zeven uren op zaterdag 10 maart. Gedurende de zeven uren op zaterdag zijn de prototypes en GT's gezamenlijk op de baan met de kleinere GT's en toerwagens uit de 24H TCE Series, die uitkomen in de Hankook 24H Silverstone. Dat betekent dat voor het eerst in de geschiedenis alledrie de series samen op het circuit zijn! Wanneer de prototypes en grote GT's op zaterdag om 17.30 uur lokale tijd hun wedstrijd hebben beëindigd, rijden de kleinere GT's en de toerwagens uit de 24H TCE Series door om hun 24-uursrace te voltooien. De finish is op zondag om 10.30 uur lokale tijd gepland.

Voorbeschouwing 24H Proto Series / 24H GT Series
Het evenement op Silverstone, dat bekendstaat als 'The Home of British Motor Racing', is een vaste waarde op de kalender van de 24H TCE Series. De prototypes en de grote GT's daarentegen maken dit jaar voor het eerst deel uit van het evenement. Voor de 24H Proto Series en de 24H GT Series, beide powered by Hankook, is het evenement op Silverstone de seizoensstart van het Europees Kampioenschap.

Simpson Motorsport 800pix

In de 24H Proto Series zijn vier auto's ingeschreven voor Silverstone. Het Britse team Simpson Motorsport zet twee Ginetta G57's in de P2-klasse in; de CN1-klasse bestaat uit twee Norma M20 FC's, een van het Britse team Tim Grey Motorsport en een van Krafft Racing uit Frankrijk. De inschrijvingen voor de 24H GT Series beginnen met zes auto's in de A6-Pro-klasse: drie Mercedes-AMG GT3's, twee Porsche 911 GT3 R's en een Ferrari 488 GT3. In de A6-Am-klasse, waarin de BOP (balance of performance) weer is ingevoerd, nemen er vijf auto's deel: twee Audi R8 LMS, een Ferrari 488 GT3, een Lamborghini Hurcán GT3 en een Mercedes-AMG GT3. Twee Lamborghini's moeten daarnaast nog in de Pro- of de Am-klasse worden ingedeeld, afhankelijk van de rijdersbezetting die nog niet is aangekondigd. Twee auto's in de SPX-klasse, een Audi R8 en een Porsche 911, en vier Porsche 991 Cup-auto's in de 991-klasse completeren het veld.

GT Herberth Motorsport 800pix

De kwalificatie voor alledrie de series vindt op vrijdag 9 maart van 9.45 tot 11.00 uur lokale tijd plaats. Het eerste deel van de race voor de 24H Proto Series en de 24H GT Series wordt op vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur lokale tijd verreden. Na een interventie onder parc-fermé-condities staat het resterende deel van de race voor de twee series voor zaterdag 10 maart van 10.30 tot 17.30 uur lokale tijd op het programma, gevolgd door aparte prijsuitreikingen voor de beide series.

Atmosphere 3 800pix

Voorbeschouwing 24H TCE Series
De 24H TCE Series powered by Hankook komt al voor het derde opeenvolgende jaar op Silverstone in actie. De inschrijflijst toont een goede mengeling van amateurs en (semi-)professionele rijders. In de GT4-klasse zijn een Ginetta G55 en een Mercedes-AMG GT4 ingeschreven. Met elf ingeschreven auto's van de merken Hyundai, SEAT, Volkswagen en Audi is de TCR-klasse getalsmatig het grootst. De SP3-klasse bestaat uit twee Ginetta's, terwijl de CUP1-klasse voor BMW M235i Racing Cup-auto's aan de klasse A3 is toegevoegd. Deze categorie omvat nu zeven auto's met een Honda en een Mini die het opnemen tegen vijf BMW's.

Voor de kwalificatie is de 24H TCE Series gelijktijdig op de baan met de 24H Proto Series en de 24H GT Series op vrijdag 9 maart van 9.45 tot 11.00 uur. De avondtraining vindt op vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur plaats. De Hankook 24H Silverstone als wedstrijd voor de 24H TCE Series start op zaterdag 10 maart om 10.30 uur en eindigt op zondag 11 maart, uiteraard op hetzelfde tijdstip. Daarna volgt de prijsuitreiking. Gedurende de eerste zeven uur van de race op zaterdag (tot 17.30 uur) zijn alledrie de series samen op het circuit.

Live-verslaggeving met commentaar van Radio Show Limited
Gedurende het hele weekeinde is de actie op de baan te volgen via de live-streaming op de website van de serie onder www.24hseries.com en op het officiële YouTube-kanaal van de serie. De streaming is ook te vinden op Motortrend on Demand. Zoals gebruikelijk is het team van Radio Show Limited, bekend van Radio Le Mans en IMSA Radio, ter plaatse voor het verzorgen van live-commentaar gedurende de tijdtraining, de avondtraining en de races. Er zijn regelmatige updates Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Hankook is de officiële titelsponsor en de exclusieve bandenleverancier van het evenement. De volgende bedrijven zijn met verkoop- en servicestands aanwezig in de paddock: DRD international voor pitbox-inrichting en wanden, Speedcom voor radio-apparatuur en ondersteuning en Stand21 voor racekleding. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet