FIA F3000

12e ronde FIA Formula 3000: Rodriguez wint, Montoya gemakkelijk kampioen

De verwachtingen waren hooggespannen, want slechts twee punten bedroeg het verschil tussen Nick Heidfeld en Juan-Pablo Montoya in de strijd om het Formule 3000-kampioenschap. De laatste race moest de beslissing brengen en de Duitse racefans hoopten natuurlijk op de derde Duitse kampioen in deze klasse, na Christian Danner in 1985 en Jorg Muller in 1996. Maar het pakte anders uit, want in de West Competition-bolide van Heidfeld werd na afloop van de tijdtrainingen niet-reglementaire benzine aangetroffen en daardoor werden alle trainingstijden van de Duitse coureur geschrapt. Teamgenoot Bas Leinders bood vervolgens aan, vrijwillig afstand te doen van zijn startplaats - bij zijn debuut in de Formule 3000 had hij zich heel verdienstelijk als 17e in het veld van 33 auto's gekwalificeerd. Zo kon Heidfeld uiteindelijk alsnog aan de wedstrijd deelnemen, maar zijn misse leek bij voorbaat natuurlijk al kansloos, want hij moest vanaf de allerlaatste plaats op de grid vertrekken en moest voor Montoya eindigen om nog kampioen te worden.

Tekst: René de Boer

De Colombiaan had een comfortabele uitgangspositie: hij startte als eerste, gevolgd door Gonzalo Rodriguez en Jason Watt. Het was echter Rodriguez die met een prima start de kop nam, met Watt en Montoya in zijn kielzog.
'Ik wilde zo snel mogelijk rijden, maar zo min mogelijk risico's nemen', vertelde Montoya na afloop. 'Vandaar dat ik Rodriguez en Watt maar heb laten gaan; voor mij was uitrijden ditmaal belangrijker dan winnen.' Wat volgde was een saaie race zonder al teveel actie, of het moest de spectaculaire crash zijn van Edenbrigde-coureur Werner Lupberger. De Zuidafrikaan landde met zijn auto ondersteboven in de grindbak, maar kon ongedeerd uit zijn benarde positie worden bevrijd, zij het na zeer lange tijd. 'Ik bleef langer ondersteboven hangen dan ik kon racen', grapte Lupberger. Na de safety-car fase bouwde Rodriguez zijn voorsprong steeds verder uit en kon uiteindelijk met een voorsprong van ruim 25 seconden op Jason Watt zijn tweede overwinning van het seizoen laten noteren. Watt viel na een foutje even terug naar de derde plaats, maar toen het begon te regenen reed Montoya als op eieren en kon de Deen toch weer een plekje opklimmen. Voor Montoya was de derde positie genoeg voor het winnen van de titel. Achter hem eindigden de Belg Kurt Mollekens, de Portugees Andre Couto en de Tsjech Tomas Enge in de punten. Nick Heidfeld zag de finishvlag uiteindelijk als negende.

Uitslag:
1. Gonzalo Rodriguez , Uru, Team Astromega, 45r. in 1.12,37;085
2. Jason Watt, Den, Den Bla Avis
3. Juan-Pablo Montoya, Col, SuperNova
4. Kurt Mollekens, Bel, KTR/Arden
5. Andre Couto, Por, Prema Powerteam
6. Tomas Enge, Tsj, Auto Sport Racing

Eindstand na 12 races:
1. Juan-Pablo Montoya, 65 punten
2. Nick Heidfeld, 58
3. Gonzalo Rodriguez, 33
4. Jason Watt, 30
5. Soheil Ayari, 20
6. Stephane Sarrazin en Kurt Mollekens, 19
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet