VEGE Sierra Cup

VEGE Sierra Cup: Laatste Sierra-titel voor Peter Furth

De allerlaatste races van de VEGE Sierra Cup vormden een waardig afscheid voor de klasse. Voorafgaande aan de dubbele race, verreden op 26 september op het Circuit Park Zandvoort, kon in theorie het halve veld nog kampioen worden. De titel ging uiteindelijk naar Peter Furth, die zich ook al de allerlaatste kampioen in de Ascona Cup (de voorloper van de VEGE Sierra Cup) mocht noemen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

Sprintrace
Tijdens de training voor de eerste race was Peter Furth de snelste, gevolgd door voormalig kampioen Ronald Vossen en Leo Kemmer. De eerste drie in het tussenklassement, te weten Koen Schön, René van Ling en Cees Langeveld, trainden zich naar een startpositie op de derde en vierde rij. De eerste race was een sprintrace over slechts zes ronden. De kansen voor Koen Schön waren al snel verkeken, toen hij zijn Sierra al in de eerste ronde langs de baan moest parkeren. "Ik kreeg een tik, daardoor liep een wiel los", aldus de titelkandidaat. Ook Hans Wellinks kansen waren al snel verkeken, toen hij werd aangetikt en met de katalysator van zijn Sierra vast kwam te zitten op de kerbstones.

Zege Vossen
Ronald Vossen nam bij de start de leiding en stond die positie niet meer af. Peter Furth lag de hele race onbedreigd tweede, Leo Kemmer consolideerde zijn derde plaats. Cees Langeveld deed goede zaken voor het klassement door vanaf de achtste startpositie op te klimmen naar de vierde plaats. Jack de Lange viel na drie ronden uit met motorische problemen, hij wisselde samen met de nodige helpende handen voor de start van de tweede race zijn krachtbron!

Drama voor Vossen
Ronald Vossen vertrok de tweede, twaalf ronden durende race van pole. Hij werd op de startgrid geflankeerd door Cees Langeveld en gevolgd door Hans Wellink, Jack de Lange en Peter Furth. Bij de start nam Vossen de kop, gevolgd door de zeer sterk vertrokken Peter Furth. Furth kon het tempo van de leider in de race aanvankelijk volgen, maar moest na enkele ronden toch lossen. Vossen leek de zege, en daarmee de titel, in zijn zak te hebben, toen een grote rookwolk een einde maakte aan zijn titeldromen. Peter Furth nam de leiding over en stond deze niet meer af; de finishvlag werd voor deze speciale gelegenheid gezwaaid door 'Mr VEGE Motoren' Hans Berwers.

Eerste podium
Hans Wellink beëindigde de race op een prima tweede plaats, zijn tweede podium na zijn derde plaats vorig jaar op Assen. Wellink verruilt zijn Sierra volgend jaar net als Peter Furth voor een auto uit de nieuwe VEGE Series. Ook de derde man Aan Duijvestein zal volgend seizoen in deze klasse uitkomen. Aad behaalde zijn allereerste (en dus meteen zijn laatste) podiumplaats in de VEGE Sierra Cup. "Ik had mijn auto compleet op regen afgesteld, maar het bleef droog. Desondanks kon ik van de twaalfde naar de derde plaats opklimmen", aldus de zeer tevreden rijder.

Uitslag:
race 1:
1. Ronald Vossen 6 ronden in 14:00.941
2. Peter Furth op 1,386
3. Leo Kemmer op 11,371
4. Cees Langeveld op 17,076
5. Jan de Wit op 19,480

race 2:
1. Peter Furth 12 ronden in 27:22.183
2. Hans Wellink op 3,656
3. Aad Duijvestein op 14,448
4. René van Ling op 15,165
5. Leo Kemmer op 15,956

Eindstand kampioenschap:
1. Peter Furth 84
2. René van Ling 78
3. Cees Langeveld 75
4. Leo Kemmer 65
5. Ronald Vossen 63

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet