FIA F3000

F3000: Christijan Albers tekent bij European Formula Racing

Regerend Duits Formule 3-kampioen Christijan Albers heeft een contract getekend voor deelname aan het FIA Europees Formule 3000-kampioenschap met European Formula Racing, het junior-team van het Arrows Formule 1-team. Tevens zal Albers dit seizoen een aantal malen de tweezits-Arrows Formule 1-auto besturen. Of hij ook met de actuele Arrows F1 zal rijden, wilde hij nog niet zeggen.

Tekst: René de Boer

Het duurde opmerkelijk lang voordat Albers duidelijkheid kon verschaffen over zijn sportieve toekomst na het winnen van de prestigieuze Duitse Formule 3-titel. Hij testte vorig najaar al voor het Red Bull Junior Team van Dr. Helmut Marko, reed met de Mercedes CLK-LM en nam de afgelopen weken tweemaal aan de officiële Formule 3000-tests deel met het Arrows Junior Team, zonder dat er al een contract getekend was. "Ik houd alle opties open en zeg pas wat als het rond is", luidde steeds Albers' commentaar. Een DTM-contract bij Mercedes leek al langer van de baan, het merk uit Stuttgart legde met Thomas Jäger en Marcel Fässler twee andere rijders uit de Formule 3 vast. Bij Opel werd Albers nog lange tijd getipt voor een positie als junior-rijder in de DTM, maar ook daar wist men dat de Larenaar de voorkeur zou geven aan de formulewagens.

"Ik ben blij dat het nu gelukt is, en ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede keuze hebben gemaakt", meldde Christijan na het tekenen van het contract. Hij beschouwt de beginfase van het seizoen, dat op 9 april in Imola start, voornamelijk als leerperiode. "Daarbij kan ik ook profiteren van de ervaring van mijn teamgenoot", aldus Albers. De andere auto in het team wordt bestuurd door de Australiër Mark Webber, in 1996 winnaar van het Formule Ford Festival en daarna actief in de Formule 3. Webber baarde vorig jaar opzien door twee huiveringwekkende ongevellen met de Mercedes CLK-LM tijdens de trainingen voor de 24 Uur van Le Mans.

Met de beslissing van Christijan Albers om bij het Arrows Junior Team te gaan rijden, komt een einde aan de twee jaar durende samenwerking tussen hem en sponsor Marlboro. "Arrows heeft een andere sponsor, dat gaat niet samen met Marlboro", verklaarde de rijder. Over de identiteit van de sponsors wilde hij nog geen mededelingen doen. De presentatie van het Formule 3000-team vindt eind maart plaats in het hoofdkwartier van Arrows in het Britse Leafield.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet