Formule Opel

EFDA Euroseries: Europese titel voor Tomas Scheckter en AR Motorsport

opel1

Tomas Scheckter heeft, zoals verwacht, het laatste kampioenschap in de EFDA Euroseries op zijn naam geschreven. De zoon van voormalig Formule 1 wereldkampioen Jody Scheckter tekende hiermee tevens voor de derde Europese titel in deze klasse van het Haarlemse AR Motorsport.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

De beide races op het Circuit Park Zandvoort betekenden het definitieve afscheid van de EFDA Euroseries, voorheen bekend als Formule Opel en Opel-Lotus.
De eerste race eindigde in een zege voor Tomas Scheckter, die van start tot finish de leiding in handen had. Scheckter won de race met een grote voorsprong, niet in de laatste plaats vanwege de felle strijd achter hem, die hem de gelegenheid gaf om afstand te nemen. Door deze zege besliste de Zuid-Afrikaan de strijd om de titel al in de eerste race in zijn voordeel.

opel3

Podium Jeroen Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen, uitkomend voor AR Motorsport, vertrok vanaf de vijfde startpositie. De jongste zoon van de op zaterdag 50 jaar geworden Michael reed een groot deel van de race achter de fel vechtende Takuma Sato en Darren Malkin op de vierde plaats. Sato viel later terug, waardoor 'Bleek jr.' opschoof naar de derde plaats. Het jonge talent drong nog aan bij Malkin, maar zag geen kans om hem te passeren.

Pech
Jeroen Reyntjes vertrok vanaf de derde startpositie, maar hij had weinig profijt van deze goede startpositie. Reyntjes kwam na de start hardhandig in contact met Carlos Domingos, waardoor zijn race ten einde was. Sebastiaan Visser maakte zijn debuut in de EFDA Euroseries, hij schoof op van de negende startpositie naar de vijfde plaats.
Met de zege van Scheckter won AR Motorsport zijn derde Europese titel. Teameigenaar Ronald Heiligers maakte bekend dat zijn team volgend seizoen hoopt door te groeien naar de Formule 3. Hij gaat nu op zoek naar onder meer het broodnodige budget en personele versterking.

opel2

Slicks of regenbanden
De tweede race begon met Jeroen Bleekemolen op pole position, met naast hem zijn teamgenoot Tomas Scheckter. Jeroen behaalde de pole overigens door op de droge baan door een plas te rijden op het moment dat hij de snelste ronde had laten noteren, een 'truc' die hij vorig seizoen ook een keer toepaste in de Formule Ford.
Bij de start nam de kersverse Europees kampioen de kop, gevolgd door Bleekemolen. Jeroentje moest al snel zijn meerdere erkennen in de Japanner Sato, maar deze plek wist hij tegen het einde van de race weer terug te winnen.
Bij het vorderen van de race werd de baan steeds droger, waardoor de als enige op slicks vertrokken Paul Edwards steeds meer tijd op de koplopers goedmaakte. De Amerikaan liep in het tweede deel van de race meer dan drie seconden per ronde in, wat hem uiteindelijk de zege opleverde. Scheckter werd tweede, Bleekemolen weer netjes derde.

Nations Cup
Het evenement op Zandvoort vormde tevens het decor van de Nations Cup. Deze werd gewonnen door de Britten, gevolgd door de Nederlanders Jeroen Reyntjes en Jeroen Bleekemolen. De Amerikanen werden derde.

Goed debuut
Sebastiaan Visser maakte zijn debuut in de EFDA Euroseries bij het team van Jeroen Reyntjes. "Ik begon op donderdag met tijden die meer dan drie seconden langzamer waren dan de rest van het veld, het bleek dat de motor kapot was", aldus de Zandvoorter die volgend jaar mei vader wordt. "We hebben daarna een motor van een ander team geleend, vervolgens kon ik het tempo goed volgen. In de eerste race had ik een goede start en zag ik als vijfde de finish, een resultaat waarmee ik heel tevreden ben." De tweede race sloot Visser als negende af. "In het begin van de race vroeg ik teveel van mijn regenbanden, wat mij opbrak in het tweede deel van de wedstrijd op het moment dat de baan opdroogde."
Sebastiaan wil volgend seizoen doorgroeien naar de Formule 3, al beseft hij dat er nog heel wat horden te nemen zijn (zoals geld) voor het zover is.

opel4Bij het vorderen van de race werd de baan steeds droger, waardoor de als enige op slicks vertrokken Paul Edwards steeds meer tijd op de koplopers goedmaakte. De Amerikaan liep in het tweede deel van de race meer dan drie seconden per ronde in, wat hem uiteindelijk de zege opleverde.

Zo vader, zo zoon (2x)
Tijdens de Euroraces op het Circuit Park Zandvoort werden de beslissende races van de EFDA Euroseries verreden. Voor het Haarlemse AR Motorsport kwamen Tomas Scheckter en Jeroen Bleekemolen uit, twee jonge talenten met allebei een bekende vader.

Jody Scheckter is tot op de dag van vandaag de laatste coureur die voor Ferrari een wereldtitel bij de rijders in de Formule 1 behaalde.
Jody reed van 1972 tot en met 1980 Formule 1, met als hoogtepunt zijn wereldtitel in 1979. Michael Bleekemolen, die tijdens de trainingen van de Euroraces zijn vijftigste verjaardag vierde, reed in 1977 en 1978 enkele Grand Prix-races tegen Jody.opel5Nu kwamen zij elkaar weer tegen, zij het in een heel andere rol. Volgend jaar zullen de beide trotse vaders elkaar ook meerdere malen tegen het lijf lopen. Zowel Tomas als Jeroen opteren voor volgend jaar namelijk voor een seizoen in de Formule 3.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet