A1GP

A1GP: Vierde startplaats biedt perspectief voor Team Nederland

Jeroen Bleekemolen heeft op het Nieuw Zeelandse Taupo Motorsport Park een veelbelovende vierde startplaats behaald. De poleposition ging naar Duitsland, dat zijn eerste pole scoorde. Frankrijk en Nieuw Zeeland scheiden de polezitter van de oranje bolide. De tweede Nederlander – zij het in Chinese dienst – Ho-Pin Tung kwam niet verder dan een teleurstellende zeventiende plaats.

Tekst: Daan Jeuken

De kwalificatie begon voor Team Nederland voortvarend met een derde tijd. Deze plaats wist Bleekemolen ook in de tweede sessie te behouden. In de derde sessie zorgden problemen met de motor dat de auto niet wilde starten. Nadat de auto werd aangeduwd kwam hij toch nog op gang, maar was het te laat om nog een vliegende ronde te rijden. Hiermee viel Nederland terug naar de vijfde stek. In de laatste sessie wist Bleekemolen nog een plaatsje te winnen.
Jeroen Bleekemolen was tevreden met het resultaat, ondanks het feit dat er waarschijnlijk meer ingezeten had. “Aan de ene kant ben ik natuurlijk tevreden, we zijn gewoon heel competitief. Het is afgezien van China onze beste kwalificatiepositie. Aan de andere kant hadden we zeker op de eerste rij kunnen staan als we die derde run gewoon hadden kunnen rijden. We hadden problemen met een auto die niet startte, daar kan verder niemand wat aan doen. Het is wel doodzonde, want we deden gewoon echt mee voor pole. Maar goed, morgen kunnen we nog bewijzen dat we tot de snelste behoren hier en ik hoop op twee mooie races.”
Ook A1 Team Nederland teambaas Jan Lammers die vanuit Nederland de kwalificatie volgde was uiterst tevreden met dit kwalificatieresultaat. “Een vierde plaats is gezien de problemen gewoon erg goed. We deden hier echt mee voor de pole. Jeroen heeft zich op een fantastische manier gemanifesteerd, net als de rest van het team. Opnieuw blijkt maar weer hoe competitief A1GP is, ondanks dat voor de niet racekenners de grote namen misschien ontbreken. Het zou leuk zijn als Jeroen morgen in staat is een mooi visitekaartje af te geven, voor zichzelf en voor Nederland.”
Ho-Pin Tung kwam niet verder dan de zeventiende stek. “Dit is balen”, reageerde de Chinese Nederlander. “In de vrije training ging het best goed; eerst negende en later twee keer twaalfde gaf nog uitzicht op meer. Maar de veranderingen die aan de auto werden uitgevoerd waren geen verbeteringen. ‘In de Sprintrace zal het lastig worden om in te halen, ik zal het moeten hebben van de Feature race. Er is snelheid genoeg, met een goede afstelling kan ik me naar voren vechten.”

Uitslag kwalificatie A1 Grand Prix
Taupo Motorsport Park , zaterdag 20 januari 2007

1. Duitsland, 2:28.218
2. Frankrijk, op 0.335
3. Nieuw Zeeland, op 0.707
4. Nederland, op 0.896
5. Zwitserland, op 1.396
6. Groot-Brittannië, op 1.439
7. Canada, op 1.803
8. Maleisië, op 1.822
9. Ierland, op 1.867
10. India, op 1.933

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet