A1GP

A1GP: Volle pond voor Hülkenberg, Bleekemolen mist podium

Met ogenschijnlijk gemak heeft Nico Hülkenberg het A1 Grand Prix-weekend in Nieuw Zeeland op zijn naam geschreven. Vanaf poleposition kende hij in zowel de sprintrace als de hoofdrace weinig problemen. Jeroen Bleekemolen eindigde de sprintrace als vierde, in de hoofdrace moest hij Zwitserland nog voor zich dulden en eindigde hij als vijfde.

Tekst: Daan Jeuken

De start van de sprintrace is bijzonder chaotisch, doordat Loic Duval polezitter Hülkenberg al voorbij wil voordat het veld van start gaat. Dit doet de wedstrijdleiding besluiten om het nog een keer te proberen. Nu gaat het beter en verloopt de start probleemloos. Dat het smalle baantje zijn beperkingen kent ontdekt ook Bleekemolen, die vast zit achter Frankrijk en Nieuw Zeeland.

In de openingsfase is er een flinke crash tussen Libanon en Singapore. Alex Khateeb vergeet te remmen en rijdt vol achterop de auto van Christian Murchison. Een safetycarfase is het gevolg, zodat Murchisons auto opgebaard kan worden. Khateeb kan verder.

Na een paar rondjes gaat het veld weer van start, maar aan kop zijn er geen positiewisselingen. Wel flink vechtend is Robbie Kerr, die bij de allereerste start in contact kwam met Maleisië en waarschijnlijk enigszins beschadigd in de rondte rijdt. Een lang gevecht met Alan van der Merwe eindigt uiteindelijk in Zuid-Afrikaans voordeel. Vervolgens krijgt Kerr Toccacelo op zijn staart. De Italiaan waagt een aanval, maar wanneer deze wordt afgeslagen ziet hij meteen Brazilië voorbij komen. Nu is het aan Raphael Matos om Kerr het leven zuur te maken. Dat lukt, maar de druiven zijn het zuurste voor de Braziliaan. Matos lijkt Kerr voorbij te zijn, maar deze moet door het grind en tikt Brazilië in de rondte. Brazilië haakt af in het treintje achter Groot-Brittannië, maar Kerr heeft nog genoeg kleuren in zijn spiegel.
In de tussentijd vallen Ierland en Libanon uit. Richard Lyons van Ierland, gaat kapot en moet zijn auto parkeren. De Libanees Alex Khateeb heeft nog niet geleerd van zijn crash in het begin en hij crasht opnieuw. Dit keer doet hij het zichzelf aan, en parkeert zijn auto in de muur.

Terwijl de Britse trein alle aandacht geniet is het voorin het veld bijzonder rustig. De koplopers - met nog steeds Duitsland aan de leiding, voor Frankrijk, Nieuw Zeeland, Nederland, Zwitserland en Canada - rijden op respectabele afstand van elkaar en rijden zonder noemenswaardige problemen naar de finish. Dit levert Duitsland zijn eerste sprintraceoverwinning op, nadat gisteren al de eerste pole was behaald. “Loic zette me onder druk, maar gaande weg werd mijn auto beter”, reageerde winnaar Hülkenberg. “Ik was een beetje sneller dan Nico, maar het was moeilijk hem in te halen. Het zou stom zijn om in de sprintrace zoveel risico te nemen”, aldus nummer twee Duval.

Uitslag sprintrace A1 Grand Prix
Taupo Motorsport Park , zondag 21 januari 2007

1. Duitsland, 14 ronden
2. Frankrijk, op 3.747
3. Nieuw Zeeland, op 4.215
4. Nederland, op 7.532
5. Zwitserland, op 7.802
6. Canada, op 8.809
7. Zuid-Afrika, op 16.324
8. Groot-Brittannië, op 29.093
9. Italië, op 29.517
10. India, op 29.631

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet