FIA F3000

F3000: Prima rijden Albers niet beloond op A1-Ring

De zevende ronde in het Internationaal Formule 3000-kampioenschap op de A1-Ring in Oostenrijk werd gewonnen door Nicolas Minassian. De Nederlander Christijan Albers, vertrokken vanaf een zesde plaats, werd in de achtste ronde door de Portugees André Couto van de baan gereden en zag daarmee een hoge klassering verkeken. In het kampioenschap gaan Junqueira en Minassian gezamenlijk aan de leiding.

Tekst: PR

De weercondities speelden een cruciale rol in beide trainingen. Tijdens de eerste sessie waren er slechts enkele ronden mogelijk om snelle tijden neer te zetten, voordat de regen losbarstte.

Op een niet geheel droge baan begon de tweede kwalificatieronde. Tegen het einde van de training droogde de baan snel op, waardoor de coureurs steeds snellere rondetijden reden. Albers bleef lang in de pits en ging pas de baan op toen die droger werd. Door geconcentreerd te rijden, waarbij hij het maximale uit zijn bolide haalde, reed de 21-jarige naar een prima zesde startplaats.

Drama bij de start van de race
Jeffrey Van Hooydonk en David Saelens (eerste rij) vertrokken voor het licht op groen sprong. De rest van het veld volgde de juiste startprocedure.
Albers pakte na de start de vijfde positie, lag zelfs nog even vierde, maar viel daarna ook weer enkele plaatsen terug in de hectiek van die eerste ronde. Teamgenoot Mark Webber kampte in het begin ook met tegenslag en viel in de tweede ronde terug tot achter Albers. De regerend Duits Formule 3-kampioen was in de derde ronde zelfs even in het bezit van de snelste raceronde en reed op de vierde positie toen Van Hooydonk en Saelens binnen werden geroepen voor een Stop-and-Go van een minuut. Toch verliep het voor Albers nog niet geheel naar wens. Evenals Webber kampte de coureur in het begin van de race met een niet geheel optimale wagen. Tijd om dat op te lossen kwam niet. Nog voor de tiende ronde werd hij door de als bekend staande wildebras Couto van de baan gereden. De Portugees remde voor een bocht gewoon te laat. De kamikaze actie van de in Macau wonende Couto betekende het einde van de race voor beide coureurs. Eurobet Arrows Formule 3000-teameigenaar Paul Stoddart: "Ik heb erg met Christijan te doen. Hij had een een prima weekeinde en een grote kans om punten te halen, maar tegen zo'n wilde actie van Couto is niets bestand."

Uitslag:
1. Minassian (Fra), 48 ronden in 1:10.42,354 (176,207 km/uur);
2. Wilson (GB), op 1,414;
3. Manning (GB), op 5,908;
4. Webber (Aus), op 6,135;
5. Melo (Bra), op 6,950;
6. Alonso (Spa), op 7,221.
Niet geklasseerd: Albers (Ned).

Stand:
1. Junqueira en Minassian 38;
3. Webber 17;
4. Saelens en Wilson 12;
6. Manning 10.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet