Diversen

Kay van Berlo direct snel tijdens test Formule RP1

Kay van Berlo ID0G1267

Kay van Berlo is bezig aan een enerverend debuutseizoen in de autosport. Reed hij in de eerste week van het jaar in een potente LMP3-auto naar de winst tijdens de Hankook 3x3 uur van Dubai, afgelopen week testte hij de nieuwe Formule RP1-auto. Op het circuit van Zandvoort reed de zeventienjarige inwoner van Veghel twee sessies van twintig minuten om een indruk te krijgen van deze nieuwe bolide die de formuleracerij in Nederland nieuw leven in moet blazen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Bas Kaligis


Na de LMP3 die hij in Dubai bestuurde, reed hij op het fameuze duinencircuit in een heel ander soort auto. Het betekende voor Kay opnieuw een waardevolle en boeiende ervaring in de autosport. "Zolang ik hem naar de limiet kan sturen, is elke auto leuk", zei hij met een brede grijns op zijn gezicht. "Ik moest met minder vermogen dan de LMP3 proberen snel te zijn en dat in een paar ronden tijd."

Kay van Berlo C011401

De Formule RP1 is een nieuwe Nederlandse raceklasse en is een initiatief van het Zandvoortse Race Planet, de Nederlandse autosportfederatie KNAF en diens Belgische evenknie RACB. De organisatie wil rijders uit het karten de mogelijkheid bieden op een betaalbare manier de overstap te laten maken naar de formule-racerij. De auto heeft een 140 pk sterke Renault-krachtbron met een inhoud van 1.6 liter. Hij is voorzien van een 5-versnellingsbak die met flippers aan het stuur wordt bediend. Echt nieuw was het rijden in deze bolide overigens niet voor Kay. Vorig jaar testte de getalenteerde coureur een aantal keer een vergelijkbare 1.6 liter formule-auto. "Maar het is altijd mooi om in zo'n auto te rijden en het is een goede oefening."

De test betekende voor Kay wel zijn vuurdoop met een formule-auto op het circuit van Zandvoort. "Ik heb hier eerder gereden met een Porsche 911 GT3 Cup, maar dat is een heel andere wagen. Er is een verschil in de ideale lijn. Daarom heb ik voor deze test filmpjes van formule-auto's op dit circuit gekeken. Na één of twee rondjes had ik de juiste lijn wel te pakken. Ik moest de auto ook even 'voelen'. Toen ik het vertrouwen had gevonden was het gas erop." Hij had ervan genoten. "'Zandvoort' is een leuk en uitdagend circuit met het hoogteverschil en bochten als Scheivlak."

Voor de sympathieke Brabander zijn de circuits dit jaar groter en zijn de gezichten in de paddock nieuw. Toch voelt zijn rookie-seizoen in de autosport niet echt anders dan de voorgaande seizoenen toen hij nog kartte. "Het voelt eerlijk gezegd als thuis. Ik doe hetzelfde als altijd: hard werken met het team en dan hard rijden. Het grote verschil zit hem in het testen. Dat doe je in de autosport niet zoveel als in het karten. In de kart deed ik dat altijd de hele dag, hier is dat twee, tweeënhalf uur. Maar ik hoop in het karten zo'n degelijke basis te hebben neergelegd dat ik een hele dag testen in een auto niet nodig heb."

Hoe zijn autosportprogramma er voor komend seizoen uit gaat ziet, is nog niet duidelijk. Daar verwacht Kay binnen enkele weken duidelijkheid over. Overigens zal Kay nog volop in het kartwereldje te vinden zijn. Al was het maar om zijn jongere kartende broer Glenn te ondersteunen. "En ik zal zelf nog vaak in een kart rijden om fit te blijven. Misschien pak ik af en toe wel een wedstrijd mee in de KZ2-klasse. Dat blijft superleuk."

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet