FIA F3000

F3000: Geen beloning voor sterk optreden Albers

Lang zag het er naar uit dat Christijan Albers zijn eerste punten zou scoren in zijn debuutjaar in het Internationaal Formule 3000-kampioenschap. Na vanaf een 21ste startplek vertrokken te zijn moest de Nederlander in de 30ste ronde op het Duitse circuit de Nürburgring de strijd staken. Op dat moment reed Albers op de vijfde plaats. Een onwillige versnellingsbak deed hem naast de baan belanden. De vierde wedstrijd uit de serie leverde na een bijzonder hectische race een overwinning op voor de Braziliaan Bruno Junqueira.

Tekst: PR

De kwalificatietrainingen gingen voor Albers niet geheel naar wens. "Het was niet wat ik er hier van verwachtte. Tijdens de eerste sessie hadden we problemen met de brandstofpomp en veel onderstuur. Tussen de eerste en de tweede sessie voerden we veel veranderingen aan de wagen door. De wagen reageerde er echter niet op", vertelde de regerend Duits Formule 3-kampioen, die uiteindelijk vanaf een 21ste positie mocht vertrekken.

Direct na de start volgde in de eerste bocht van het circuit in de Eifel, een massale crash. Liefst acht wagens werden geëlimineerd, waaronder Albers' Eurobet Arrows teamgenoot Mark Webber. Oorzaak was ondermeer dat de banden op het steenkoude circuit niet genoeg op temperatuur kwamen.

Albers ontsprong de dans en reed na het uitvallen van raceleider Bernoldi op de twaalfde positie. Na zestien gereden ronden begon het te druppelen en werd de baan op sommige gedeelten van het circuit behoorlijk slipperig. Wilson en Monagny kanlden hard op elkaar, wat tot gevolg had dat de safety car voor de derde maal in actie moest komen. In de negentiende ronde reed Albers op de zevende plaats, toen het heftig begon te regenen. Diverse coureurs wisselden van slicks naar regenbanden. Albers echter niet. Het Arrows Juniortteam bleek daarmee een juiste beslissing te hebben genomen. Inmiddels reed de 21-jarige coureur al op de vijfde positie. Met nog vijftien ronden te gaan sloeg het noodlot voor Albers echter toe. "Ik had al enkele ronden last van een onwillige versnellingsbak. De versnellingen schoten er steeds uit. 'k Was zelfs al eerder van de baan gegaan, toen de bak weer blokkeerde en ik spinde. Op een paadje naast de baan zat ik vast en kon niet meer op eigen kracht wegrijden. Dat was erg jammer, omdat de vierde plaats er duidelijk had ingezeten."

Uitslag:
1. Junqueira (Bra) 45 ronden in 1u24m07.382s;
2. Scheld (Dui), op 4.797;
3. Gollin (Ita), op 10.882;
4. Couto (Por), op 58.538;
5. Bourdais (Fra), op 50.120;
6. Sarrazin (Fra), op 1:28.695.

Stand:
1. Juqueira 28;
2. Minassian 16;
3. Webber 14;
4. Manning, Scheld, Wilson 6.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet