Formule 3

F3: Artem Petrov met Van Amersfoort Racing in FIA EK F3

180220 F3 VAR Petrov
Artem Petrov rijdt voor Van Amersfoort Racing in het FIA EK Formule 3

Bijna twee weken na de aankondiging van Keyvan Andres als de eerste rijder die bij Van Amersfoort Racing heeft getekend voor het FIA EK Formule 3, maakt de renstal uit Zeewolde nu de tweede coureur voor het komende seizoen bekend. Het gaat om de Rus Artem Petrov, die voor het team niet helemaal onbekend is: in september van het afgelopen jaar reed Petrov op de Sachsenring en Hockenheim al de laatste twee evenementen van het Duitse ADAC Formule 4-kampioenschap voor Van Amersfoort Racing. Bij die gelegenheden scoorde hij in totaal twee podiumplaatsen en won hij de laaste wedstrijd van het seizoen op Hockenheim. Nu maakt hij binnen het team dus de overstap naar de Formule 3.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Petrov, die op 14 januari 18 jaar oud werd, was de afgelopen twee seizoenen actief in de Formule 4. Daarvoor was hij succesvol in de kartsport, ondermeer met de Finse titel in de KF-6-klasse in 2010 en de Russische titel in de Super Mini-klasse in 2011, plus twee opeenvolgende Russische kampioenstitels in de KFJ-klasse in 2013 en 2014. Zijn laatste seizoen in de karts, 2015, sloot Petrov als winnaar van de Vega International Trophy af.

De afgelopen winter testte de rijder uit St. Petersburg al uitgebreid met de Dallara-Mercedes-Formule 3-auto van Van Amersfoort Racing. "Ik ben blij dat ik met VAR de stap naar het FIA EK Formule 3 kan maken", zegt Petrov. "Ik voelde me in het team meteen thuis en kijk ernaar uit, het in dit competitieve kampioenschap te kunnen opnemen tegen zeer sterke rijders die ik al ken vanuit de karting. Met de jarenlange ervaring van Frits en zijn team achter me ben ik ervan overtuigd dat ik het komende seizoen competitief kan zijn." De genoemde Frits, oprichter Frits van Amersfoort, zegt: "We hadden Artem al een tijdje op de radar. Vorig jaar maakte hij indruk bij ons team door zijn snelheid en door gelijk een race te winnen. We geloven dat hij klaar is voor de volgende stap."

Ma-con na vier seizoenen terug, Schumacher op herhaling
Een andere rijder met wie Van Amersfoort Racing ook een tijdlang in gesprek was over het komende Formule 3-seizoen vond inmiddels onderdak bij het Duitse Ma-Con-team van Otto Schwadtke, dat na vier jaar afwezigheid terugkeert in de Formule 3. Het gaat hierbij om de Duitser Julian Hanses, die de afgelopen twee jaar in de Duitse ADAC Formule 4 actief was. Bij het Italiaanse Prema Powerteam werd een vijfde auto bevestigd voor de Duitser Mick Schumacher. De zoon van de zevenvoudig F1-wereldkampioen begint aan zijn tweede jaar in de Formule 3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet