Sportscars

Sportscars: Nicky Catsburg: "Gaaf om deel uit te maken van eerste race BMW M8"

180125 BMW M8 Lineup
Onthulling van de BMW M8 met de volledige bezetting bij het Hilton in Daytona Beach

Bij het Hilton Daytona Beach Oceanfront Resort, aan het strand waar ooit de basis werd gelegd voor wat uitgroeide tot de NASCAR-racerij, presenteerde BMW de nieuwe M8, waarmee het Beierse merk vanaf dit jaar uitkomt in de fel bevochten GTE/GLTM-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en het FIA WEC. Het is een project met flinke Nederlandse inbreng, want onze landgenoot Nicky Catsburg nam als fabrieksrijder van BMW een flink deel van het ontwikkelingstraject voor zijn rekening en komt ook dit weekeinde in Daytona als een van de eersten met de auto in actie. Ook het BMW Team MTEK onder leiding van de Nederlander Ernest Knoors was nauw bij de ontwikkeling van de auto betrokken. En met Frank van Meel staat er ook nog eens een Nederlander aan het hoofd van de M GmbH, de sportieve tak van BMW.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

180125 BMW windtunnel
Windtunnel-test van de BMW M8 GTE

De raceauto zelf beleefde zijn mondiale première al tijdens de IAA in Frankfurt in september vorig jaar, maar in Daytona liet BMW ook het definitieve kleurenschema zien waarin de auto dit seizoen in het IMSA-kampioenschap aan de start komt. "Toen de ontwikkeling van de auto begon, was er nog geen productieversie", benadrukt BMW-sportdirecteur Jens Marquardt. "We hebben vanaf het begin samengewerkt met onze collega's van de serieproductie om de afzonderlijke stappen in het proces zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De carrosserie ligt vrij dicht bij die van het seriemodel, maar we hebben de motor flink kunnen aanpassen. Anders dan bij de M6 GTLM, die afgeleid was van de GT3-verie, konden we ons nu volledig richten op de uitgangspunten van de GTE-klasse."

180125 BMW Catsburg helm
Nicky Catsburg in de auto tijdens de 'Roar'-test eerder deze maand in Daytona

Nicky Catsburg is een van de rijders die dit weekeinde tijdens de Rolex 24 At Daytona met de nieuwe BMW in actie komt. De rijder uit Amersfoort deelt de auto met het startnummer 24 met Jesse Krohn, John Edwards en Augusto Farfus. Rijders in de BMW met het nummer 25 zijn Alexander Sims, BMW-nieuwkomer Connor de Phillippi, Bill Auberlen en Philipp Eng. Evenals in de afgelopen jaren met achtereenvolgens de Z4 en de M6 verzorgt het BMW Team RLL van Bobby Rahal de inzet van de auto's in de Noord-Amerikaanse IMSA-serie.

180125 BMW Catsburg portret
Catsburg kijkt uit naar de eerste race met de BMW M8

"De eerste race voor de nieuwe M8 is natuurlijk iets bijzonders", zegt Nicky Catsburg voorafgaand aan het belangrijke weekeinde in Daytona. "We hebben een intensief ontwikkelings- en testprogramma gehad en we moeten nu gaan zien wat dat heeft opgeleverd. De 'Roar', de test aan het begin van de maand, was niet echt een succes. Er waren wat kleine problemen met vervelende gevolgen, waardoor wij niet zoveel hebben gereden. Het is gaaf om deel uit te maken van de eerste race van deze auto. Ik heb veel gedaan tijdens de ontwikkeling en ik kijk er enorm naar uit. De auto voelt heel goed aan, is leuk om mee te rijden. Ik denk dat het best goed voor ons zou kunnen uitpakken. Het wordt afwachten, we gaan ons best doen. Natuurlijk is het eerste doel om de finish te halen in onze eerste race met de nieuwe auto. Daytona is een gaaf circuit om te rijden, een cool evenement en het doel is natuurlijk om zo'n Rolex mee naar huis te nemen!"

De ontwikkelingsfase van de BMW M8 werd vastgelegd in een mooi filmpje:BMW ging ook een samenwerking aan met dronefabrikant DJI, wat resulteerde in een mooi filmpje van een lange-duurtest op het circuit Paul Ricard, dat we u uiteraard niet willen onthouden:180125 BMW TestAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet