FIA F3000

Jacky van der Ende in Italiaans F3000 in Assen

Naast Allard Kalff en Jeroen Reijntjes komt ook Jacky van der Ende komend weekeinde in actie tijdens de gastrace die de Italiaanse Formule 3000-klasse afwerkt op het TT Circuit in Assen. Voor Van der Ende betekent dit een nieuwe ervaring in zijn toch al zeer rijk gevariëeerde autosportloopbaan. "Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg", verklaart de 23-jarige coureur, die uitkomt voor het Draco Junior Team, de gerenommeerde Italiaanse renstal van Antonio en Nadia Morini.

Tekst: René de Boer

Letterlijk te elfder ure werd Van der Ende uitgenodigd om dit weekeinde in Assen te racen. "Vorige week al werd ik gebeld door Ron Kluit, directeur sportif van de NAV, die vroeg of ik belangstelling had", aldus de rijder uit Maasdijk. "Samen met Meindert van Buuren, de initiatiefnemer van de Italiaanse F3000-race op Assen, is deze deal uiteindelijk tot stand gekomen. Ik vind het fantastisch dat een organisatie als de NAV zelf actie onderneemt om jonge Nederlandse coureurs te steunen. Zo dragen ze actief bij aan de toekomst van de Nederlandse autosport!"

Van der Ende kent het circuit in Assen, waar hij eerder met een Renault Clio en een Renault Mégane in actie kwam. "Zo'n snelle Formule 3000 is natuurlijk wel heel wat anders, zeker omdat we van tevoren niet kunnen testen", zegt hij. Na het winnen van de Britse kampioenstitel in de Formule Ford en het vermaarde Formule Ford Festival in 1997 reed Van der Ende in 1998 voor Stewart Racing in de toenmalige Formula Opel European Union Series. Ook vorig jaar startte hij een campagne in deze klasse, maar moest toen voortijdig afhaken vanwege budgetproblemen. Hij reed enkele veelbelovende races bij Van Amersfoort Racing in het Duits Formule 3-kampioenschap, maar ook dat kreeg geen vervolg. Voor dit seizoen werd Van der Ende opgepikt door het Team Brask, een management-organisatie die hem in staat stelt om deel te nemen aan de Euro Formula Palmer Audi. Tot nu toe verloopt zijn seizoen letterlijk met "ups and downs": hij behaalde al enkele podiumplaatsen, maar had ook regelmatig pech. "In Assen hoop ik echter goed te scoren", zegt Van der Ende strijdlustig.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet