Formule Opel

Formule Opel Euroseries: AR Motorsport kampioen met Etienne van der Linde

Het Haarlemse raceteam AR Motorsport heeft dankzij de Zuid-Afrikaanse coureur Etienne van der Linde de Formule Opel Euroseries gewonnen. Van der Linde pakte de titel dankzij een achtste en een zesde plaats in de laatste twee races van het seizoen, die werden verreden op de Nürburgring. Voor AR Motorsport is dit de tweede Euroseries titel. In 1995 behaalde AR-coureur Jason Watt ook al het kampioenschap van deze sterkbezette raceklasse.

Tekst: Rick Winkelman

Van der Linde startte de eerste race weliswaar als tweede maar kwam niet goed uit de verf. Hij werd achtste. Omdat zijn grootste concurrent Andrew Kirkaldy als derde eindigde slonk Van der Linde's puntenvoorsprong in het kampioenschap naar slechts vijf punten. Het kampioenschap zou daarom worden beslist in de tweede race van het weekend, tevens de laatste race van het seizoen. Terwijl de coureurs bezig waren met hun opwarmronde voor die race begon het te regenen.

Normaal krijgen de coureurs de kans hun slicks om te wisselen voor regenbanden maar de wedstrijdleiding stond dat deze keer niet toe. Andrew Kirkaldy werd daarvan het belangrijkste slachtoffer. Hij vloog in de eerste ronde van de baan en toen hij terugkwam op het circuit werd hij geraakt door een andere coureur. Dat betekende voor Kirkaldy het einde van de wedstrijd terwijl Etienne van der Linde en AR Motorsport konden juichen. Door het uitvallen van Kirkaldy was Van der Linde zeker van de titel. Een zeer verdiend resultaat, Van der Linde stond immers vrijwel het hele seizoen aan de leiding van het kampioenschap. Overigens werden Etienne van der Linde en AR Motorsport eerder dit jaar ook al Duits kampioen Formule Opel.

27 September, Race 1 Nurburgring
1: Wagner Ebrahim 24:34.00, 82.94mph
2: Andrea Piccini 24:34.73, 12 laps
3: Andrew Kirkaldy 12 laps
4: Stuart Moseley 12 laps
5: Darren Malkin
6: Charles Hall
7: Marko Stipp
8: Etienne van der Linde
9: Paul Edwards
10: Justin Sherwood

27 September, Race 2 Nurburgring
1: Wagner Ebrahim 20:17.02, 83.71mph
2: Andrea Piccini 20:20.54, 10 laps
3: Olivier Fiorucci 10 laps
4: Stuart Moseley
5: Paul Edwards
6: Etienne van der Linde
7: Fernando Pantani
8: Jacky van der Ende
9: Darren Malkin
10: Cristian McKenna

Eindstand
1: Etienne van der Linde 217 pts
2: Andrew Kirkaldy 206
3: Andrea Piccini 155
4: Wagner Ebrahim 141
5: Jacky van der Ende 118
6: Toby Scheckter 113

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet