Algemeen

Dragracing: Kalitta, Hagan en Butner winnaars incidentrijke Winternationals

Pomonma WinnersCircle

Met de 58ste Winternationals beleefde de NHRA Mello Yello Drag Racing Series niet de meest gelukkige start van het seizoen. Doug Kalitta (Top Fuel), Matt Hagan (Funny Car) en Bo Butner (Pro Stock) waren weliswaar verdiende winnaars, maar de wedstrijd werd in de eerste eliminatieronde ontsierd door een zware crash van Brittany Force en enkele forse motorexplosies die voor veel schade en het nodige oponthoud zorgden. Eerder was in de kwalificatie John Force al het slachtoffer geworden van een exploderende motor waardoor de 16-voudig Funny Car kampioen voor controle naar het ziekenhuis moest.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Op Auto Club Raceway at Pomona ging dit weekend met de Lucas Oil NHRA Winternationals presented by ProtectTheHarvest.com de NHRA Mello Yello Drag Racing Series van start. Dat er dit jaar records zouden gaan sneuvelen, was in de testsessie op Wild Horse Pass Motorsports Park in Phoenix al duidelijk geworden.

ClayMillican-Pomona
Clay Millican

Lang hoefde er niet te worden gewacht want in de kwalificatie snelde Clay Millican in zijn Great Clips/Parts Plus Top Fueler naar een nieuw (nationaal) record van 3,628 seconden (was 3,631 seconden), uiteraard goed voor de eerste kwalificatie positie. Achter Millican eisten Brittany Force, Steve Torrence en Leah Pritchett de plaatsen twee tot en met vier voor zich op.De eerste eliminatieronde van de Top Fuelers werd helaas ontsierd door de nodige problemen. Eerst vielen bij Pritchett de parachutes na de burn out uit de vergrendeling waardoor de Don Schumacher Racing-pilote de strijd meteen moest opgeven. Nog vervelender verliep de eerste ronde voor regerend kampioen Brittany Force. Kort na de start verloor de John Force Racing Monster Energy dragster grip en belandde hard in de muur. Hoewel Force bij kennis was en de veiligheidsvoorzieningen hun werk goed gedaan leken te hebben, werd de rijdster, gezien de harde impact, naar het ziekenhuis gebracht, om daar vervolgens een nacht ter observatie te moeten blijven. Inmiddels is bekend dat Force behalve wat last van haar schouder geen serieuze verwondingen aan de crash heeft overgehouden.

kalitta-pomona
Doug Kalitta

Daarmee was de ellende in de eerste eliminatieronde nog niet over, want achtereenvolgens ploften bij Doug Kalitta en Antron Brown de motoren, wat voor nog meer oponthoud zorgde. Gelukkig ging het daarna een stuk beter en wisten Kalitta (ten koste van Richie Crampton, Scott Palmer en Clay Millican) en Tony Schumacher tot de finale door te dringen.

tf-final
De finale met Doug Kalitta (voorgrond) en Tony Schumacher

De U.S. Army-piloot kwam echter al snel in de problemen waardoor Kalitta in 3,77 seconden de eerste wedstrijd van het seizoen op zijn naam kon schrijven.Funny Car
Brittany Force was niet de eerste en enige uit de Force-clan die tijdens de Winternationals in de problemen kwam en het lokale ziekenhuis met een bezoek mocht vereren. Op vrijdag explodeerde de motor van John Force, waarna de 16-voudig kampioen voor alle zekerheid richting het hospitaal werd gestuurd. Dezelfde avond was Force echter weer terug en stond zaterdag alweer aan de start. De 58ste Winternationals was echter niet de wedstrijd van de familie Force, want zowel John als dochter Courtney werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Courtney moest het afleggen tegen Jonnie Lindberg, maar de Zweed werd in de kwartfinale geklopt door Ron Capps, de Don Schumacher Racing-piloot die in de eerste eliminatieronde te kampen had met een motorexplosie.

fc-final
De finale tussen Robert Hight (voorgrond) en Matt Hagan

Robert Hight was de enige John Force Racing-rijder die het wat beter verging en zelfs tot de finale wist door te dringen. De regerend kampioen moest het daarin echter afleggen tegen Matt Hagan.

MattHagan-Pomona-a
Matt Hagan

De rijder van de Mopar Express Lane Dodge Charger R/T van Don Schumacher Racing was daarmee de terechte winnaar aangezien hij in de kwalificatie ook al de eerste positie voor zich had opgeëist.

BoButner-Pomona
Bo Butner

Toch weer KBR
Met een eerste en tweede plaats in de kwalificatie voor Vincent Nobile en Drew Skillman leek de hegemonie van Ken Black Racing in de Pro Stock klasse bij de eerste wedstrijd van het seizoen al doorbroken te worden.

ps-final
De finale tussen Jason Line (voorgrond) en Bo Butner

In de eliminaties werd de orde echter weer hersteld. In de halve finale klopte regerend kampioen Bo Butner Erica Enders, terwijl Jason Line Deric Kramer (rijdend met een Ken Black motor) het nakijken gaf. Daarmee stonden er toch weer twee Ken Black Racing-rijders tegenover elkaar in de eindstrijd. Butner bleek daarin een fractie sneller.

Nataas pomona
Julie Nataas na haar snelle kwalificatierun

Pech voor Nataas, succes voor Leanders
In de Top Alcohol klassen werd gestreden om punten voor de NHRA Lucas Oil Drag Racing Series. Julie Nataas deed opnieuw van zich spreken door in 5,203 seconden de eerste kwalificatiepositie in de Top Alcohol Dragster klasse voor zich op te eisen. In de eliminaties was het succes voor de 21-jarige Noorse echter snel over. In de eerste eliminatieronde wilde de motor van de Randy Meyer Racing dragster niet aanslaan en was de race voor Nataas dus al voorbij voordat er een meter gereden was. Haar landgenoot Fred Hanssen schopte het tot de 15de kwalificatiepositie, maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Beter verging het Ulf Leanders in de Top Alcohol Funny Car klasse. De Zweed reed naar de tiende kwalificatiepositie, en verbeterde zich in de eliminaties aanzienlijk waardoor hij zelfs tot de finale wist door te dringen. Daarin moest Leanders het echter afleggen tegen Shane Westerfield, maar met de runner-up positie mocht Leanders toch tevreden zijn.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet