Sportscars

Sportscars: Catsburg en Van der Zande tonen onbegrip over verschuiven FIA WEC-race Fuji

levitt-0118-RLX-06637
Voor Renger van der Zande heeft zijn IMSA-campagne prioriteit

De Nederlandse coureurs Renger van der Zande en Nicky Catsburg reageren tegenover AUTOSPORT.NL met onbegrip op de aankondiging van de Automobile Club de l'Ouest, de promotor van het FIA WEC, om de wedstrijd in het Japanse Fuji een week naar voren te halen, alleen maar om zo het samenvallen met de Formule 1-Grand Prix van de Verenigde Staten te voorkomen en zo de deelname van Fernando Alonso aan de WEC-race mogelijk te maken. Op de nu aangekondigde datum, 14 oktober, valt het weekeinde in Fuji samen met de IMSA-seizoensfinale Petit Le Mans, waardoor heel wat rijders, die met FIA WEC en IMSA een dubbel programma rijden, in een lastig parket komen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Rebocar

"Ik vind het een heel vreemde beslissing", zegt Renger van der Zande, gevraagd om een reactie. De Amsterdamse rijder neemt met het Konica-Minolta WTR-team als fabrieksrijder voor Cadillac deel aan de prototype-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en start daarnaast in het FIA WEC met een LMP1 van Dragonspeed. Het staat vast dat zijn IMSA-programma prioriteit heeft, dus Van der Zande start op het circuit van Road Atlanta en moet daarmee de WEC-race op Fuji aan zich voorbij laten gaan. "Ik ben heel dankbaar dat Dragonspeed hier begrip voor heeft, net zoals voor het feit dat ik ook de WEC-race in Spa vanwege een IMSA-wedstrijd moet laten schieten. Het is echt een soort 'powerplay' wat hier aan de hand is, want niet alleen heel wat rijders, maar ook behoorlijk veel teamleden en technici komen hierdoor in de problemen. Ik kan me niet voorstellen dat IMSA hier blij mee is, en dat terwijl er juist overal wordt gepleit voor meer samenwerking tussen IMSA en de ACO."

180209 IMSA Catsburg Petit
Nicky Catsburg reed vorig jaar 'Petit Le Mans', maar voor hem heeft WEC waarschijnlijk voorrang

Voor Nicky Catsburg, die het volledige FIA WEC met BMW rijdt, stond het nog niet officieel vast, dat hij evenals vorig jaar 'Petit Le Mans' zou rijden, maar dat lag uiteraard wel in de lijn der verwachting. "Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in dienst ben van BMW, dus ik rijd waar BMW zegt dat ik moet rijden", stelt hij. "Dat neemt echter niet weg dat ik het ontzettend jammer vind, want ik had die race (Petit Le Mans, red.) graag willen doen. Ik vind het ook verbazingwekkend dat de beslissing om Fuji te verzetten echt om die reden is genomen. Heel wat trouwe teams en rijders komen hierdoor in de problemen, want iedereen heeft zijn deals nu al gemaakt."

Ook kritiek van andere rijders is niet van de lucht. "Jullie gebrek aan rekening houden met en respect voor de rijders die een contract hebben met een team in IMSA voor deelname aan de North American Endurance Cup is ongelooflijk", meldde Olivier Pla via Twitter. En ook Toyota heeft nieuwe problemen door de gewijzigde datum, want nu valt de WEC-race in Fuji samen met de Japanse Super GT-ronde op het circuit van Autopolis, wat voor fabrieksrijders Kamui Kobayashi en Kazuki Nakajima, die Super GT en WEC rijden voor Toyota, ook lastig wordt...

Reacties

    • 1
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 11 februari 2018 09:59

    Allemaal heel lullig maar wat zou je zelf als promotor doen, en als circuit, als je zo een publiekstrekker als Alonso naar je toe kan halen? Ook Toyota zal de reclame graag mee willen pakken. Wie vergeet niet dat mei 2017 heel de maand in teken stond van Alonso en Honda met zijn Indy avontuur? Daar kan geen tv-spot tegenop.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet