STW-Meisterschaft

Christian Abt toch nog STW-kampioen 1999

abtactie

Hij heeft er bijna een maand op moeten wachten, maar uiteindelijk mag de 32-jarige Audi-rijder Christian Abt zich toch nog Duits Super-Tourenwagen-kampioen 1999 noemen. Aanvankelijk veroverde Opel-coureur Uwe Alzen de titel in de finalerace op 17 oktober op de Nürburgring, doordat Abt in de laatste bocht door een andere Opel-rijder, Roland Asch, van de ban was geduwd. Asch had op dat moment echter al lang de zwarte vlag gekregen en had dus helemaal niet meer in de race mogen zijn, reden voor het Team Abt Sportsline om protest aan te tekenen tegen de uitslag van de race. Dat protest werd afgewezen door de sportcommissarissen. Abt ging echter in beroep bij de Duitse autosportfederatie DMSB en werd in laatste instantie dus toch in het gelijk gesteld.

Tekst: René de Boer
Foto: Team Abt Sportsline

De zitting van de DMSB-beroepscommissie vond plaats in het Steigenberger Hotel in Frankfurt en duurde meer dan zes uur. Kort voor middernacht werd het oordeel uitgesproken, dat de laatste ronde van de finalerace op de Nürburgring ongeldig verklaard werd en daarmee de stand in de voorlaatste ronde als uitslag wordt beschouwd. Dat leverde Christian Abt uiteindelijk de titel op, omdat hij in de voorlaatste ronde op de derde plaats reed, achter Honda-rijder Tom Kristensen en Opel-fabriekscoureur Uwe Alzen.

Als bewijsmateriaal tijdens de zitting kwam het Team Abt Sportsline met een video-opname, gemaakt door een toeschouwer vanaf de tribune. Hierop is te zien hoe Asch Abt van de baan reed. Tot dusver was er nooit eerder een opname van buiten van het ongeval te zien geweest. Het was echter niet de enige factor in de beslissing van de DMSB-beroepscommissie. Uiteindelijk werd besloten de laatste ronde te annuleren omdat er in die ronde teveel zaken waren voorgevallen die niet reglementair waren: Asch die de chicane afgesneden had en daardoor een aantal auto's had ingehaald, het feit dat Asch bovendien al uit de wedstrijd had moeten zijn, de botsing tussen Kris Nissen en Uwe Alzen. "We zijn moe, maar voldaan", verklaarde teambaas Hans-Jürgen Abt na afloop van de zitting. "Deze beslissing is in het voordeel van de sport. Was het anders afgelopen, dan zouden we in het vervolg geen reglementen meer hoeven te hebben." Ook coureur Christian Abt toonde zich uiteraard meer dan tevreden: "Dit is mijn grootste succes tot nu toe. Natuurlijk is het jammer dat het zo moest aflopen, maar ik ben ervan overtuigd dat wij de titel verdiend gewonnen hebben en dat dit oordeel terecht is. Het hele Abt-team heeft een fantastische prestatie geleverd!"


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet