Sportscars

Sportscars: Indy Dontje tevreden met plaats vijf als beste Mercedes-team in CTSC-debuut op Daytona

galstad-DIS-ROLEX-0118-292288
De overwinning was voor de RS1-Porsche

Porsche, dat in Daytona het 50-jarig jubileum van de eerste 24-uurs-overwinning viert, heeft de eerste zege van het weekeinde al te pakken. In de vier-uursrace BMW Endurance Challenge at Daytona, de seizoensstart van de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge, kwamen Spencer Pumpelly en Dillon Machavern, die vanaf de pole-position waren gestart, met de RS1-Porsche Cayman GT4 MR als winnaars over de eindstreep. Voor Indy Dontje, de enige Nederlandse deelnemer in het veld, verliep de race eveneens positief: met de Mercedes-AMG GT4 van het Winward Racing/HTP Motorsport-team waren hij en zijn teamgenoot Brice Ward vrijwel constant voorin te vinden. Met een sterk slotoffensief reed Dontje in het laatste uur zelfs nog even aan de leiding, maar na een 'splash and dash' moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats. "Daarmee ben ik wel tevreden, we zijn ook nog eens het beste Mercedes-team, ondanks dat de 'BOP' hier niet in ons voordeel was", aldus Dontje.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA/Jake Galstad

De race werd in het laatste halfuur beslist na de vijfde neutralisatie, die nodig was nadat Austin Cindric was gestrand met zijn Ford Mustang. Daarna was de weg vrij voor de sprint naar de finishvlag, die Dillon Machavarn in de RS1-Porsche benutte om van de derde naar de eerste plaats te rijden en zo de overwinning te behalen. De Bimmerworld BMW GT4 met James Clay en Taylor Cooke kwam als tweede over de eindstreep, gevolgd door Scott Maxwell, Cole Custer en Ty Majeski in de Multimatic Motorsports-Ford Mustang.

galstad-DIS-ROLEX-0118-293077
Indy Dontje op weg naar de vijfde plaats met de Winward Racing-Mercedes-AMG GT4

Achter nog een BMW, de Classic BMW Vess Energy Group-M4 van Mike Vess, Jason Hart en Toby Grahovec, werden Indy Dontje en Brice Ward met hun Mercedes-AMG GT4 als vijfde geklasseerd. "Het is best positief gegaan", vond Dontje. "Helaas zat de BOP niet aan onze zijde en hadden we toch wel moeilijke gevechten op de baan, vooral in de banking en op de rechte stukken. Ik ben ingestapt voor de laatste anderhalf uur, toen lagen we bijna een ronde achter op de 23e plaats. Door de safety-car kon ik achteraan aansluiten en toen heb ik, om het zo te zeggen, de ballen uit mijn broek gereden en uiteindelijk zelfs nog 25 minuten voor het einde op kop gelegen. Toen hebben we een strategische beslissing gemaakt om bij de laatste stop niet de banden te wisselen en alleen te tanken en toen kwam ik als zesde weer de baan op. Vervolgens ben ik nog teruggereden naar plek vier, maar helaas kon ik de BMW niet achter me houden, die had op het rechte stuk gewoon meer snelheid. Uiteindelijk hebben we een mooie vijfde plek weten binnen te halen als beste Mercedes, wat super is voor het team. Ze zijn megablij." Voor Dontje is zijn première in de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge heel goed bevallen: "We kijken nu alweer uit naar Sebring om daar vol ons best te doen", verzekert hij.

180126 CTSC TCR winner
Britt Casey en Tom Long behaalden de eerste TCR-overwinning in de Verenigde Staten

De Audi's van het Compass Racing-team domineerden net als in de kwalificatie ook tijdens de race in de TCR-klasse. De eerste TCR-zege in de Verenigde Staten ging naar Britt Casey en Tom Long, voor hun teamgenoten Rodrigo Sales en Kuno Wittmer. De Murillo Racing-Audi van Matt Fassnacht en Justin Piscitell eindigde als derde. In de Street Tuner-klasse ging de overwinning naar de Bimmerworld-BMW 328i van Nick Galante en Devin Jones.

180126 CTSC Daytona uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet