TCR Series

WTCR: Tom Coronel met Boutsen Ginion-Honda in FIA WTCR

180220 WTCR Coronel Monteiro
Tom Coronel en Tiago Monteiro vormen samen een team bij Boutsen Ginion Racing

Velen wachtten er al op, zijn naam stond al op allerlei lijstjes en nu is er dan de bevestiging: Tom Coronel komt ook dit jaar weer uit in de hoogste mondiale toerwagencompetitie. Onze landgenoot, die tussen 2005 en 2017 alle races van het FIA WK Toerwagens reed, start dit jaar in het nieuwe FIA WTCR, de opvolger van het wereldkampioenschap. Zijn auto is de voor dit jaar nieuwe Honda Civic TCR, die vorige maand zijn debuut beleefde in de 24 Uur van Dubai. In het FIA WTCR gaat Coronel bij het Belgische Boutsen Ginion Racing een team vormen met de Portugese oud-Formule 1-rijder Tiago Monteiro, die al sinds 2012 als fabrieksrijder voor Honda actief is. "Ik kan niet wachten om voor het eerst gas te geven met mijn nieuwe Honda", zegt Coronel, die ervan uitgaat dat hij het totale aantal trofeeën dat hij in de afgelopen vijf jaar in het FIA WTCC behaalde, dit jaar op z'n minst moet kunnen evenaren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Ik heb altijd gezegd dat ik thuis hoor in het WTCC, maar sportief gezien was ik natuurlijk de afgelopen jaren vaak niet meer dan veldvulling", zegt Tom Coronel openhartig als we spreken over zijn perspectieven voor het komende seizoen. "Dat is in het FIA WTCR anders, want hier is er sprake van een 'level playing field': iedereen beschikt over min of meer gelijkwaardig materiaal, waardoor ik ook gewoon de strijd kan aangaan met de concurrentie. Dat is een heel ander uitgangspunt en daarom kan ik zeggen dat dit misschien wel het beste pakket is dat ik in de afgelopen tien jaar tot mijn beschikking heb gehad."De samenvoeging van TCR International en het FIA WTCC tot de nieuwe WTCR-competitie is volgens Coronel een logische stap: "Dit zag ik twee jaar geleden al aankomen en het is eigenlijk ook precies datgene waarop ik gehoopt heb. Races op mooie circuits over de hele wereld en voor het eerst sinds vele jaren ook weer een ronde op Circuit Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen tijdens het Pinksterweekeinde. Eurosport zendt het hele kampioenschap uit en we hebben ook weer afspraken met RTL GP over alle wedstrijden, inclusief de TomCam en GoPro's in en op de Honda. Natuurlijk is het ook allemaal te zien via mijn sociale mediakanalen: Facebook, Twitter, Instagram, mijn eigen Youtube-kanaal en niet te vergeten mijn Tom Coronel-app."

180220 WTCR Coronel front

Het team Boutsen Ginion Racing is voor Tom Coronel geen onbekende grootheid, want vorig jaar reed de Gooise coureur voor de Belgische renstal al een aantal races in het TCR Benelux, waarin Boutsen Ginion Racing ook de kampioenstitel won. "Toen FIA WTCR in beeld kwam, gaf Roberto Ravaglia al heel snel aan, niet op korte termijn invulling te kunnen geven aan die plannen, dus daarmee zijn we in zeer goede harmonie uit elkaar gegaan", beschrijft Coronel. "Ik heb daar zeven geweldige jaren beleefd en ik zal Roberto, Aldo Preo en ook Pietro, die al die zeven jaren lang mijn vaste engineer was, echt gaan missen. En dat geldt natuurlijk ook voor de beste koffie in de hele paddock, haha!"

"We gaan veel lawaai maken!"
Voor zijn campagne in het FIA WTCR kan Coronel opnieuw rekenen op de steun van een groot aantal trouwe partners, waarbij het geel als de huiskleur van DHL op de auto de meest prominente plaats inneemt. "DHL blijft aan boord, maar ook Eurol Lubricants, Tricorp Workwear, ERU Prestige Kaas voor Kerels, TW Steel, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Intrax Suspension, 4.Brands, Allsecur, ASC Group, NoFear Energydrink, P1 racewear, Super-B, CM, Copernica en RSII leveren belangrijke bijdragen", aldus Coronel. "Daarnaast is er de waardevolle ondersteuning door Honda Benelux, want we gaan rondom dit raceprogramma letterlijk veel lawaai maken. Er komen 'dummies' in de kleuren van mijn raceauto en de raceauto van vorig jaar, voorzien van actueel kleurenschema, is beschikbaar voor shows en demonstraties."

180220 WTCR Coronel side

Eind volgende maand staan op het Circuit de Barcelona Catalunya in het Spaanse Montmeló de eerste officiële testsessies van het FIA WTCR op het programma. "Het is heel goed dat de auto nu al klaar is, zodat we daar optimaal voorbereid aan de start kunnen staan", aldus Coronel. "Ik kijk enorm uit naar de start van het seizoen en natuurlijk ook de samenwerking met mijn goede vriend Tiago, die ons met zijn enorme ervaring zeker ook verder zal kunnen helpen. Ik ben er klaar voor!"

Reacties

  • 8
  • 8
   
  Anonieme gebruiker 20 februari 2018 21:13

  iets met praatjes en gaatjes...

  • 9
  • 0
   
  Racing-Fan 20 februari 2018 21:22

  Niet echt verrassend wel ontzettend leuk. Gaat een mooi seizoen worden.

  • 3
  • 0
   
  Dirk 21 februari 2018 09:00

  Dit wordt een spannend seizoen, ik kan niet wachten! Toch maar naar de Nurburgring voor de FIA WTCR ronde (oja, en de 24 uur)

  • 8
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 februari 2018 10:27

  Nu is de auto geen excuus meer... ik ben benieuwd!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet