NASCAR

NASCAR Whelen: Monster Energy interview Anthony Kumpen

2018 Kumpen 2

Ben je ooit gewaarschuwd geweest voor jouw keuze voor de eerder gevaarlijke sporten?Laat je nabije omgeving je dit zomaar doen?
Ik ben er heel vroeg mee begonnen, ik deed al aan karten toen ik nog maar 6 jaar oud was.Niemand van thuis uit heeft me ooit gepusht maar ook nooit tegengehouden. Ik heb altijd mogen doen wat ik wilde, dat is heerlijk natuurlijk. Mijn vrouw heb ik trouwens ook ontmoet op het circuit, zij is dus ook autosport-minded. Eén van de kinderen is ook volledig gepassioneerd door auto's. Op dat vlak ben ik dan ook soms koppig en vastberaden om te doen wat ik graag doe"

Heb je ooit echt schrik gehad in je wagen of heb je ooit je leven voorbij je ogen zien flitsen?
Ik zat al in enkele zware crashes maar ik heb nog nooit echt voor mijn leven moeten vrezen.Na de crash in de 24u van Francorchamps in 2002 dacht ik wel even aan stoppen wanneer ik achteraf mijn auto zag.De allereerste keer Daytona tijdens de NASCAR Xfinity Series in februari 2015 was voor mij de wedstrijd met de meeste schrik. Ik draaide mee rond de 30e positie in de ovaal en onze strategie pakte echt goed uit en opeens reed ik in 6e positie. Ik zat dus echt tussen de grote jongens recht in het midden. De auto's plakten echt tegen elkaar met een snelheid van meer dan 300 km/u. Twee ronden lang dacht ik echt: dit komt niet goed.

Maar dan krijg je opeens een boost van zelfvertrouwen en begin je je te amuseren. Door elkaar te duwen ga je ook sneller, je aerodynamica verbetert en je raakt aan topsnelheden.Tijdens de wedstrijden helpen de spotters je wel maar je moet hen blind kunnen vertrouwen. Je hersenen zeggen 'nee' maar als de spotter 'ja' zegt, dan moet je hem blind vertrouwen.

Welke andere Monster Energy atleet zou je graag in het echt eens ontmoeten en met hem of haar een praatje slaan?
Kurt Busch is al jaren Monster-atleet in de NASCAR en hij won in 2017 in Daytona, hem ontmoeten zou enorm fijn zijn. Maar ik heb echt respect voor alle sporters die uitblinken inhun sport. Je moet naar een wedstrijd gaan met 100 procent zelfvertrouwen met het gedacht dat je de beste bent, anders word je nooit een kampioen. Extreme sporters zijn zoals ik reeds aanhaalde ondergewaardeerd. Ze zijn meer individueel, een slechte dag wordt makkelijk afgestraft. Elke sport heeft een goed team rond zich nodig maar op de wedstrijddag van extreme sporten sta je er alleen voor."

Je bent natuurlijk het gezicht van het circuit van Zolder, maar wat is volgens jou het mooiste parcours waar je ooit hebt gereden?
Dat is een hele moeilijke. Wanneer je één keer op een circuit komt is het altijd specialer dan de circuits die je al 100 keer bereden hebt. Spa-Francorchamps is heel mooi maar ik heb er al zoveel gereden. Daytona is toch het meest speciaal. Daar zit je gewoon in de moderne arena van de gladiatoren, overal waar je kijkt zie je mensen die komen om jou aan het werk te zien. Dat is kippenvel."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet