Algemeen

Dragracing: Ashley Force naar Funny Cars

6508

Het zat er al een tijdje aan te komen maar deze week is het nieuws in een officiële persconferentie bevestigd. Ashley Force, de 24-jarige dochter van veertienvoudig Funny Car-kampioen John Force debuteert dit seizoen met een Ford Mustang in de Funny Car-klasse. Daarmee komt de totale inzet van Castrol Team Force in de NHRA POWERade Drag Racing Series op vier.


Het afgelopen seizoen werd al duidelijk dat Ashley op niet al te lange termijn haar Funny Car debuut zou maken. Met een eigen auto werden op diverse banen vele testsessies afgewerkt om haar aan de moeilijk hanteerbare 8.000PK sterke Funny Cars te laten wennen. Haar manier van rijden en de tijden die daarbij op de klokken werden gezet gaven vader John voldoende vertrouwen om zijn dochter nu al het groene licht te geven. De afgelopen drie jaar kwam Ashley uit in de klasse Top Alcohol Dragster en scoorde daarin diverse overwinningen. Als hoofdsponsors treden Castrol en Ford op. Met Castrol heeft Ashley, net als haar vader zelfs een contract tot 2010. Een goede investering want nooit eerder werd een persconferentie zo druk bezocht en werd er in de media zoveel aandacht besteed aan een teampresentatie. Haar deelname zal de aandacht voor het dragracen en dan vooral de Funny Car-klasse in Amerika nog verder doen toenemen.

6510

Met de Castrol Ford Mustang van Ashley komt de totale inzet van Team Force in de Funny Car-klasse op maar liefst vier. Vader John Force verdedigt uiteraard zijn titel terwijl ook Robert Hight (getrouwd met de oudste dochter van John Force) en Eric Medlen actief blijven. Het trio eindigde afgelopen seizoen op een eerste, tweede en vierde plaats in de titelstrijd.

6509

Hoewel vrouwen in Top Fuel Dragsters al jaren tot de top behoren is hun verschijning in een Funny Car een zeldzaamheid. In de meer dan 50-jarige geschiedenis van de NHRA slaagden slechts zes vrouwen erin zich voor een wedstrijd te kwalificeren. Nooit haalde een vrouw de finale. De kansen van Ashley worden echter heel wat hoger ingeschat. Ze beschikt over ruime testmogelijkheden een team met een enorme ervaring en zo ongeveer het beste materiaal dat er voorhanden is. Als echte Force heeft ze verder een naam hoog te houden. Voordat het 23 wedstrijden tellende seizoen op 11 februari in Pomona (Californië) van start gaat, staan voor het gehele team eerst nog twee testweekenden op het programma.

tekst: Remco Scheelings
foto's: Remco Scheelings en NHRA
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet