V8 Supercars

V8 Supercars: SVG “Master of Adelaide 500”

Vier overwinningen in de laatste twee wedstrijden leverde Shane van Gisbergen de titel "Master of Adelaide"op. De Red Bull Team Holden Australia-coureur zegevierde vandaag voor de tweede maal dit weekend voor ruim 90.000 toeschouwers. Voor Adelaide betekent dit een nieuw bezoekersrecord! Teamgenoot Jamie Whincup en DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin kenden minder geluk.

Tekst Willem J. Staat
Foto's: Red Bull/Nissan/PR

2018 Winnaar SVG 2
SVG de "Master of Adelaide" Van Gisbergen schijnt een abonnement te hebben op het winnen van de openingswedstrijd in Adelaide.


SVG "Master of Adelaide 500"
Ook voor de tweede wedstrijd pakte SVG met zijn gloednieuwe Commodore ZB de pole maar moest in het eerste wedstrijdgedeelte met een tweede plek achter teamgenoot Jamie Whincup genoegen nemen. In de 31e ronde moest Whincup aan de ingang van de pitlane definitief met versnellingsbakproblemen opgeven. Voor Whincup betekende dit zijn eerste opgave in 137 races. Een absoluut record want in 2013 viel Jamie voor de laatste maal bij het team van Triple Eight uit.Na de eerste pitstopcyclus had Whincup zelfs een voorsprong van meer dan 10 secs. op SVG.

Jamie Whincup: "Snelle auto. Ik had alles onder controle maar eigenlijk zag ik het al aankomen. De temperatuur ging constant op en neer en toen hield hij er mee op. Maar dit hoort bij de autosport."

Daarna nam SVG de leiding over, gevolgd door de Tickford Ford van Mark Winterbottom, de Walkinshaw Andretti Holden van James Courtney en de GRM Motorsport Holden van Garth Tander.Na de tweede pitstopcyclus verloor SVG kortstondig de leiding aan de Erebus Holden van David Reynolds die tot het einde de aansluiting wist te behouden.

2019 SVG Adelaide 1
SVG op weg naar zijn 26e Supercar-overwinning in Adelaide.

Voor DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin werd het een teleurstellende wedstrijd. In de 26 ronde moest McLaughlin met een lekke rechter voorband naar binnen en viel naar de staart van het veld terug. Een sterke inhaalrace leverde McLaughlin alsnog een tiende plek op.

Evenals voor Jamie Whincup werd het ook voor Mark Winterbottom een teleurstellende dag. De Tickford Ford-coureur kreeg een "drive-through" opgelegd omdat hij teveel en te hoog over de curbstones sprong. Teambaas Tim Edwards was laaiend. Zeker omdat andere coureurs zich gezien de beelden ook niet onbetuigd lieten. Winterbottom eindigde als dertiende.Supercarveteraan Craig Lowndes reed een prachtige wedstrijd. Vanaf een zeventiende plek wist de derde Triple Eight-coureur uiteindelijk als zevende te eindigen.Garth Tander eindigde op 3,6 secs. achterstand als derde. Michael Caruso pakte met een negende plek voor de Nissan de eerste punten van dit seizoen.

2018 Team Penske Slecht weekend voor DJR Team Penske in Adelaide.

Concurrentie bezorgd over lichtere Holden ZB delen
De nieuwe Holden Commodore is mogelijk de inzet van een nieuwe trend. De auto's beschikken over lichtere composiet onderdelen. Daarbij heeft T8 als leverancier van de auto's het reglement kennelijk beter geïnterpreteerd dan de concurrentie.

Todd Kelly van Nissan Motorsport: " Geen best idee als er een auto met lichtere delen komt. De rest van de paddock moet een hoop geld investeren om dit te evenaren." Ryan Story van Team Penske was er ook niet erg blij mee maar verwachtte dat de concurrentie snel zal volgen terwijl Tim Edwards van Tickford Racing zich in dezelfde bewoordingen uitte. "Er zijn een aantal gewicht issues waaraan hard gewerkt moet worden."

2018 Caruso Adelaide
Eerste Top 10 klassering dit seizoen voor Nissan in Adelaide. Michael Caruso op weg naar de negende plek.

Uitslag
1 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 78 ronden 1:48:02.0912
2 9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 78 ronden 1:48:02.9159
3 33 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore ZB 78 ronden  1:48:05.7234
4 55 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 78 ronden  1:48:08.0475
5 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 78 ronden 1:48:13.3618
6 25 Mobil 1 Boost Mobile Racing James Courtney Holden Commodore ZB 78 ronden 1:48:16.0416
7 888 Autobarn Lowndes Racing Craig Lowndes Holden Commodore ZB 78 ronden  1:48:16.7742
8 2 Mobil 1 Boost Mobile Racing Scott Pye Holden Commodore ZB 78 ronden 1:48:18.9771
9 23 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 78 ronden 1:48:19.3629
10 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 78 ronden 1:48:27.1774

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet