Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

4e ronde BRSCC Winter Formula Ford Championship: Winst en titel voor Ricardo van der Ende

Ricardo van der Ende kende een bewogen seizoen. De samenwerking met het Duckhams-Van Diemen fabrieksteam in de Britse Formule Ford-klasse werd halverwge het seizoen stopgezet en de Maasdijkse rijder kwam nog slechts zeer sporadisch in actie in het Europees kampioenschap. Voor aanvang van de traditionele Britse Formule Ford-winterseries werd de breuk tussen Van der Ende en het Van Diemen-team echter hersteld, zodat Ricardo in de officiele geel/blauwe fabrieks-RF98 aan deze serie van vier wedstrijden kon deelnemen. Voorafgaand aan de finale, op een zonnig maar koud circuit van Brands Hatch, ging Van der Ende gedeeld aan de leiding van de tussenstand en hij was erop gebrand om de titel veilig te stellen, als revanche voor het seizoen dat voor hem niet geheel optimaal was verlopen.

Tekst: René de Boer

In de training was Van der Ende al veruit de snelste, hij trainde naar pole position en bleef daarmee de Brit Tom Sisley voor. Titel-rivaal Craig Murray kwam met zijn Ray-Formule Ford niet verder dan de vierde plaats, terwijl ook de Deen Nicolas Kiesa, als derde gekwalificeerd, een rij achter Van der Ende moest plaatsnemen. De situatie voor de Nederlandse coureur werd nog beter, toen Murray door de wedstrijdleiding met tien seconden straftijd werd teruggezet naar de laatste plaats in de startopstelling, vanwege een ongeoorloofde actie in de kwalificatietraining. Ricardo van der Ende kende een probleemloze wedstrijd en reed naar een zekere overwinning, waarmee hij tevens de titel in het BRSCC Winter Formula Ford Championship veroverde. Achter hem maakten Kiesa en Sisley elkaar het leven zuur. "Sisley hield me zonder enige reden af. Toen ik eenmaal voorbij hem was, was Ricardo al ver weg en kon ik niets meer doen", fulmineerde Kiesa.

Van der Ende, die de snelste raceronde draaide en ook het baanrecord op Brands Hatch scherper stelde, was zeer tevreden. "Het voelt goed aan om kampioen te zijn", straalde hij. "Het team heeft ervoor gezorgd dat ik me alleen maar op het rijden hoefde te concentreren en daardoor ben ik beter geworden. Ik was meer ontspannen en het resultaat is wel gebleken!" Charles Zwolsman jr. was de tweede Nederlander in het veld, hij eindigde op de elfde plaats.
R.d.B.

Uitslag:
1. Ricardo van der Ende, Ned, Van Diemen RF98, 12r. in 9,13;33
2. Nicolas Kiesa, Den, Mygale SJ98, op 1;19
3. Tom Sisley, GBr, Van Diemen RF98, op 1;73
4. Frank Diefenbacher, Dui, Mygale SJ98, op 5;98
5. Mark Taylor, GBr, Mygale SJ98, op 15;05
6. Mark Fullalove, GBr, Van Diemen RF98, op 15;19

Eindstand:

1. Ricardo van der Ende, 54 punten 2. Nicolas Kiesa, 49 3. Craig Murray, 38 4. Frank Diefenbacher, 34 5. Tom Sisley en Mark Taylor, 33

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet