Formula E

Jean Eric Vergne en André Lotterer bezorgen Techeetah dubbeloverwinning in Santiago

In een boeiende 37 ronden tellende Formule E wedstrijd in het Chileens Santiago bezorgden Jean Eric Vergne en André Lotterer het Indiase Techeetah racing een dubbeloverwinning. Overigens de allereerste voor een team in het kampioenschap. Voor Vergne betekende het zijn tweede overwinning in het kampioenschap. Regerend kampioen Lucas di Grassi ging voor de derde achtereenvolgende maal met lege handen naar huis.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ferdi Kräling Motorsport Bild/FIA Formula E

2018 Jean Eric Vergne 1
Jean Eric Vergne op weg naar zijn tweede overwinning in het Chileense Santiago.

Jean Eric Vergne en André Lotterer bezorgen Techeetah dubbeloverwinning in Santiago
Vergne vertrok vanaf pole en stond de leiding ondanks de enorme druk van zijn teamgenoot André Lotterer niet meer af. Direct bij de start ging het in de staart van het veld fout. Zowel Maro Engel(Venturi) moest defintief opgeven terwijl Nick Heidfeld voor de rest van de dag kansloos was geworden. Door de safetycar-interruptie kon er energie bespaard worden. Na de herstart was de volgorde Vergne, Piquet, Lotterer, Buemi, Bird en Lynn. In de 12e ronde ging Lucas di Grassi met een fraaie "move" aan Alex Lynn voorbij. Het zou Di Grassi weinig opleveren, want tien ronden later viel hij defintief met een technisch probleem uit.

Een triest resultaat want Di Grassi is daarmee de eerste kampioen die in der eerste drie races nog geen punten heeft gescoord. Omdat men bij Audi na Marrakesj onderdelen vervangen had die door de FIA verzegeld waren, werd Di Grassi na de kwalificatie ook nog eens tien startplaatsen teruggezet.....Teamgenoten Daniel Abt gooide na zeven ronden al de handdoek in de ring. Door problemen met de stuurinrichting moest de Duitser voortijdig opgeven.

2018 Di Grassi
En wederom een dramatisch optreden voor Audi......

Na de verplichte autowissels veranderde er eigenlijk weinig in de wedstrijdvolgorde. Vergne, Lotterer, Piquet, Buemi en Rosenqvist. In de 28e ronde probeerde Buemi met behulp van fanboost Piquet te passeren. Een poging die mislukte, maar de Braziliaan verremde zich korte tijd later en viel met zijn Jaguar naar de zesde plek terug. Teamgenoot Mitch Evans eindigde als zevende.

Bange seconden kort voor het einde van de wedstrijd bij Techeetah als André Lotterer voor de laatste maal in de aanval gaat en daarbij de achterzijde van zijn teamgenoot toucheerde die vervolgens wat doorschoof. Gelukkig bleef het voor Techeetah daarbij. Voor Jean Eric Vergne betekende het zijn tweede overwinning in het FIA Formule E kampioenschap.

André Lotterer: " Het blijft racen. Ik blijf leren. Het is niet gemakkelijk om in te halen. Voor het team is deze dubbeloverwinning natuurlijk fantastisch"

2018 Vergne Felicitaties Directe felicitaties van de Event sponsor voor Vergne.

Jean Eric Vergne: "Ik had geen radiocontact met het team.Uiteindelijk reed ik zelfs een ronde meer.Hopen dat we op dezelfde voet door kunnen blijven gaan."

Sebastien Buemi: "Buemi: "Ik had een slechte start en verloor twee plekken. Het is natuurlijk altijd teleurstellend om achter een Customer Team te eindigen." Met zijn overwinning in Santiago nam Vergne in de tussenstand van het kampioenschap de leiding van Mahindra-coureur Felix Rosenqvist over. De Zweed eindigde als vierde. De volgende wedstrijd vindt op 3 maart in Mexico City plaats.

2018 Di Grassi 2
Voor Di Grassi is de titelstrijd na drie races zo goed als over.

Uitslag
1 Jean-Eric Vergne Techeetah Renault 37 1u 01m24.514s
2 Andre Lotterer Techeetah Renault 37 1.154s
3 Sebastien Buemi e.dams Renault 37 1.959s
4 Felix Rosenqvist Mahindra Mahindra 37 2.793s
5 Sam Bird Virgin DS Virgin 37 4.490s
6 Nelson Piquet Jr. Jaguar Jaguar 37 6.364s
7 Mitch Evans Jaguar Jaguar 37 7.099s
8 Jerome d'Ambrosio Dragon Penske 37 13.308s
9 Antonio Felix da Costa Andretti Andretti 37 14.811s
10 Nicolas Prost e.dams Renault 37 21.092s


2018 Lotterer 2
André Lotterer een racer pur sang!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet