Diversen

Div: Nissan maakt autosportplannen 2018 bekend, eigen fabrieksteam in Formule E

180212 Nissan GTR
De nieuwe Nissan GT-R NISMO GT3 is vanaf dit jaar beschikbaar voor klantenteams

Tijdens een persconferentie in Yokohama maakten Nissan en de sportieve dochter NISMO vannacht (Nederlandse tijd) de autosportplannen voor het seizoen 2018 bekend. De meest in het oog springende aankondiging, hoewel in de wandelgangen al bekend, is de geplande deelname vanaf het seizoen 2018-2019 aan het ABB FIA Formule E-kampioenschap, waarin Nissan de plek van moedermerk Renault bij het e.dams-team van Alain Prost en Jean-Paul Driot overneemt. Daarnaast werden wat wijzigingen in de rijdersbezetting voor het Japans Super-GT-kampioenschap aangekondigd, inclusief de komst van voormalig Nissan PlayStation Academy-winnaar Jann Mardenborough. Ook wordt de voor dit jaar gewijzigde Nissan GT-R NISMO GT3 beschikbaar voor klantenteams in de GT-racerij.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PRDe komst van Nissan als constructeur in de Formule E was eigenlijk al bekend sinds de FIA het merk als een van de tien toegelaten constructeurs aankondigde, die vanaf het komende seizoen 2018-2019 ("season five", in Formule E-taal) een auto en aandrijflijn mogen inzetten. Ondanks de pioniersrol van landgenoot Toyota met de Prius is Nissan ook al jarenlang actief op het gebied van elektromobiliteit en bouwt naar eigen zeggen de best verkopende elektrische auto ter wereld, de Nissan LEAF. Bij het jammerlijk mislukte LMP1-project van enkele jaren geleden was het merk met hybride-technologie actief en vermeldde Nissan het volledig op elektrische stroom afleggen van een ronde op het circuit van Le Mans als een groot succes. Tijdens de Autosalon van Genève, begin volgende maand, wil Nissan het kleurenschema van zijn Formule E-auto onthullen. Nadere details over het team en de rijders worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Super-GT
Met name voor de thuismarkt in Japan is natuurlijk ook voor Nissan de deelname aan het Super-GT-kampioenschap met veel prestige verbonden. In 2015 en 2015 won Nissan er de titel, maar de afgelopen twee jaar moest het de hoogste eer laten aan aartsrivaal Lexus, al bedroeg het verschil afgelopen jaar slechts twee punten. Opnieuw zijn Tsugio Matsuda en Ronnie Quintarelli, de kampioenen van 2014 en 2015, de vlaggendragers. Met de nummer 23 Motul-Autech-GT-R komen ze voor het vijfde opeenvolgende jaar samen in actie in de GT500-klasse, waarin Matsuda met 19 overwinningen de succesvolste rijder is en Quintarelli met vier titels op dit vlak het record in handen heeft. NDDP Racing with B-Max maakt met Nissan het debuut in de GT500-klasse en heeft routinier Satoshi Motoyama en de vroegere GT Academy-winnaar Katsumasa Chiyo als rijders. Voor het team IMPUL komen Daiki Sasaki en Jann Mardenborough in actie, terwijl Mitsunori Takaboshi na het winnen van de Japanse Formule 3-titel vorig jaar overstapt naar de Super-GT's en bij Kondo Racing een team vormt met de Braziliaan João Paolo de Oliveira. Technische wijzigingen voor het seizoen 2018 omvatten verbeteringen aan de aerodynamica, meer vermogen en een langere levensduur van de motor.GT3 en overige activiteiten
De vorig jaar ontwikkelde nieuwe Nissan GT-R NISMO GT3 is vanaf dit seizoen beschikbaar voor klantenteams in de GT-racerij. Details over de Blancpain GT Series Endurance Cup wil Nissan op een later tijdstip bekendmaken. In de GT300-klasse van het Japans Super-GT-kampioenschap en de Super Taikyu lange-afstandsserie in Japan wordt nog met de vorige homologatieversie van de GT-R gereden, hier levert Nissan ondersteuning aan klantenteams. In de prototype-racerij levert Nissan motoren aan het Extreme Speed Motorsports-team in de hoogste klasse van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship en aan het team ByKolles Racing in de LMP1-klasse van het FIA WEC. Daarnaast zijn alle LMP3-auto's wereldwijd voorzien van de Nissan VK50-racemotor. In Canada gaat de Nissan Micra Cup zijn vierde seizoen in, terwijl Nissan in het Australische Supercars-kampioenschap vertegenwoordigd is met André Heimgartner, Rick Kelly, Michael Caruso en de Zwitserse Simona de Silvestro.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet